Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí celebra que el Govern espanyol impulsi el projecte de protecció acústica al barri de Can Vallhonrat Aquestes obres reduiran l’impacte sonor dels vehicles que circulen per l’AP7 i milloraran la qualitat de vida del veïnat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí celebra que el Govern espanyol impulsi el projecte de protecció acústica al barri de Can Vallhonrat

Aquestes obres reduiran l’impacte sonor dels vehicles que circulen per l’AP7 i milloraran la qualitat de vida del veïnat

Un tram de l'AP7 (foto: Google).
Un tram de l'AP7 (foto: Google)

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern espanyol ha licitat aquest novembre les obres per col·locar noves pantalles acústiques al barri de Can Vallhornat. Aquesta actuació ha de permetre disminuir l’impacte sonor dels vehicles que circulen per l’AP7 i millorar la qualitat de vida dels rubinencs i rubineques que viuen en aquest barri.

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, s’ha desplaçat a Madrid en dues ocasions per reunir-se amb el director general de Carreteres del Govern espanyol, Francisco Javier Herrero, i abordar aquesta qüestió. La primera trobada es va produir al desembre de 2018, en la qual Herrero va informar l’alcaldessa de l’encàrrec d’un estudi per determinar l’afectació sobre els veïns i veïnes d’aquesta zona. Durant la segona reunió, celebrada al gener de 2020, el director general de Carreteres va comunicar a l’alcaldessa que estava previst incloure una dotació pressupostària als pressupostos generals de l’Estat per col·locar aquests elements de protecció acústica.

Ana María Martínez ha manifestat la seva “satisfacció” per la licitació d’aquestes obres, que “permetran solucionar un dels greuges històrics que patia la ciutat, especialment els veïns i veïnes de Can Vallhonrat”.

L’actuació se centrarà al tram de l’autopista AP-7 entre els kilòmetres 157,200 i 158,200, a l’entorn del barri de Can Vallhonrat de Rubí i dels barris de Mas Gener i Can Cabassa, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès.

Concretament, se substituiran i prolongaran les pantalles actuals, ineficaces atès l'intens trànsit que actualment suporta el corredor viari conformat per l'AP-7 i la B-30 en aquest àmbit. Cal destacar que la capa superficial del paviment de l'autovia B-30 es va renovar el 2021, presentant actualment unes prestacions pel que fa a l'emissió de soroll de rodament sensiblement millors a les del paviment anterior.

Aquestes obres estan incloses al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que destinarà 302 milions d'euros per a actuacions de sostenibilitat, eficiència energètica i acció contra el soroll a la Xarxa de Carreteres de l'Estat.

 

Reivindicació històrica

Els veïns i veïnes de Can Vallhonrat fa anys que reclamen la instal·lació de pantalles acústiques al barri per minimitzar el soroll que emeten els vehicles que circulen per l’autopista AP-7, molt propera als habitatges.

El Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar per unanimitat una moció amb l’objectiu de resoldre els problemes de soroll a Can Vallhonat causats per l’AP-7. Entre d’altres, es va acordar instar al Ministeri de Foment a portar a terme la seva proposta d'actuació contra el soroll definida al mapa estratègic de soroll de desembre de 2007, que contempla la instal·lació d’una prolongació de la pantalla acústica en un tram d’aquesta via i reasfaltar-la amb un material que redueix el soroll.

Objectius de Desenvolupament sostenible