Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemora el centenari de l’arribada del tren amb un complet programa d’activitats lúdiques i divulgatives La celebració viurà el seu moment central el proper diumenge 16 de setembre amb una gran festa ciutadana que inclourà el bateig d’un tren amb el nom de Ciutat de Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemora el centenari de l’arribada del tren amb un complet programa d’activitats lúdiques i divulgatives

La celebració viurà el seu moment central el proper diumenge 16 de setembre amb una gran festa ciutadana que inclourà el bateig d’un tren amb el nom de Ciutat de Rubí

El regidor de Cultura, l’alcaldessa i el director general d’FGC a l’exposició “Cent anys de tren” (foto: Cesar Font).
El regidor de Cultura, l’alcaldessa i el director general d’FGC a l’exposició “Cent anys de tren” (foto: Cesar Font)

L’Ajuntament de Rubí i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han programat diverses activitats des d’ara i fins al gener de 2019 per commemorar el centenari de l’arribada del tren al municipi. Entre les diferents propostes destaca la gran festa ciutadana que tindrà lloc el proper diumenge 16 de setembre, tres dies després de la celebració de l’efemèride.

El 13 de setembre de 1918 s’inaugurava el servei de trens fins a Rubí enmig d’una gran expectació. La ciutat s’incorporava així a una xarxa ferroviària que tenia el seu origen a Barcelona i que, poc a poc, s’anava estenent cap a les localitats del Vallès. La nova connexió va suposar un impuls general per a la població, que va començar a rebre més visitants atrets per les seves fonts i paratges naturals, així com persones treballadores que decidien quedar-s’hi a viure. “El tren va modificar la fesomia del municipi, tant a nivell demogràfic com urbanístic i arquitectònic, i també va dinamitzar la vida cultural i associativa [...]. Per això és tan important commemorar el centenari de l’arribada del ferrocarril; no deixa de ser mirar el nostre passat per entendre millor el nostre present i per veure com hem d’avançar cap al futur”, ha declarat l’alcaldessa, Ana María Martínez, qui ha animat els rubinencs i rubinenques a participar dels actes programats: “Desitgem que sigui una programació atractiva per a tothom”.

El director general d’FGC, Pere Calvet, ha expressat la il·lusió que suposa per a l’empresa pública celebrar el centenari amb la complicitat dels municipis. Calvet ha recordat la transcendència que va tenir l’arribada del ferrocarril: “Vam tenir la sort que, a principis de segle, va haver-hi uns visionaris que van decidir travessar la muntanya del Tibidabo [...] amb un ferrocarril dels millors que hi havia al món, superior al de moltes capitals europees”.

Una festa per a tota la família
Els actes commemoratius van tenir el seu preludi al juny amb l’obertura de l’exposició Cent anys de tren, que es podrà visitar fins al 19 de gener a l’Espai Expositiu Antiga Estació, i una animació especial del Mercat de Festa Major. El punt culminant de la celebració, però, arriba aquest mes de setembre coincidint pròpiament amb el centenari.

La Festa de Sant Roc ja va dedicar a aquesta efemèride una cercavila festiva i una trobada de gegants ferroviaris, i el proper 16 de setembre tindrà lloc l’acte central de la commemoració, consistent en una gran festa a la plaça de la Nova Estació. A partir de les 18 h, grans i petits podran gaudir de diverses activitats: música i ball, un circuit de tren, animació amb personatges ferroviaris, un taller de construcció de trenets, un photocall d’època i l’espectacle Les Fotografiers, a càrrec de la companyia La Tal. A les 19 h, l’atenció es traslladarà a l’interior de l’estació, on s’inaugurarà l’exposició temporal Centenari de l’arribada del ferrocarril i es batejarà un tren amb el nom de Ciutat de Rubí. Després dels parlaments de l’alcaldessa, Ana María Martínez, del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i del president d’FGC, Ricard Font, la festa es tancarà amb un concert de la popular big band La Locomotora Negra.

Un altre dels eixos destacats del centenari del tren a Rubí és el cicle de conferències programat en col·laboració amb el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d’Estudis Rubinencs, amb l’objectiu d’oferir una visió crítica sobre l’arribada del tren i la manera en què va marcar l’evolució de Rubí. El regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, ha agraït a l’entitat, “gent de Rubí, gent que s’estima la nostra història”, la seva implicació en la celebració: “La seva tasca ha permès fer un recull d’imatges i d’història de l’arribada del ferrocarril a la nostra ciutat”.

Les xerrades previstes són les següents:

  • 13 de setembre. La construcció de la línia de ferrocarrils del Vallès (1916-1922), a càrrec de Ramon Lascorz, especialista i autor de diversos llibres
  • 18 d’octubre. La cara i la creu de l’arribada del tren a Rubí, a càrrec d’Eduard Puigventós, doctor en història
  • 8 de novembre. Els primers trens de la línia del Vallès, a càrrec de Jaume Ribot, enginyer
  • 13 de desembre. La història del tren a Rubí i el seu impacte a la població, a càrrec d’Enric Escofet, graduat en història

Totes les conferències tindran lloc a les 19 h a l’Espai Expositiu Aula Cultural a excepció de La història del tren a Rubí i el seu impacte a la població, que es farà al Museu Municipal Castell (MMUC).

La programació del centenari finalitzarà el 16 de desembre amb una jornada de portes obertes als tallers de Rubí en què es podrà admirar el tren Brill restaurat que s’hi conserva. Les inscripcions per a aquestes visites s’obriran durant aquest mes de setembre.