Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí celebrarà Sant Jordi amb una programació adaptada a la situació sanitària Roses i llibres tornaran a sortir al carrer, tot i que amb les limitacions que fixa el pla específic per a la diada aprovat dins el PROCICAT https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí celebrarà Sant Jordi amb una programació adaptada a la situació sanitària

Roses i llibres tornaran a sortir al carrer, tot i que amb les limitacions que fixa el pla específic per a la diada aprovat dins el PROCICAT

Les parades de llibres i roses se situaran davant dels establiments (foto: Ajuntament de Rubí).
Les parades de llibres i roses se situaran davant dels establiments (foto: Ajuntament de Rubí)

Rubí mantindrà viva la tradició de la Diada de Sant Jordi amb més d'una desena d'activitats que tindran lloc durant els propers dies a diferents equipaments municipals. Aquesta programació es completarà, el proper divendres 23 d'abril, amb l'habitual presència de llibres i roses al carrer tot i que, en aquesta ocasió, com a conseqüència de la COVID-19, els punts de venda s'hauran d'ajustar a la regulació aprovada en el marc del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT).

Malgrat les limitacions, l'alcaldessa Ana María Martínez Martínez confia que els rubinencs i rubinenques puguin gaudir d'una bona celebració de Sant Jordi: "L'anterior edició la vam viure confinats a casa, amb la tristor de no poder compartir una de les festes més participatives de l'any però també amb el convenciment que, en aquell moment, les prioritats eren unes altres. Aquest any, tot i que encara hem d'extremar les precaucions, estem en disposició de recuperar algunes de les tradicions que fan única aquesta dia i això ens il·lusiona". La primera edil ha animat la ciutadania a aprofitar les activitats que tindran lloc durant els propers dies i a realitzar les habituals compres de llibres i roses als establiments de la ciutat.

Les programació de Sant Jordi va arrencar dimarts passat amb una sessió de l'Hora del Conte de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i continuarà aquest vespre a les 19.30 h amb el concert Els violoncels oblidats, a l'Ateneu Municipal. El proper dimarts a les 19 h, aquest mateix equipament acollirà una xerrada literària sobre Mercè Rodoreda conduïda per Marina Porras. El dimecres a les 18 h, tindrà lloc una nova Hora del Conte a la Biblioteca, en aquest cas centrada en Sant Jordi. Per completar les activitats prèvies a la diada, dijous a les 19 h, l'Ateneu acollirà una xerrada musical sobre l'òpera Otello, de Giuseppe Verdi.

El mateix divendres de Sant Jordi, tindran lloc dues propostes: un concert de sardanes amb la Cobla Montgrins a l'Ateneu Municipal (18 h) i el lliurament de premis del concurs literari del club de lectura Veus de Dones a la Biblioteca (19 h).

L'endemà, l'Ateneu serà la seu de l'activitat familiar Les nostres cançons en dues sessions, a les 11 i a les 12 h. I diumenge a les 12.30 h, s'ha programat en aquest mateix espai un concert de jazz a càrrec de Ramon Fossati Swing Quartet.

 

Activitats amb rerefons

Més enllà d'aquesta programació cultural, la Diada de Sant Jordi serà l'excusa per centrar la mirada en determinats col·lectius i reivindicacions. El dijous 22 d'abril a la tarda, diverses noies d'El Pinar repartiran a la gent gran del barri roses elaborades per elles mateixes amb goma EVA. Ho faran a domicili, prenent totes les mesures de seguretat necessàries, amb l'objectiu de transmetre un missatge d'agraïment i de suport a aquests veïns i veïnes que han patit especialment la pandèmia i el confinament. Es tracta d'una proposta dels serveis d'Acció Comunitària i Gent Gran Activa coordinada amb Rubí Jove als Barris.

D'altra banda, des del Servei d'Igualtat s'ha posat en marxa una iniciativa simbòlica per reivindicar el rol femení en la tradició de Sant Jordi. Així, es repartirà entre les escoles una il·lustració de la princesa creada per l'Escola d'Art i Disseny edRa per tal que els infants puguin pintar-la i posar-li nom, amb la intenció de treure aquest personatge del segon pla i de l'anonimat que se li atorga normalment en el context de la llegenda. A més, es promourà una major visibilització de les Jordines i, dins la pàgina web municipal, es podrà consultar una selecció de lectures amb contingut feminista. Un d'aquests llibres recomanats és Visca les ungles de colors!, una obra d'Alicia Acosta, Luis Amavisca i Gusti inspirada en fets reals que explica la història del Joan, un nen a qui li agradava pintar-se les ungles i que, quan se'n van riure a l'escola, va rebre el suport del seu pare, que també se les va pintar. El Servei d'Igualtat repartirà un exemplar d'aquest llibre a totes les escoles de primària perquè el tinguin a les seves respectives biblioteques.

El dissabte 24 d'abril, de 10.30 a 14 h, el Servei Educatiu de Residus i la Biblioteca col·laboraran en una edició especial de La Trocalleria a la plaça de Catalunya. Amb motiu de Sant Jordi, l'habitual espai d'intercanvi d'objectes de segona mà promourà l'intercanvi de llibres usats.

I també durant aquests dies, dins l'apartat de la web de l'Ajuntament dedicat a la diada, es podrà descarregar una versió per pintar de l'Auca del Civisme, una publicació del Servei de Civisme que, a través d'il·lustracions i senzills rodolins, promou els comportaments cívics entre la infància.

 

Parades davant dels establiments

Tal com estableix el pla específic per a la Diada de Sant Jordi proposat pel Departament de Cultura de la Generalitat i aprovat en el marc del PROCICAT, els establiments podran obrir parades de venda de llibres i roses al carrer però hauran de fer-ho davant del seu local. Dins de les botigues, caldrà observar les restriccions vigents quant a l'aforament, control d'accessos i altres mesures preventives.

A Rubí, l'Ajuntament ha rebut sol·licituds per a l'obertura de quatre parades de floristeries a c. Prat de la Riba, c. Maximí Fornés (dues) i pl. Nova, i de cinc llibreries a pl. Pere Esmendia, pg. Francesc Macià, c. Doctor Robert, c. Sant Pere i c. Magí Ramèntol.

Les persones que vulguin adquirir roses durant aquests dies també tindran l'oportunitat de fer-ho a la societat municipal Font del Ferro, que enguany se suma a la diada amb la comercialització de petits rosers preparats pels treballadors i treballadores del viver. Aquests es poden comprar a la finca del c. Mallorca de dilluns a dissabte, de 9 a 14 h, o bé a la parada que té l'empresa al Mercat Municipal els dijous i divendres de 8 a 13 h.