Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemora el 25N amb una programació que crida a denunciar les violències quotidianes Les propostes amb motiu del Dia Internacional contra la violència vers les dones porten per lema ‘El silenci fa més mal’ i inclouen l’adhesió de la ciutat a la iniciativa el banc vermell https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemora el 25N amb una programació que crida a denunciar les violències quotidianes

Les propostes amb motiu del Dia Internacional contra la violència vers les dones porten per lema ‘El silenci fa més mal’ i inclouen l’adhesió de la ciutat a la iniciativa el banc vermell

La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell d’enguany del 25N a Rubí (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell d’enguany del 25N a Rubí (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí se suma a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les dones, el 25 de novembre, amb el lema El silenci fa més mal. Les propostes que us hem preparat al voltant d’aquest 25 de novembre demanen que es prenguem partit de manera individual i col·lectiva contra la violència masclista. Si topem en la nostra vida amb una conducta que pensem que és denunciable, per banal que ens sembli ... que no hi hagi mai el silenci com a resposta. Que no passem de llarg”, ha dit l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez durant la presentació del programa. Així, la il·lustració del cartell d’enguany, de la rubinenca Mireia Oltra, mostra la ràbia i la tristor que provoca aquest silenci que sempre és còmplice dels agressors.

El programa incorpora dues propostes que volen posicionar clarament la ciutat en contra de les violències masclistes, implicant de manera molt especial les persones joves a través de l’art i el color. Rubí se sumarà a la iniciativa internacional ‘El banc vermell’ per denunciar i combatre els feminicidis. El 23 de novembre s’instal·larà un banc vermell a la plaça Pere Aguilera amb una frase de denúncia en lletres blanques, amb la col·laboració de l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny edRa. Rubí s’afegirà així a les més de 2.000 ciutats de tot el món que tenen un banc vermell a l’Argentina, l’Equador, Mèxic, l’Uruguai i Espanya. L’endemà, el 24 de novembre, diferents centres educatius instal·laran una cadira vermella contra la violència de gènere. L'acció haurà començat abans a les aules amb l'elaboració de frases de denúncia al sexisme, les discriminacions i les violències masclistes. Una d'aquestes frases s’escriurà també en lletres blanques a la cadira.

L’acte central de la programació serà la lectura del manifest contra la violència masclista: dissabte 25 de novembre, a les 12 h, a la plaça del Mercat. “Voldríem no haver de commemorar el 25N, però ho hem de seguir fent. Les xifres de dones assassinades continuen augmentant i provablement sigui també perquè encara hi ha persones que de manera absolutament immerescuda es diuen polítics i neguen que a les dones ens maten pel fet de ser dones”, ha conclòs l’alcaldessa.

Ens dirigim molt especialment a les persones joves. Com a tothom, ens preocupa que 270 dels 2220 agressors involucrats en casos de violència masclista a Catalunya siguin menors. Ens preocupa que nens i nenes accedeixin a la pornografia de mitjana als 9 anys i que puguin assumir la violència i la desigualtat com a normals”, ha argumentat la regidora d’Igualtat. Annabel Cuesta Fabre ha reiterat la voluntat de promoure la denúncia de totes les violències tan de l’àmbit públic com del  privat a través de l’art, la formació i el coneixement.

Fent servir l’expressió artística com a motor de canvi i empoderament, la programació inclou el IV Certamen de relats curts Veus de Dona sobre la igualtat de gènere; una performance al carrer per combatre estereotips i rols de gènere (24 de novembre, a la plaça del Mercat, 10 h); una taula rodona de joves artistes a l’Espai Jove Torre Bassas (24 de novembre, 18 h) i la creació de murals sobre l’amor i l’amistat als murs de l’Institut-Escola Teresa Altet, amb la col·laboració de l’artista rubinenca Ruth Hernández.

Pel que fa a la formació, torna el taller d’autodefensa feminista al Celler (15 de novembre, a les 17.30 h) i les professionals del SIAD oferiran una formació en violències masclistes a l’alumnat del cicle formatiu de grau superior d’Integració Social de l’Institut La Serreta.

Finalment, el programa inclou l’exposició ‘Dones Maputo’ sobre la violència basada en el gènere a Moçambic de Creu Roja Catalunya (Biblioteca Mestre Martí Tauler fins al 15 de novembre) i Jaramaa, jornada per a la convivència, una acció de carrer amb debat sobre la convivència i el paper de la dona senegalesa a càrrec d’ACSPROSC (25 de novembre, 17 h, Plaça Doctor Guardiet).

La programació complementa es pot consultar a www.rubi.cat/25N

La violència masclista no s’atura

Durant la presentació de la programació als mitjans de comunicació, la màxima edil ha constatat que la violència masclista continua deixant xifres esfereïdores: fins al mes d’octubre, han estat assassinades a Catalunya 12 dones per violència masclista en l’àmbit de la parella, 52 a Espanya. Els primers sis mesos de l’any, la Generalitat de Catalunya comptabilitza 12.957 víctimes per violència masclista en l’àmbit de la parella i 3.007 per violència en l’àmbit social i comunitari. Segons les dades de l’Observatori del Vallès Occidental, durant el segon trimestre de 2023 s’han presentat 650 de denúncies per violència contra les dones a la comarca, el valor més elevat des de 2013. 99 d’aquestes denúncies s’han interposat a Rubí.

A Rubí, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Rubí treballa per promoure la igualtat d’oportunitats i lluitar contra la discriminació per raons de gènere, oferint a les dones informació i recursos de forma gratuïta i confidencial. El Servei Psicològic té 234 expedients actius, 124 dels quals es corresponen amb casos nous d’aquest any. El Servei de psicologia infantil ha atès un total de 13 criatures durant el 2023. El Servei Jurídic ha realitzat 133 visites per temes civils i de família. La Casa d’Urgències, servei destinat a acolliments de curta durada de dones i menors al seu càrrec que pateixen violència de gènere i que estan en una situació de perill, ha registrat 2 ingressos de dones. Pel que fa al servei de teleassistència mòbil per a dones que pateixen violència masclista en l’àmbit de la parella (ATENPRO) amb risc alt de patir algun episodi en contra de la seva integritat, compta amb 66 usuàries, 16  de les quals s’hi han incorporat aquest any.

L’Espai Vincles, el projecte preventiu de continuïtat amb l’adolescència de Rubí ha fet tallers i sensibilització dins les aules i atenció individualitzada a l’Estatut, la Serreta, el Duc de Montblanc, el Teresa Altet, el Torrent dels Alous i el JV Foix. S’han atès 63 casos individuals: 9 a L’Estatut, 13 a La Serreta, 19 al Teresa Altet, 6 al Torrent dels Alous i 13 al JVFoix.

Objectius de Desenvolupament sostenible