Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí celebrarà l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos el proper 10 de juny Els actes tindran lloc a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç i comptaran amb la participació d’una quinzena d’entitats https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí celebrarà l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos el proper 10 de juny

Els actes tindran lloc a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç i comptaran amb la participació d’una quinzena d’entitats

Ballada dels Gegants de Rubí a la festa de l’any passat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Ballada dels Gegants de Rubí a la festa de l’any passat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí celebrarà el proper dilluns 10 de juny l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos, organitzats per l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana de Rubí, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament, amb la col·laboració d’una quinzena d’entitats més. La programació se succeirà durant tot el matí i part de la tarda a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç.

La plaça del Doctor Guardiet serà el punt de trobada de totes les persones que vulguin pujar en cercavila fins a l’ermita, com marca la tradició. A les 9 h, se servirà xocolata amb melindros abans d’iniciar el camí cap a Sant Muç amb l’acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers.

Al voltant de les 10 h, els participants a la caminada s’aturaran a fer un refrigeri a la Masia de Can Ramoneda. Des d’allà reprendran el camí fins a arribar a l’esplanada de l’ermita, on tindran lloc els principals actes de la jornada. A les 10.30 h, se celebrarà la missa, seguida de la ballada de gegants i gegantons, l’encesa del foc a càrrec de les colles Diables de Rubí, Rubeo Diablorum, Diables de la Riera i les Espurnes i els Trons, i una audició de sardanes interpretada per la Cobla Jovenívola de Sabadell. A continuació, es farà el tradicional ball dels Xatos, creat pel coreògraf rubinenc Albert Sans, amb música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés.

Sobre les 14 h, es repartirà el tradicional arròs cuinat per la Unión Extremeña de Rubí. Els tiquets de l’àpat es podran adquirir al preu de 7 euros.

Finalment, a les 15.30 h, es posarà el punt final a la celebració amb les danses participatives de l’Esbart Dansaire de Rubí, que un any més ompliran de color l’esplanada de l’ermita.

Rubí va recuperar la Festa dels Xatos el 1986, coincidint amb la commemoració del Mil·lenari de la ciutat. Es tracta d’una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien en romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, armades amb culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants per retre homenatge a Sant Muç.

Des de la seva represa, la festa s’ha consolidat com una de les cites més importants de la cultura popular i tradicional a la ciutat, prèvia al gran moment de la Festa Major.