Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Propostes per a tots els públics a la nova programació dels equipaments culturals de Rubí Les activitats previstes consoliden aquests espais com una potent xarxa especialitzada al servei de la cultura https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/propostes-per-a-tots-els-publics-a-la-nova-programacio-dels-equipaments-culturals-de-rubi/@@images/image/preview

Propostes per a tots els públics a la nova programació dels equipaments culturals de Rubí

Les activitats previstes consoliden aquests espais com una potent xarxa especialitzada al servei de la cultura
Imatge promocional d'"Els veïns de dalt" (foto: David Ruano).
Imatge promocional d'"Els veïns de dalt" (foto: David Ruano)

Arribar a tots els públics és el principal objectiu de la programació dels equipaments culturals de Rubí per al primer semestre del 2015. Amb aquest conjunt de propostes, el Teatre Municipal La Sala, l’Espai 14/13, El Celler, la Biblioteca Mestre Martí Tauler, el Museu Municipal Castell (MMUC), l’Antiga Estació i l’Aula Cultural es consoliden com una potent xarxa d’espais d’ús cultural que, malgrat la seva especialització, treballen de forma coordinada.

Pel que fa a les arts escèniques, La Sala seguirà sent l’escenari de tot tipus de muntatges: des de produccions amb grans noms del teatre català i espanyol a espectacles protagonitzats per artistes o entitats locals. Entre les cites destacades se situa l’obra Els veïns de dalt (14 i 15 de març), protagonitzada per Pere Arquillué, Nora Navas, Jordi Rico i Àgata Roca, que es preestrenarà a Rubí gràcies al programa de residències que impulsa des de fa anys el Servei de Cultura. També es representaran a La Sala M.A.R.I.L.U.L.A. (10 d’abril), amb Mònica Glaenzel; L’última trobada (31 de maig), d’Abel Folk, Rosa Novell i Jordi Brau; i Retrato de un joven capitalista español (6 de juny), amb Alberto San Juan. També hi tindran presència els espectacles d’humor: Ana Morgade hi presentarà el muntatge Morgadeces (23 de maig), mentre que Leo Harlem portarà a Rubí #trendingtronching coincidint amb la Festa Major (28 de juny).

Els artistes de Rubí passaran igualment pel teatre municipal. Així, La Càmara Teatre hi representarà l’obra Satie, l’home que tenia un piano dins el cap (12 i 13 de juny), i també hi haurà les actuacions musicals de l’Associació Rubí Musical Rubí Segle XXI (22 de març) i de l’Obrador Coral (11 i 12 d’abril).

L’Espai 14/13 serà un altre dels equipaments on es podrà sentir bona música, molt especialment d’artistes locals. En aquest emplaçament estan previstos concerts de les bandes Dreams of Agony i Doble o nada (24 d’abril), Soak in Bleach (8 de maig) i Yunet (15 de maig). A més, en una data encara per confirmar, el programa Rubisound de Ràdio Rubí portarà a aquest espai els grups rubinencs The Ewan’s, Indiegenas i M.A.D.

Pel que fa a les exposicions, el Museu Municipal Castell tornarà a ser la seu de diverses mostres lligades a la història del país. Dues de les més destacades seran Somorrostro, Imatges d’una època, del fotògraf rubinenc Ignasi Marroyo, que es podrà veure entre el 24 d’abril i el 7 de juny; i La dècada prodigiosa. L’arqueologia catalana, un element vertebrador al servei de la Mancomunitat de Catalunya, que permetrà recuperar peces arqueològiques que van sortir de Rubí a les excavacions de principis del segle XX. Aquesta exposició es podrà visitar entre els mesos de novembre i gener.

Entre les propostes de l’Espai Expositiu Aula Cultural, una de les més importants serà la col·lectiva Processos, que donarà a conèixer entre l’1 d’octubre i el 7 de novembre les maneres de treballar dels escultors rubinencs Pep Borràs, Rafa Gascón i Oriol Marco.

A l’Antiga Estació, destaquen la mostra commemorativa del 25è aniversari dels Diables de la Riera, entre el 5 i el 28 de març; i un recull de fotografies de Rafa Gascón, del 5 al 28 de novembre.

Però l’equipament amb un volum d’activitats més important serà una vegada més la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. Hi tornaran a confluir les presentacions de llibres i les converses amb autors locals, però també les xerrades divulgatives, tant les centrades en temes de salut com les organitzades en col·laboració amb els Amics de la UAB.

Les activitats infantils seran, com sempre, un dels pilars bàsics de la programació de la biblioteca, amb les tradicionals Hores del conte per a infants de diverses edats, el programa Nascuts per llegir, el Laboratori de lletres i imatges o el Cicle de cinema infantil, entre d’altres. També tindran continuïtat els Clubs de lectura, que enguany han sumat un de nou adreçat a infants d’entre 11 i 13 anys.

A més, l’equipament serà la seu de diverses activitats relacionades amb el cinema, com ara el Cicle de cinema d’actor, que a partir del març estarà dedicat a Jack Lemmon; el Cicle de cinema en versió original en anglès, amb la col·laboració de British House; o el Cicle d’audiovisuals de muntanya.

Pel que fa a la programació del Celler, el darrer dels equipaments culturals municipals, es donarà a conèixer en els propers dies.

Bon balanç del 2014
Els equipaments culturals de la ciutat van demostrar un bon estat de salut durant l’any passat, amb una xifra molt important d’activitats i d’usuaris.

El 2014, el Teatre Municipal La Sala va rebre 51.953 persones, que van assistir a alguna de les 227 activitats programades en aquest espai, entre les quals hi va haver 177 representacions.

El Museu Municipal Castell, de la seva banda, va registrar 18.237 usuaris, entre els quals destaquen els més de 4.200 visitants que van visitar cadascuna de les exposicions Centenari de Jaume Pla. 1914-19951962-1978. De la dictadura a la democràcia.

L’exposició més vista de l’any, però, va ser la mostra diorames nadalencs de l’Aula Cultural, que va registrar 11.141 usuaris en només 25 dies. En total, aquest espai va veure passar 14.846 persones, que van poder veure fins a quatre exposicions.

Pel que fa a l’Antiga Estació, les sis exposicions programades van rebre un total de 2.034 visitants.

La Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler va comptabilitzar durant el 2014 154.196 visites i una xifra total de 26.793 usuaris, 1.746 dels quals se’n van donar d’alta durant l’any passat. Quant a les activitats, en va acollir 597 enfront les 436 de l’any anterior.

En darrer terme, El Celler va registrar la important xifra de 10.457 usuaris tot i  tractar-se del seu primer any de funcionament i que només va sumar 98 dies d’obertura. Des de l’Ajuntament es valora molt positivament la bona acollida d’aquest nou equipament, que combina les propostes relacionades amb el passat de Rubí amb aquelles vinculades a la cultura contemporània.