Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí acull la trobada de cloenda del projecte europeu BRACE La iniciativa, liderada per l’Ajuntament de Rubí i participada per entitats de diverses ciutats europees, promou la inclusió de joves migrants a través del futbol https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí acull la trobada de cloenda del projecte europeu BRACE

La iniciativa, liderada per l’Ajuntament de Rubí i participada per entitats de diverses ciutats europees, promou la inclusió de joves migrants a través del futbol

Participants a la jornada tècnica (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Participants a la jornada tècnica (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

El projecte BRACE, promogut i subvencionat per l’Agència Europea de la Cultura, l’Educació i l’Audiovisual (EACEA) a través del programa Erasmus Plus i liderat per l’Ajuntament de Rubí, ha celebrat la seva cloenda aquest cap de setmana a la ciutat. Representants de les institucions i entitats que hi han participat s’han donat cita per fer balanç del treball realitzat durant els últims mesos i gaudir de dues jornades lúdiques i esportives.

El BRACE es va posar en marxa a mitjan 2022 impulsat per l’Ajuntament de Rubí i amb els següents socis: CEF Can Mir de Rubí, l’Associazione Sportiva Bresso 4 d’Itàlia, el club KCS Machelen de Bèlgica i l’Instituto Superior de Gestao de Portugal. Dins aquesta iniciativa, les organitzacions implicades han disposat d’un espai per compartir les seves experiències treballant amb immigrants, i especialment amb joves no acompanyats i refugiats, a través del futbol. La idea era poder intercanviar coneixements i metodologies que els permetessin millorar els projectes que ja tenien actius i fer-los replicables en altres municipis.

El treball s’ha estructurat en diverses trobades internacionals, que han permès constatar la gran quantitat de barreres que han d’afrontar els i les joves migrants o refugiats: burocràcia lenta i estressant, dificultats lingüístiques, experiències traumàtiques, allunyament de les seves referències emocionals i afectives, diferències culturals amb altres menors  joves que estan en la mateixa situació, manca d’identificació amb la societat d’acollida i reticències de molts municipis a acollir-los, entre moltes altres.

A les diferents reunions, també s’han abordat estratègies per incidir positivament en la vida d’aquests joves a través de l’esport, com ara promoure un major coneixement dels clubs als espais on viuen aquestes persones, crear un ambient acollidor en el context dels entrenaments, proporcionar-los una persona de referència, treballar amb les famílies del club per reduir tensions, formar el cos tècnic per tractar amb grups de migrants o parar atenció als aspectes emocionals col·laborant amb treballadors socials i psicòlegs. També intervenir fora dels entrenaments, per exemple oferint als joves ajuda en tasques quotidianes, donant-los suport econòmic o ajudant-los amb la burocràcia i els obstacles que es troben al país amfitrió.

Durant la jornada tècnica celebrada aquesta dissabte, el primer tinent d’alcaldia i regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón, ha destacat la bona feina realitzada: “El projecte BRACE ens ha unit a tots i totes nosaltres, actors polítics i socials, en la recerca de solucions diferents, imaginatives, però sobretot efectives; noves vies d’abordatge de la inclusió social que han trobat la seva inspiració en l’esport [...]. Hem compartit inquietuds, fites i aspiracions: les de refermar comunitats més cohesionades on ningú se senti exclòs”.

La trobada, celebrada al Museu Municipal Castell (MMUC), ha comptat amb les intervencions dels responsables del CEF Can Mir, Jordi Peiró i Xavi Mas; del director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro; dels responsables dels centres d’acollida d’ISOM, Said Kabbou, i d’Iniciatives Solidàries, Cristina Amat; i de la representant del Centre d’Estudis Ensinus de Lisboa Sara Balcázar. També hi ha participat a distància la UEFA, organització que ja ha manifestat la seva voluntat d’implicar-se en una segona edició del projecte. A més, diversos joves, migrants i no migrants, han pres part en una taula rodona on han pogut compartir expectactives, preocupacions i també il·lusions.

Després d’aquesta primera part tècnica, la jornada ha continuat amb els partits de futbol disputats al camp de Can Rosés i un sopar de germanor que ha comptat amb la participació de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, del regidor d’Esports, Juan López Nuñez, i de la regidora responsable del Programa de promoció de l’esport femení, Marta Oliva Martínez. Per a la primera edil, “en ocasions, millorar una situació tan complexa i delicada com la que viuen els joves migrants o refugiats depèn d’idees simples però imaginatives; d’accions que, encara que són a petita escala, poden marcar la diferència en la vida de les persones. Sota aquesta premissa, el projecte BRACE busca potenciar allò que ens uneix i ens assimila: en aquest cas l’esport”.

La voluntat dels socis del projecte BRACE, si s’aprova el finançament europeu necessari, és donar continuïtat a la feina feta amb una segona edició (IMPROVE) i la incorporació de nous aliats, com la UEFA. De moment, aquests primers mesos de treball conjunt es traduiran en un manual de bones pràctiques que orientarà aquestes i altres entitats que vulguin facilitar la inclusió dels joves migrants a través de l’esport.

Objectius de Desenvolupament sostenible