Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí acull la inauguració de la vuitena edició del projecte ‘Ciutats defensores dels drets humans’ Fins al 6 d’abril, sis activistes de drets humans, procedents del Sàhara Occidental, el Salvador, Colòmbia, el Camerun i Itàlia visitaran onze municipis catalans per participar en xerrades, col·loquis i trobades per sensibilitzar sobre els drets humans https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí acull la inauguració de la vuitena edició del projecte ‘Ciutats defensores dels drets humans’

Fins al 6 d’abril, sis activistes de drets humans, procedents del Sàhara Occidental, el Salvador, Colòmbia, el Camerun i Itàlia visitaran onze municipis catalans per participar en xerrades, col·loquis i trobades per sensibilitzar sobre els drets humans

L’alcaldessa i la regidora de l’àrea de Serveis a les Persones amb les sis activistes de drets humans (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig).
L’alcaldessa i la regidora de l’àrea de Serveis a les Persones amb les sis activistes de drets humans (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig)

La vuitena edició del projecte ‘Ciutats Defensores dels Drets humans’ s’ha inaugurat aquest diumenge a El Celler de Rubí. En el marc d’aquesta proposta, sis activistes de drets humans, procedents del Sàhara Occidental, el Salvador, Colòmbia, el Camerun i Itàlia visitaran les onze ciutats adherides a la iniciativa per participar en xerrades, col·loquis i trobades amb l’objectiu de sensibilitzar sobre els drets humans bàsics i parlar de la difícil situació dels seus països d’origen.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha donat la benvinguda a Rubí a les sis persones activistes i als representants dels diferents municipis que participen en aquest projecte i de les entitats organitzadores: el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau. Martínez ha recordat el paper de les administracions locals en matèria de sensibilització per formar “una ciutadania conscient i activa en la defensa dels drets fonamentals. Aquest treball ha de començar per la infància i la joventut. Hem de donar-los a conèixer les situacions de desprotecció que viuen tantes persones arreu del planeta i educar-los en la importància del respecte als drets humans. D’aquesta manera els apoderarem com a agents de canvi per tal de construir una societat justa i igualitària”. Així, el secretari del FCCD, Isidre Pineda, ha assegurat que aquesta nova iniciativa de les ciutats defensores “renova, a escala local, el nostre compromís amb els drets humans” en la que serà una setmana amb més de 100 actes que volen “conscienciar però també fomentar la cooperació i el diàleg”. L’acte també ha comptat amb la presència de Carme Gual de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Síndica de Greuges de Rubí, Milagros Calleja

Sis històries d’activisme
Amanda Quijano, defensora dels drets de les dones i membre de la Colectiva Feminista del Salvador, ha explicat la seva lluita pels drets sexuals i reproductius de les dones en un país on aquest any ja s’han comès 79 feminicidis. La també salvadorenya, Candy Chévez, ha exposat el projecte de l'Orquestra de Cordes on participen dones privades de llibertat i ha reivindicat el poder transformador de l’art i cultura.

Edda Pando, defensora dels drets de les persones migrades a Itàlia i presidenta de l’associació Todo Cambia, ha denunciat el silenci davant de les morts que provoquen migracions i l’externalització de les fronteres. El defensor dels drets del poble sahrauí, Hassana Aalia, refugiat al País Basc, ha criticat el bloqueig informatiu i les greus vulneracions dels drets humans del Marroc.

Des de Colòmbia, Leonard Rentería, poeta, raper i activista ha cridat a treballat diàriament per la defensa dels drets humans universals i Sonia Mankongo, defensora dels drets de les dones i nenes al Camerun, ha argumentat que l’educació pot apoderar les dones en un país on formar-se encara és un privilegi. L’acte s’ha tancat amb una visita guiada a l’exposició Sàhara Visible que ha creat l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny edRa i que estableix llaços de cooperació amb el Sàhara.

Fins dissabte, les persones activistes participaran a diverses activitats a les onze ciutats que formen part de l'edició de primavera del projecte: Rubí, Caldes de Montbui, Cornellà de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. En el cas de Rubí, aquest dilluns l’alumnat d’edRa i de l’Institut del Torrent dels Alous ha assistit al Celler a una xerrada de Sonia Mankongo i a una visita guiada a la mostra Sàhara visible. A continuació, Candy Chévez també ha ofert una conferència a l’alumnat del Torrent dels Alous.

Els dies 2 i 3 d’abril, Hassanna Aalia es trobarà amb els nois i noies del Cicles Formatius de l’Institut La Serreta i dels Maristes respectivament per parlar-los de la seva experiència en defensa dels drets del poble sahrauí.

El dijous 4 d’abril, Leonard Rentería oferirà una xerrada i un taller de hip-hop a l’Espai Jove Torre Bassas. Aquestes activitats estaran obertes a totes les persones interessades en la temàtica.