Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí acull la projecció de "Me llamo Violeta" per donar visibilitat a la realitat dels menors transgènere La cinta, que entre d’altres tracta el cas del rubinenc Alan Montoliu, s’ha pogut veure aquest divendres al Teatre Municipal La Sala en el marc d’un passi gratuït dins del Cicle Gaudí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí acull la projecció de "Me llamo Violeta" per donar visibilitat a la realitat dels menors transgènere

La cinta, que entre d’altres tracta el cas del rubinenc Alan Montoliu, s’ha pogut veure aquest divendres al Teatre Municipal La Sala en el marc d’un passi gratuït dins del Cicle Gaudí

Les autoritats locals, amb l'equip de la pel·lícula (foto: Ajuntament - Localpres).
Les autoritats locals, amb l'equip de la pel·lícula (foto: Ajuntament - Localpres)

Aquest divendres, el Teatre Municipal La Sala ha acollit una projecció especial de Me llamo Violeta, el documental de David Fernández de Castro i Marc Parramon que explora el complex trànsit que aspiren a realitzar els nens i nenes transgènere protagonistes de la cinta. La pel·lícula gira al voltant de la Violeta, filla de l’actor Nacho Vidal, i es completa amb les experiències d’altres famílies amb menors transgènere, entre les quals figura la del rubinenc Alan Montoliu.

La projecció d’aquest divendres a Rubí s’ha inclòs dins el Cicle Gaudí de cinema català i, excepcionalment, els assistents l’han visionat de forma gratuïta, gràcies a una iniciativa de l’Ajuntament i dels rubinencs que apareixen al film.

Durant el passi especial, la platea de La Sala s’ha omplert d’un públic molt sensibilitzat sobre aquesta qüestió, entre el qual hi havia familiars de l’Alan, representants dels instituts rubinencs que han participat al projecte #Desafiem l’assetjament LGTBIfòbic, un dels directors del documental, David Fernández de Castro, la nena protagonista, Violeta, i la seva mare, Franceska Jaimes.

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, així com diversos regidors de l’Ajuntament, també han assistit a l’acte. La primera edil del consistori ha agraït al Cicle Gaudí que hagi facilitat aquesta projecció que, “de manera simultània, la regidora d’Igualtat ja havia verbalitzat l’interès de poder-la veure, en consonància amb les polítiques que treballem des de l’Ajuntament relacionades amb aquest tema”.

Abans de la projecció, David Fernández de Castro, un dels directors de la cinta, ha explicat al públic que van decidir incorporar al documental la iniciativa rubinenca de pintar un banc de la plaça Salvador Allende amb els colors transgènere perquè “és un símbol molt potent de la visibilització que s’està donant als nens transgènere”. Tot i que la protagonista principal és la Violeta, una noia de Mataró, Fernández de Castro ha comentat que creien que “era important parlar de la història de l’Alan, perquè la gent entengués que no tot és tan fàcil. La Violeta està tenint un trànsit fàcil i, en canvi, per a l’Alan no va ser així”. El director també ha posat de manifest l’emoció que van sentir al veure que, al voltant de l’Esther ─mare de l’Alan─ i la seva família, s’ha creat una comunitat de persones transgènere, gais i lesbianes que es donen suport mútuament. “Ens fa molta il·lusió presentar aquest documental a Rubí. Si en un lloc té sentit mostrar-lo a la gent és aquí”, ha assegurat Fernández de Castro.

Per la seva banda, Franceska Jaimes, la mare de la nena protagonista del film, ha lloat la feina dels directors a l’hora de crear aquest documental: “Realment era el que nosaltres volíem plasmar des de l’inici: que fos una història sense drames, molt maca i molt real, que es veiés el seu dia a dia amb normalitat. I volíem ensenyar-ho a tothom, perquè tothom pogués veure aquesta situació com una altra realitat i que s’ha de respectar a totes les persones”. I és que precisament a la família de la Violeta els va ajudar molt veure un vídeo d’un nen transgènere a YouTube per entendre què li estava passant a la nena, com ha explicat Jaimes.

Ivan Reche Piña, que també apareix al documental, coincideix amb la família de la Violeta a l’hora d’explicar que aquest tipus de vídeos poden ajudar molt a les persones transgènere : “Aquest documental penso que pot donar suport a joves o fins i tot a adults transgènere que no s’atreveixen a fer el pas. I és que si la família et dona suport, això ho és tot”. Reche Piña, després d’haver vist Me llamo Violeta sis vegades, ha explicat que per a ell “la pel·lícula és una muntanya russa de sentiments i això és el que crida l’atenció del públic”.

Me llamo Violeta, que es va estrenar el passat 28 de juny, ha arribat a Rubí avalada pel Premi del Públic i el Premi d’Amnistia Internacional del festival DocsBarcelona.

Rubí és sensible a la diversitat
L’Ajuntament ha organitzat la projecció d’aquest documental amb l’objectiu de donar visibilitat a la realitat dels menors transgènere i de les seves famílies. Dins les polítiques municipals de suport al col·lectiu LGTB+, la plaça de Salvador Allende ja va acollir l’any passat un emotiu homenatge a l’Alan en què familiars, amistats i autoritats locals van pintar un banc amb els colors de la bandera transsexual. La iniciativa s’emmarcava en la campanya d’abast estatal Bancs per la diversitat de l’Associació de Famílies de Menors Transsexuals Chrysallis.

El curs passat, també es va posar en marxa a tres instituts públics de la ciutat ─La Serreta, Torrent dels Alous i Duc de Montblanc─ el projecte #Desafiem l’assetjament LGTBIfòbic, promogut per Rubí Jove amb l’objectiu d’implicar els propis centres en la prevenció d’aquest tipus de bullying i l’acceptació de la diversitat sexual i de gènere.

D’altra banda, el Ple va aprovar al juliol l’adhesió de Rubí a la Xarxa de Municipis LGTBI, que reivindica, entre d’altres, la lliure expressió de la diversitat identitària, afectiva i sexual.