Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemora el Dia de la República amb la tradicional ofrena floral de partits polítics i entitats La commemoració s’ha obert amb la lectura d’un fragment del discurs que va oferir l’advocada i política Clara Campoamor a les Corts l'1 d'octubre de 1931, en defensa del paper de les dones al període republicà https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemora el Dia de la República amb la tradicional ofrena floral de partits polítics i entitats

La commemoració s’ha obert amb la lectura d’un fragment del discurs que va oferir l’advocada i política Clara Campoamor a les Corts l'1 d'octubre de 1931, en defensa del paper de les dones al període republicà

L'ofrena floral al monòlit de la plaça de la República (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L'ofrena floral al monòlit de la plaça de la República (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Rubí ha commemorat aquest dilluns el Dia de la República, coincidint amb el 94è aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola (14 d’abril de 1931). Des del 2021, l’Ajuntament és l’encarregat de convocar aquest acte, en què partits polítics i entitats estan convidats a fer una ofrena floral al monòlit situat a la plaça de la República, obra de l’artesà Josep Abarca Alemany.

La commemoració s’ha obert amb la lectura d’un fragment del discurs que va oferir l’advocada i política Clara Campoamor a les Corts l'1 d'octubre de 1931, en defensa del paper de les dones al període republicà, a càrrec de la historiadora rubinenca Marta Bernabé. A continuació, el músic Antonio Rodríguez ha interpretat amb guitarra la cançó Los olvidados.  

La part central de l’acte ha estat l’ofrena floral al monòlit, primer a càrrec de l’Ajuntament, amb la participació de l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, del regidor de Memòria Democràtica, Jordi Arnaiz Moreno, i dels i de les portaveus dels grups municipals; i seguidament, dels partits polítics i de les entitats que s'han sumat a l'acte.

L'alcaldessa ha reivindicat el llegat republicà: “tot i que sigui acte senzill sempre hem manifestat des de l’Ajuntament que cal preservar la memòria i el record d’aquest període tan important per a la nostra història, quan es van implantar tot un seguit de drets i valors per a la ciutadania, que a dia d’avui prenen rellevància”.

En el marc d’aquesta commemoració, el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Arnaiz Moreno, ha recordat que el cop d’estat que va acabar amb la Segona República va dilapidar els drets i llibertats assolits per la societat de l’època. L’edil n’ha fet una lectura des del present: “No podem permetre que la ultradreta enalteixi la dictadura a les institucions, amb discursos d'odi i xenòfobs que donen una visió manipulada que no té res a veure amb la realitat. Rubí som una societat plural, acollidora, integradora, segura, cohesionada, solidària i de gent treballadora, i des de l’Ajuntament lluitarem contra aquests missatges”.

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar a l’Estat espanyol la Segona República, un moviment polític de rebuig a la monarquia d’Alfons XIII, durant el regnat del qual va tenir lloc la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). A Catalunya, Francesc Macià va proclamar la República Catalana, situació que desembocar en l’establiment de la Generalitat i en l’aprovació, el 1932, de l’Estatut d’autonomia, que fixava les competències catalanes. Aquesta època va estar caracteritzada per la modernitat i la democratització de matèries com l’educació, l’economia i la sanitat.

Objectius de Desenvolupament sostenible