Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí aposta per la creació de Centres d’Energia de Barri L’edifici Ressò de Sant Muç estrena la xarxa com a prova pilot i ofereix als veïns i veïnes un servei d’assessoria energètica gratuïta cada divendres de 10 a 18 h https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí aposta per la creació de Centres d’Energia de Barri

L’edifici Ressò de Sant Muç estrena la xarxa com a prova pilot i ofereix als veïns i veïnes un servei d’assessoria energètica gratuïta cada divendres de 10 a 18 h

Ressò en una activitat amb els veïns (foto: Re(acció) Ressò).
Ressò en una activitat amb els veïns (foto: Re(acció) Ressò)

Els Centres d’Energia de Barri (CEB) fomentaran la rehabilitació i promouran l’autoconsum d’energia per combatre la pobresa energètica i, en general, per reduir la despesa domèstica. La creació d’una Xarxa de Centres d’Energia de Barri és un dels projectes que recull el Pla Director Rubí Brilla dins del compromís amb la rehabilitació energètica.

L’edifici Ressò a l’Avinguda de Can Tapis de Sant Muç és el primer d’aquests centres, en marxa com a prova pilot. Cada divendres de 10 a 18 h, els veïns i veïnes de la urbanització s’hi poden acostar de manera totalment gratuïta per consultar dubtes sobre la millora i/o el manteniment dels seus habitatges, per resoldre patologies dels seus edificis o problemes energètics. A través del CEB, els veïns i veïnes de Sant Muç poden analitzar diferents possibilitats i accions de millora de l’habitatge. L’assessorament inclou també estudiar la viabilitat de les accions, fer el seguiment de les propostes de millora durant la seva realització i, un cop acabades, l’anàlisi dels resultats.

A través dels CEB es vol promoure l’ús eficient dels recursos, estimular nous models de governança, on la ciutadania sigui l’actor principal de la regeneració del seu barri i implementar models de finançament alternatiu i economia circular per superar la manca de recursos. “Creiem que els Centres d’Energia de Barri poden ser una solució sistèmica per impulsar el canvi de model energètic entre la ciutadania alhora que donem eines als nostres veïns i veïnes per promoure l’estalvi i per tant combatre també la pobresa energètica”, explica el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto. La proposta dels CEB s’inclou també en el projecte estratègic Fem Barri, en el marc del qual l’Ajuntament està implementant accions de millora urbanística, econòmica i social als barris. Així, la xarxa de CEBS està previst que  creixi al Vint-i-cinc de Setembre/Les Torres, Ca n’Oriol i La Llana.

Ressò, primer CEB de Rubí
L’edifici Ressò està gestionat a través de Re(acció) Ressò, una associació formada per joves arquitectes i estudiants d’arquitectura de l’Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), antics membres de l’equip Ressò Solar Decathlon Europe. L’entitat proposa la regeneració urbana de barris de baixa densitat a través d’una metodologia d’anàlisi i intervenció participativa. El mètode que s’aplica com a prova pilot a Sant Muç treballa aspectes mediambientals, econòmics i socials en quatre àmbits d’estudi: l’habitatge, la mobilitat, els recursos i residus, i l’àmbit socioeconòmic.

Ressò manté la seva estructura triple hèlix que implica l’Ajuntament de Rubí, a través de la proposta Rubí Brilla; la comunitat acadèmica de l’ETSAV i la ciutadania. El vincle del projecte amb la universitat ha permès desenvolupar diverses assignatures universitàries des de Ressò, algunes de les quals han implicat realitzar projectes reals al barri. Un dels tallers de projectes de l’ETSAV aborda la rehabilitació energètica a partir de tres casos pilot del barri. Així, les estudiants han fet una anàlisi exhaustiva de les diferents llars i han proposat i executat solucions adequades a la situació i problemàtica de cada cas.