Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí celebrarà el Dia dels Drets Humans i de les Persones Migrants amb una programació centrada en la sensibilització El 18 de desembre s’ha organitzat una intervenció al carrer titulada “Antenes en-tens” i l’acció participativa “Cada festa és un món” a la pl. Pearson https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí celebrarà el Dia dels Drets Humans i de les Persones Migrants amb una programació centrada en la sensibilització

El 18 de desembre s’ha organitzat una intervenció al carrer titulada “Antenes en-tens” i l’acció participativa “Cada festa és un món” a la pl. Pearson

Imatge de l’acció participativa “Antenes en-tens” (foto: Ajuntament de Rubí).
Imatge de l’acció participativa “Antenes en-tens” (foto: Ajuntament de Rubí)

Rubí celebra un any més el Dia dels Drets Humans i de les Persones Migrants. L’Ajuntament, amb la col·laboració de diverses entitats, ha organitzat un programa divulgatiu i de sensibilització que lloa la diversitat com element enriquidor de les ciutats.

Aquest dijous (18 h) es projectarà el documental Woman a l’Ateneu i hi haurà un col·loqui posterior. Produïda per Kanaki Films i Medicus Mundi, la cinta descriu la problemàtica de la violència de gènere a Moçambic i com una nova generació de dones alcen la veu per combatre-la des del hip-hop, la poesia, la justícia i els moviments socials.

Dissabte 3 de desembre (17.30 h) hi haurà una altra projecció. En aquest cas, el curtmetratge Bablinga i la pel·lícula Wallay, en el marc del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya. La sessió, que tindrà lloc al Teatre Municipal La Sala, pretén establir un diàleg entre dues cares de la immigració que no solen estar representades als mitjans de comunicació: la d’anada, però també la de tornada ─en aquest cas concret, des de i cap a Burkina Faso, encara que podria ser qualsevol país africà─. A les 19 h s’ha programat un col·loqui posterior a la projecció sobre el dret a l’educació i la lluita contra l’abandonament escolar, a càrrec de l’Associació ACSPROSC i Senegàmbia Kambeng de Catalunya. Durant la projecció del documental i el col·loqui es farà un taller per a infants per tractar el dret a l’educació a través de titelles.

El 13 de desembre tindran lloc dues activitats adreçades al públic infantil: una sessió de contacontes a l’Auditori del Centre Cívic del Pinar (17.30 h) centrat en l’obra La veïna, a càrrec de la Fundació Akwaba; i una Hora del conte a la Biblioteca Mestre Martí Tauler (18 h) a càrrec de Clementina, que narrarà Contes d'anar i venir.

La programació continuarà el 15 de desembre amb dues activitats diferents. D’una banda, una sessió de jocs de taula africans adreçada a infants a partir de 8 anys. Aquesta és una proposta de la Fundació Akwaba que es durà a terme a la pl. Neus Català i Pallejà (de 17.30 a 19 h) i que inclourà tres jocs originaris de l’Àfrica Occidental: Achí, Yoté i Awelé. I, de l’altra, la conferència Històries de desplaçament forçat i lluita en defensa de la terra, a càrrec de Javier Silva, alliberador de la mare terra del poble Nasa (Colòmbia) i excoordinador de medicina tradicional del Resguard Indígena Paez de Cortinto; Mar Apablaza Saravia, activista de la Coordinadora Chorera de Talcahuano, regió del Bio Bio (Xile); Eunice Elenes, de la Taula per Mèxic, i Dilara Ekmen, de la CCAR. La xerrada es farà a la Biblioteca Mestre Martí Tauler (19 h) i versarà sobre com l’acció de les transnacionals està generant el desplaçament forçat de milers de persones per la contaminació de les aigües i les terres, la destrucció del seus medis tradicionals de vida i la violència exercida cap a les comunitats que resisteixen en els processos d’usurpació de les terres.

El curt En nuestra casa es projectarà el 16 de desembre a l’auditori de Rubí Forma (19 h). El director de la cinta, Iban Colón, participarà al col·loqui posterior, que servirà per presentar el projecte Cultura de benvinguda a Rubí i resolució de dubtes sobre la convivència entre persones refugiades i persones locals. L’activitat anirà a càrrec de Refugees Welcome.

I el 18 de desembre (11.30 h), a la rambleta de Joan Miró amb la plaça del Doctor Pearson, les Mireies faran una intervenció al carrer titulada Antenes en-tens, en el marc del Projecte Equalmed de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una acció performativa al carrer per combatre estereotips i rols de gènere, des d’una mirada descolonitzadora, a través del diàleg i la reflexió. Les performers transitaran i convidaran la gent a participar en un espai de proximitat i intimitat a través d’elements visuals i escènics.

A la mateixa hora i espai, es durà a terme l’acció participativa Cada festa és un món, a càrrec de la Xarxa Antirumors. A través de fotografies de moments i vivències de les celebracions de diferents cultures del món, els i les participants s’endinsaran en el coneixement de la cultura de la ciutadania de Rubí, interaccionant amb persones d’orígens diversos per enriquir-se com a societat, desmuntar la rumorologia, els estereotips, els prejudicis i les discriminacions per raó d’origen.

La programació també inclou tot un seguit d’exposicions; la pintada d’un mural a la ciutat en defensa dels drets humans i del poble sahrauí, a càrrec de Rubí Solidari i amb la col·laboració d’edRa; una selecció bibliogràfica sobre drets humans, pau, migracions i refugi a la Biblioteca, i tallers als centres educatius per donar a conèixer i treballar els drets humans i els drets de les persones migrades amb l’alumnat.

L’Ajuntament, a l’hora de confeccionar la programació, ha comptat amb el suport de l’Associació ACSPROSC, l’Associació CinemAfriques, Rubí Solidari, l’Associació Senegàmbia Kambeng de Catalunya, l’Associació SUDS, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), edRA, el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Medicus Mundi Mediterrània, Refugees Welcome, Ruido Photo i la Xarxa Antirumors.

Objectius de Desenvolupament sostenible