Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí celebra el proper dilluns l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos La celebració tindrà lloc a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç, on es donaran cita diverses expressions de la cultura popular i tradicional https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí celebra el proper dilluns l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos

La celebració tindrà lloc a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç, on es donaran cita diverses expressions de la cultura popular i tradicional

Danses participatives a la festa de l’any passat (foto: Localpres).
Danses participatives a la festa de l’any passat (foto: Localpres)

L’esplanada de l’ermita de Sant Muç acollirà el proper dilluns 17 de maig l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos, organitzats per l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana de Rubí, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament, amb la col·laboració d’una catorzena d’entitats més.

Els actes s’iniciaran a les 9 h amb la concentració a la plaça del Doctor Guardiet, on es podrà gaudir d’una xocolatada amb melindros abans d’iniciar el camí cap a l’ermita. Com és tradició, el recorregut es farà amb l’acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers.

Al voltant de les 10 h, els participants a la caminada podran aturar-se per fer un refrigeri a la Masia de Can Ramoneda. Des d’allà reprendran el camí cap a l’ermita, on tindran lloc els principals actes de la jornada. A les 10.30 h, se celebrarà la missa, seguida de la ballada de gegants i gegantons i de l’actuació castellera. A continuació, les colles de Diables de Rubí, Rubeo Diablorum i de la Riera, acompanyats de les Espurnes i els Trons, s’encarregaran d’encendre el foc.

Un dels moments centrals de la festa arribarà amb el ball dels Xatos, que anirà seguit d’una audició de sardanes interpretada per la cobla La Principal del Llobregat.

Sobre les 14 h, els assistents podran gaudir de l’habitual arròs cuinat per la Unión Extremeña de Rubí. Els tiquets de l’àpat es podran adquirir al preu de 7 euros.

Sobre les 15.30 h, les danses participatives de l’Esbart Dansaire de Rubí posaran el punt final a la jornada festiva.

Tradició local
Rubí va recuperar la Festa dels Xatos el 1986, coincidint amb la commemoració del Mil·lenari de la ciutat. Es tracta d’una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien de romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, per retre homenatge a Sant Muç.

Des de la seva recuperació, de la mà de l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament, la festa s’ha anat consolidant com una de les cites més importants de la cultura popular i tradicional a la ciutat.