Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més d’un centenar de nous arbres ja llueixen a diferents escocells de la ciutat gràcies als pressupostos participatius Aquesta va ser una de les propostes que va comptar amb més suports per part de la ciutadania que va participar en la passada edició d’aquest projecte https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Més d’un centenar de nous arbres ja llueixen a diferents escocells de la ciutat gràcies als pressupostos participatius

Aquesta va ser una de les propostes que va comptar amb més suports per part de la ciutadania que va participar en la passada edició d’aquest projecte

A la plaça Bonaventura Josa s’han plantat quatre ‘acer sacharinum’ (foto: Ajuntament).
A la plaça Bonaventura Josa s’han plantat quatre ‘acer sacharinum’ (foto: Ajuntament)

Rubí compta, des de fa uns mesos, amb més d’un centenar de nous arbres repartits per diferents espais del municipi. Així ho va decidir la ciutadania que va participar en la passada edició del procés de pressupostos participatius convocada per l’Ajuntament. L’actuació ha tingut un cost de 34.644,83 euros i ha suposat la substitució d’aquells exemplars morts per noves espècies, que aporten més verdor a la ciutat.

Els treballs van arrencar al febrer i van finalitzar a l’abril. En total s’han reposat 111 arbres a diferents escocells del municipi. A l’hora d’escollir el tipus d’arbrat s’han tingut en compte diferents factors, com ara triar espècies més adaptades al clima mediterrani, que tinguin necessitats hídriques més baixes o que, en cas que les afecti una plaga, aquesta sigui més fàcil de contenir, entre d’altres.

Per exemple, al c. Calderón de la Barca s’han substituït els til·lers per vuit acer fremani; a la pl. Agricultura s’hi han col·locat cinc freixes de fulla estreta (fraxinus angustifolia), que tenen una forma més bonica i no necessiten poda; al c. Castell s’hi han plantat quatre acer campestre, un tipus d’arbre més rústic que s’integra millor en l’entorn històric que ofereix el Castell; i a la pl. Pearson s’ha optat per incorporar dos carpinus betulus, un acer fremani i un acer sacharinum, espècies que aporten color.

Altres espais que compten amb nous arbres són els carrers Torrent de l’Alba, Antoni Sedó, Abat Escarré, Creu, General Castaños, Estels, Safir, Torrijos, Kepler, Joaquim Blume, Historiador Serra, Lepant, Almeria, Ciclisme, Països Catalans, Joan Bosch, Maria Aurèlia Capmany, Topazi, art, Barcelona, Echegaray, Handbol, Mallorca, la rambleta de Joan Miró, la carretera de Sant Cugat i d’Ullastrell, el passeig de la Riera, les av. Castellbisbal i Comas i Solà, el passatge Doctor Ferran i les places Bonaventura Josa, Pere Esmendia, Josep Palet, Miguel Hernández, Josep Tarradellas, Catalunya, Nova de Can Fatjó, Isabel Villena, Pep Rovira, Andalusia, Figueres i Esbart Dansaire.

Vivers Massaneda ha estat l’empresa encarregada de subministrar els arbres, amb un pressupost de 16.494,83 euros, mentre que Santín Jardineria i Paisatge SL ha executat la plantació i el reg, per un import de 18.150 euros.

Tots aquests exemplars se sumen als més de 100 arbres que es van plantar a finals d’any a l’avinguda de les Flors en el marc del Dia de l’arbre autòcton.

Pressupostos participatius
A la passada edició, els rubinencs i rubinenques que van prendre part del procés de pressupostos participatius van decidir, a banda de la reposició de l’arbrat mort, que es construeixi una pista polivalent a Can Ximelis, a la confluència entre els carrers Moncayo i Aneto, i que es posi en marxa una prova pilot d’il·luminació intel·ligent.

A l’edició 2020, els veïns i veïnes de Rubí han presentat 59 propostes, que actualment es troben en fase de validació tècnica, per avaluar-ne la viabilitat tècnica i econòmica. El procés participatiu farà una aturada al mes d’agost i, al setembre, la ciutadania tornarà a ser convocada a prendre decisions. De l’1 al 30 de setembre, la plataforma Participa Rubí canalitzarà la priorització de totes les propostes que hagin rebut el vistiplau tècnic. Superada aquesta fase, serà el moment de la votació final de propostes, que s’allargarà tot el mes d’octubre.