Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Gitanes celebren les noces d’or al Teatre Municipal La Sala L’Esbart Dansaire de Rubí ha commemorat aquest dissabte el 50è aniversari de l’estrena de la coreografia creada per Albert Sans https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les Gitanes celebren les noces d’or al Teatre Municipal La Sala

L’Esbart Dansaire de Rubí ha commemorat aquest dissabte el 50è aniversari de l’estrena de la coreografia creada per Albert Sans

Albert Sans és l’autor de l’emblemàtica coreografia de l’Esbart rubinenc (foto: Ajuntament – Lali Puig).
Albert Sans és l’autor de l’emblemàtica coreografia de l’Esbart rubinenc (foto: Ajuntament – Lali Puig)

L’Esbart Dansaire de Rubí ha commemorat aquest dissabte el 50è aniversari de l’estrena de la coreografia del Ball de Gitanes, creada per Albert Sans. Ho ha fet al Teatre Municipal La Sala, en el marc d’un espectacle que ha permès al públic rememorar aquest ball popular, que adapta una peça tradicional festiva, així com d’altres danses tradicionals i de nova creació.

El Ball de Gitanes, que recrea l'antiga festa de casament entre gitanos, es va representar per primer cop al Teatre de la Faràndula de Sabadell el 19 de març de 1970. Albert Sans va prendre aquesta mostra del folklore mediterrani i, a partir d’una feina de documentació històrica, la va convertir en un espectacle apte per als escenaris.

Mig segle després, el Ball de Gitanes de Rubí és tot un emblema de l’Esbart Dansaire que s’ha ballat a països de tot el món i que en la seva versió més popular, les Gitanes al Carrer de la Festa Major, s’ha convertit en tot un esdeveniment de ciutat.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha estat convidada per l’Esbart Dansaire a gaudir d’aquest espectacle, inclòs a la programació del Teatre Municipal La Sala. La primera edil ha aprofitat aquesta invitació per agrair a l’Esbart en general i a l’Albert Sans en particular el fet d’haver convertit el Ball de Gitanes en l’aparador de Rubí a la resta del món. “Vull agrair un cop més a l’Albert Sans haver-nos regalat aquesta coreografia i aquest sentiment d’orgull; i a l’Esbart Dansaire de Rubí el fet d’haver-lo engrandit amb el seu esforç i la seva qualitat”, ha dit Martínez.

A la mitja part de l’espectacle, l’alcaldessa ha lliurat una placa commemorativa a l’Esbart, que ha recollit el seu president, Joan Manel Camps. Paral·lelament, Martínez ha convidat Albert Sans a l’Ajuntament a signar el llibre d’honor, moment en què també se l’obsequiarà amb una placa dedicada a ell, com a mostra d’agraïment per la seva implicació a la cultura rubinenca.

Imatges relacionades

També s'han interpretat altres danses tradicionals i de nova creació (foto: Ajuntament ─ Lali Puig)
També s'han interpretat altres danses tradicionals i de nova creació (foto: Ajuntament ─ Lali Puig)
El Ball de Gitanes s'ha dansat al Teatre Municipal La Sala (foto: Ràdio Rubí)
El Ball de Gitanes s'ha dansat al Teatre Municipal La Sala (foto: Ràdio Rubí)