Rubí celebra la força del moviment feminista i es posiciona contra els retrocessos en igualtat
El Celler ha acollit aquest dissabte els actes institucionals del Dia Internacional de les Dones, que han inclòs la lectura del manifest a càrrec de diferents rubinenques
Rubí ha commemorat aquest dissabte el Dia Internacional de les Dones amb una programació d’actes al Celler. La trobada ha tingut com a moment central la lectura del manifest del 8 de març, elaborat per la Generalitat de Catalunya i les diputacions de Barcelona i Girona.
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha precedit el manifest recordant que “la igualtat ha de ser una realitat tangible a cada aspecte de la nostra vida. Per això sortim al carrer una vegada més. Reivindiquem el dret a viure sense por, sense discriminació, sense limitacions imposades per estereotips o prejudicis”.
A continuació, han pres la paraula representants de diferents entitats i col·lectius de la ciutat: Yerline Carola Valero Sánchez, del Grup d’Autocures de Dones, acompanyat des del Servei d’Acollida i Igualtat de l’Ajuntament de Rubí; Yasmina Capó Reverdin, del col·lectiu d’il·lustradors i il·lustradores CIRC; Janick González Fuentes, de la Colla de Geganters de Rubí; Puri Sánchez Luque, d’Oncolliga Rubí; i Andrea Sehuk Moreno, de l’HCR Cent Patins.
El text pronunciat aquest dissabte reivindica “la força del moviment feminista com a motor de canvi i transformació social”, celebra els avenços assolits però, sobretot, visibilitza les dificultats persistents en la cerca d’una igualtat real. Entre aquests reptes, menciona la bretxa salarial, la precarietat i la feminització de la pobresa, la falta de corresponsabilitat real dels homes en les tasques reproductives i de les cures, la baixa representació de les dones als consells d’administració, la doble discriminació de les dones racialitzades i les violències masclistes.
“L’enfocament feminista interseccional ha esdevingut una eina clau en el camí per avançar en l’assoliment de drets socials col·lectius, en el desenvolupament de polítiques públiques que garanteixen els drets de tota la ciutadania i en la construcció d’una societat més equitativa, justa i democràtica”, assenyala el manifest, alhora que alerta de les noves resistències que ha de fer front el moviment, davant l’emergència de “posicions extremistes i reaccionàries que, des de l’antifeminisme, volen desmantellar les conquestes que tant ens han costat”. El text cita en aquest apartat el neomasclisme, que “té un impacte especialment perniciós entre la gent jove” i que exigeix, més que mai, espais d’empoderament i resistència feminista.
Davant dels discursos reaccionaris, el manifest fa una crida a seguir treballant per l’equitat de gènere des de totes les administracions i comunitats, teixint aliances entre els col·lectius feministes, de dones, ecologistes, antiracistes i altres organitzacions progressistes. “Avançarem, no només pel passat que ens ha fet fortes, sinó pel futur que volem construir plegades. Un futur en què l’equitat de gènere sigui una realitat”, conclou.
La programació al Celler s’ha completat amb l’estrena d’un ball exclusiu per al 8M de la geganta Paula i amb un taller familiar organitzat per CIRC, en el marc del qual els infants han pogut pintar retrats de dones artistes.