Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Neix la Taula local de la memòria històrica per dignificar les víctimes del franquisme Durant la constitució d’aquest òrgan de participació s’ha donat a conèixer la feina que ha fet el consistori perquè a Rubí es col·loquin les llambordes commemoratives Stolpersteine https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Neix la Taula local de la memòria històrica per dignificar les víctimes del franquisme

Durant la constitució d’aquest òrgan de participació s’ha donat a conèixer la feina que ha fet el consistori perquè a Rubí es col·loquin les llambordes commemoratives Stolpersteine

L’acte de constitució ha tingut lloc al Museu Municipal Castell (foto: Ajuntament – Lali Puig).
L’acte de constitució ha tingut lloc al Museu Municipal Castell (foto: Ajuntament – Lali Puig)

Aquest divendres s’ha constituït la Taula local de la memòria històrica, donant resposta a una moció aprovada per unanimitat al Ple municipal. El nou òrgan de participació reuneix representants dels grups municipals, entitats relacionades amb aquesta temàtica ─com l’Associació per la Memòria Històrica Neus Català─, historiadors/es locals i personal tècnic de l’Arxiu i del Museu Municipal.

Segons ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez, “la creació de la Taula satisfà una voluntat del conjunt de la ciutat de dignificar les víctimes i les persones represaliades per la dictadura franquista”. L’òrgan ha estat impulsat coincidint amb el 80è aniversari del final de la Guerra civil i amb l’objectiu que aquest exercici de memòria ajudi la societat a no repetir fets tan terribles com els que es van produir no fa tants anys.

Concebem aquesta Taula com un espai de treball compartit amb partits, entitats i totes aquelles persones interessades en aquesta qüestió. Un espai de treball permanent on abordar tots els temes relacionats amb la memòria històrica”, ha comentat Martínez. L’alcaldessa ha assegurat que el consistori fa temps que treballa per poder posar en marxa aquest òrgan. I tot i que la Taula ha estat constituïda aquest divendres, fa més d’un any que l’Ajuntament està impulsant accions relacionades amb la memòria històrica.

Una d’aquestes accions, que també recull la moció aprovada pel Ple, és la sol·licitud al Memorial democràtic de Catalunya de col·locar a Rubí les Stolpersteine en record de les persones de la ciutat que van ser en algun camp de concentració. Es tracta d’unes llambordes creades de forma totalment artesanal per l’artista alemany Gunter Demnig en el marc d’un projecte personal. L’Ajuntament ha fet gestions en aquest sentit i ha trobat algunes dificultats per fer realitat aquesta demanda de manera imminent. I és que l’artista fa a mà i col·loca personalment cadascun d’aquests cubs i durant aquest 2019 no en pot assumir cap més, ja que rep encàrrecs d’arreu del món. El regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, ha assegurat: “Hem iniciat el camí i sabem que l’artista es presta a tot, perquè es tracta d’un projecte personal per ell. Ara cal pressionar i pressionar perquè també es col·loquin a Rubí el més aviat possible”. En aquests moments, hi ha identificades fins a 11 persones rubinenques que van ser a camps de concentració, principalment a Gusen i Mauthausen.

Un altre tema que s’ha abordat a la reunió d’aquest divendres ha estat el nomenclàtor de Rubí. Fa uns dies, la Direcció General de la Memòria Històrica va enviar una carta a alguns municipis demanant que eliminessin símbols franquistes. En aquest sentit, el govern municipal ha confirmat que a la ciutat no queda cap carrer o plaça amb noms relacionats amb el franquisme. L’únic que resta són algunes plaques d’habitatges de protecció que es troben en edificis privats, uns elements que ja es van treure en bona part ara fa uns anys. Les que encara són visibles ─ara per ara se n’han detectat dues─ s’han de retirar amb el vist-i-plau de cada comunitat de veïns. Per aquest motiu, el consistori es posarà en contacte amb aquests propietaris per poder eliminar-les.

Per últim, l’Ajuntament també ha donat a conèixer que s’està preparant una exposició sobre el cost humà durant la Guerra civil i la post guerra.