Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Protecció Civil de la Generalitat prova dilluns el funcionament de les sirenes per alertar d'un accident químic En el cas de Rubí, l’alarma més propera és la ubicada a Castellbisbal, a uns 12 quilòmetres de distància https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/proteccio-civil-de-la-generalitat-prova-dilluns-el-funcionament-de-les-sirenes-per-alertar-dun-accident-quimic/@@images/image/preview

Protecció Civil de la Generalitat prova dilluns el funcionament de les sirenes per alertar d'un accident químic

En el cas de Rubí, l’alarma més propera és la ubicada a Castellbisbal, a uns 12 quilòmetres de distància

Dilluns es provarà el so de les sirenes d’avís a la població instal·lades arreu de Catalunya.
Dilluns es provarà el so de les sirenes d’avís a la població instal·lades arreu de Catalunya

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya (DGPC) provarà aquest dilluns 13 d’abril les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al PLASEQCAT, el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya. Al llarg del matí s’activaran les alarmes d’avís de risc químic ubicades en 37 municipis. La sirena més propera a Rubí és la ubicada al municipi veí de Castellbisbal, el so de la qual és perceptible en algun punt de la nostra ciutat.

Aquests exercicis, que es realitzen dos cops l’any, serveixen per comprovar el funcionament de les sirenes i familiaritzar la ciutadania amb el so d’avís de risc químic que emeten.

Durant la prova també es farà un enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil, amb l’objectiu d’avisar la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en un cas d’accident químic real.

A les 10 h del matí s’activaran les sirenes del Sector Químic del Llobregat – Vallès Occidental i Bages, on està inclosa la de Castellbisbal. Durant el matí també sonaran les alarmes del Sector Químic Vallès Oriental – Vallès Occidental, del Port de Barcelona i la Zona Franca, del Sector Químic del Llobregat – Barcelonès, de les Terres de l’Ebre, de Tarragona i de la Tordera.

Consells en cas d’accident químic
Rubí i la resta de Catalunya apleguen un important nombre d’indústries químiques que, tot i que són molt segures, inevitablement comporten un cert risc. A la ciutat hi ha més d’una vintena d’empreses químiques.

Els accidents per risc químic requereixen una resposta molt ràpida i eficaç. Per això és molt important que la ciutadania segueixi els consells d’autoprotecció recomanats. En aquells municipis que encara no disposen de sirenes, l’avís a la població es fa a través de pregoners i dels mitjans de comunicació.

En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència; els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència.

Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies.

Si ens trobem dins del cotxe quan sentim l’alarma d’avís, no ens hem de quedar a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins de l’edifici més proper. Un cop declarat el fi del confinament, cal ventilar bé l’habitatge.