Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pablo Cerrato guanya el 19è Premi de recerca Miquel Segura amb un treball sobre física quàntica L’alumne de l’INS La Serreta ha recollit el guardó aquest dimecres en un acte presidit per l’alcaldessa, Ana María Martínez https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Pablo Cerrato guanya el 19è Premi de recerca Miquel Segura amb un treball sobre física quàntica

L’alumne de l’INS La Serreta ha recollit el guardó aquest dimecres en un acte presidit per l’alcaldessa, Ana María Martínez

Els estudiants guanyadors, amb les autoritats locals (foto: Localpres).
Els estudiants guanyadors, amb les autoritats locals (foto: Localpres)

El treball sobre física quàntica Non localité quantique et intrication, presentat per l’alumne de l’Institut La Serreta Pablo Cerrato, ha estat el guanyador del 19è Premi de recerca Miquel Segura, que s’ha lliurat aquest dimecres en el marc d’un acte presidit per l’alcaldessa, Ana María Martínez, al Museu Municipal Castell (MMUC).

El jurat del certamen ha distingit l’estudi de Cerrato “pel seu rigor, coherència i profunditat en el desenvolupament”. El treball se centra en el test de Bell, amb el qual el físic del mateix nom va aconseguir demostrar que Einstein s’equivocava en la formulació de la seva teoria del realisme local. “Vaig llegir sobre el tema una vegada i em va interessar moltíssim, aquestes coses m’apassionen. Així que vaig començar a buscar informació i vaig veure clarament que havia de ser el meu treball de recerca”, ha explicat l’autor. A la complexitat del tema se suma el fet que l’estudi està redactat en francès, ja que l’INS La Serreta és un dels centres adherits al programa Batxibac, que permet a l’alumnat fer un terç del seu horari lectiu en aquesta llengua.

A l’acte d’aquest dimecres, també s’han desvetllat els tres treballs finalistes del 19è Premi de recerca Miquel Segura: El petit jardí dels grans descomponedors. Els fongs, de Dina Alilouch de l’INS Duc de Montblanc (1r finalista); El teatre, és només dues cares?, d’Èric Mir de l’INS J.V. Foix (2n finalista); i Del pit o del pot, de Cristina García i Jesús Jiménez de l’INS Duc de Montblanc (3r finalista). 

La present edició del premi ha registrat una participació de nou treballs. L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha destacat l’interès i la diversitat de les matèries abordades, així com la importància que té el Miquel Segura en la reivindicació d’“un aprenentatge pràctic, actiu i crític. A més, crec que entranya valors tan importants com l’esforç, la perseverança, la llibertat, la comunicació, la veracitat”. La màxima responsable municipal ha recordat que els treballs de recerca de batxillerat són sovint “un primer contacte de l’alumnat amb la investigació, una porta oberta a nous mètodes d’adquisició de coneixements i una bona preparació de cara al món laboral. I és que l’experiència adquirida en l’elaboració d’aquestes recerques capacita els joves per resoldre els problemes amb què es trobaran durant la seva carrera professional”.

Una investigació que obre camí
El lliurament del 19è Premi de recerca Miquel Segura ha comptat amb la participació del doctor Albert Compte, cap del grup de neurobiologia teòrica de les xarxes corticals de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), que ha ofert la conferència Simulem els circuits del cervell.

En el marc de l’acte, també s’ha presentat l’edició digital del treball que va guanyar la 18a edició del certamen, Percepció social sobre el sexisme en revistes de Martí Farrés. El regidor d’Educació, Sergi Garcia, ha lloat la feina desenvolupada pel seu autor i el seu encert en l’elecció del tema: “El llibre ens planteja un tema de passat, de present i de futur [...], que requereix la implicació de tota la societat, de les administracions i de tots nosaltres”.

El Premi de recerca Miquel Segura porta el nom de Miquel Segura i Mitjans (1895-1963), qui va ser regidor de Cultura durant els anys previs a la Guerra civil i va impulsar a la ciutat diversos projectes relacionats amb l’educació. La seva família, que aporta la dotació econòmica del premi, ha estat present a l’acte d’aquest dimecres.