Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Móstoles implanta el programa 50/50 a les seves escoles públiques El consistori madrileny incorpora la proposta del Rubí Brilla que ara fa un any i mig van conèixer a la nostra ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Móstoles implanta el programa 50/50 a les seves escoles públiques

El consistori madrileny incorpora la proposta del Rubí Brilla que ara fa un any i mig van conèixer a la nostra ciutat

Les escoles del 50/50 reben un reconeixement en el marc del Congrés Rubí Brilla (foto: Localpres).
Les escoles del 50/50 reben un reconeixement en el marc del Congrés Rubí Brilla (foto: Localpres)

Des de principis de febrer, les escoles públiques de la ciutat de Móstoles es poden inscriure al projecte d’eficiència energètica 50/50. Una proposta que replica a la ciutat madrilenya l’experiència rubinenca i que els edils mostolenys van conèixer de primera mà en una visita a Rubí ara fa un any i mig. Per a Miguel Ángel Ortega, regidor de Medi ambient de Móstoles, la virtut del 50/50  "no recau només en la contrastadíssima eficàcia com a eina d'estalvi energètic, la qual cosa té conseqüències econòmiques i ecològiques molt positives; sinó en l'èmfasi que posa a l'hora de treballar, de manera participativa, amb el factor humà, que és el motor dels veritables canvis socials”. El 50/50 s’aplicarà com a prova pilot als cinc primers centres que ja s’han sumat a la iniciativa amb la intenció d’estendre’l el curs vinent a la resta d’escoles i, en breu, als equipaments esportius; tal i com ha fet també Rubí a través del Rubí Brilla. “Ens consta que és una de les iniciatives que més engresquen les escoles de Rubí: el centres es responsabilitzen de la seva despesa energètica i això ja és un argument educatiu potentíssim que, a més, aconsegueix millorar la sostenibilitat dels edificis públics. Estem orgullosos del 50/50 i del fet que altres ciutats facin seva la nostra proposta”, creu el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto.

A Rubí, l’estalvi continua creixent

Amb el projecte 50/50 es pretén sensibilitzar la comunitat educativa sobre l’estalvi energètic i, alhora, que els centres d’ensenyament redueixin la seva despesa energètica així com les emissions contaminants relacionades. En el marc d’aquest projecte, els centres educatius es comprometen a reduir el seu consum, mentre el consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L’altra part dels diners, l’Ajuntament els inverteix en projectes d’eficiència energètica que permeten que l’estalvi vagi augmentant. Durant el curs passat (2015-2016), les 12 escoles de Rubí van aconseguir un estalvi energètic de 66.185,06 euros, un 27% d’allò que havien consumit el curs anterior. Quan es va posar en marxa aquesta iniciativa, el curs 2012-2013, els centres van estalviar 57.369 euros (13%). Des de 2012, les escoles de Rubí han acumulat un estalvi de 300.000 euros.