Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí celebrarà el proper dilluns l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos Aquesta cita tradicional, organitzada per diverses entitats culturals i l’Ajuntament, tindrà lloc a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí celebrarà el proper dilluns l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos

Aquesta cita tradicional, organitzada per diverses entitats culturals i l’Ajuntament, tindrà lloc a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç

La festa se celebra a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç (foto: Localpres).
La festa se celebra a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç (foto: Localpres)

Rubí acollirà el proper dilluns 21 de maig l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos, organitzats per l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana de Rubí, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament, amb la col·laboració d’una quinzena d’entitats més. Els actes es desenvoluparan durant tot el matí i part de la tarda a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç.

La convocatòria arrencarà a les 9 h a la plaça del Doctor Guardiet, on es podrà gaudir d’una xocolatada amb melindros abans d’iniciar el camí cap a l’ermita amb l’acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers.

Al voltant de les 10 h, els participants a la caminada podran aturar-se per fer un refrigeri a la Masia de Can Ramoneda. Des d’allà reprendran el camí fins a arribar a l’esplanada de l’ermita, on tindran lloc els principals actes de la jornada. A les 10.30 h, se celebrarà la missa, seguida de la ballada de gegants i gegantons, l’encesa del foc a càrrec de les colles Diables de Rubí, Rubeo Diablorum, Diables de la Riera i les Espurnes i els Trons, i una audició de sardanes interpretada per la Cobla Marinada. A continuació, es farà el tradicional ball dels Xatos.

Sobre les 14 h, les persones assistents podran gaudir de l’habitual arròs cuinat per la Unión Extremeña de Rubí. Els tiquets de l’àpat es podran adquirir al preu de 7 euros.

A les 15.30 h, les danses participatives de l’Esbart Dansaire de Rubí posaran el punt final a la jornada festiva.

Les persones que acudeixin enguany a l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos podran prendre part en nou joc de geocerca (geocaching) consistent a la cerca de tresors amb l’ajuda d’un dispositiu GPS. Els participants hauran d’anar a unes coordenades específiques i, un cop al lloc, intentar trobar el contenidor amagat. El joc es desenvoluparà durant la cercavila de camí a l’ermita i aquelles persones que aconsegueixin completar-lo entraran en el sorteig d’un lot de marxandatge de l’Esbart Dansaire de Rubí.

Una festa amb història
Rubí va recuperar la Festa dels Xatos el 1986, coincidint amb la commemoració del Mil·lenari de la ciutat. Es tracta d’una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien de romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, per retre homenatge a Sant Muç.

Des de la seva recuperació, de la mà de l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament, la festa s’ha anat consolidant com una de les cites més importants de la cultura popular i tradicional a la ciutat, prèvia al gran moment de la Festa Major.