Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les escoles Pau Casals i Montessori inicien un projecte d’innovació educativa en col·laboració amb institucions de prestigi Els dos centres rubinencs participen al programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, impulsat per la Fundació Jaume Bofill i que compta amb la implicació de l’Ajuntament de Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les escoles Pau Casals i Montessori inicien un projecte d’innovació educativa en col·laboració amb institucions de prestigi

Els dos centres rubinencs participen al programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, impulsat per la Fundació Jaume Bofill i que compta amb la implicació de l’Ajuntament de Rubí

Participants al programa “Magnet” (foto: Fundació Jaume Bofill).
Participants al programa “Magnet” (foto: Fundació Jaume Bofill)

Les escoles Pau Casals i Montessori són dos dels centres que participen al programa Magnet, aliances per a l’èxit educatiu (www.magnet.cat), impulsat per la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, i que compta amb la implicació d’ajuntaments com el de Rubí.

Aquest programa promou l’aliança d’un centre educatiu amb una institució d’excel·lència en un camp del coneixement específic. Aquesta col·laboració ha de permetre al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per a les famílies com per a la comunitat educativa. El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys 70.

Les institucions que hi participen són ens de referència i excel·lència en un camp de coneixement específic ─ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.─ i tenen un compromís educatiu amb la societat, així com una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.

Les escoles Pau Casals i Montessori es van presentar a la convocatòria d’enguany i han estat seleccionades per desenvolupar aquest projecte durant els propers quatre anys. “Celebrem la iniciativa d’aquests dos centres de la ciutat. El fet que hagin apostat pel programa Magnet, al costat d’institucions molt importants, demostra un cop més la qualitat del seu projecte educatiu i, sobretot, la seva visió àmplia i innovadora de l’ensenyament”, ha valorat la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García.

El programa Magnet és una oportunitat per a les escoles per oferir un aprenentatge adaptat a les necessitats formatives de l’alumnat en la societat actual, implementant noves metodologies de treball. Amb una formació i acompanyament constants i amb l’aliança amb un institució de prestigi, el centre educatiu avança cap a un enfocament multidisciplinari i un aprenentatge significatiu, que situa l’alumne al centre.

El projecte de l’Escola Pau Casals
L’Escola Pau Casals, que des de fa anys desenvolupa un projecte de filosofia per promoure la capacitat reflexiva i crítica en l’alumnat, ha vist com una gran oportunitat participar en el programa Magnet de la mà de la Filmoteca de Catalunya i sota el lema Una escola de pel·lícula!.

L’aliança amb la institució cultural encaixa totalment amb els objectius educatius del centre, ja que el cinema és un bon llenguatge per acompanyar la construcció d’identitats personals i col·lectives vinculades al pensament crític, creatiu i curós. A través del cinema, els i les alumnes descobreixen què tenen en comú amb els altres i comprenen que poden construir altres realitats.

La didàctica de l’escola Pau Casals, que es basa a fer, pensar i comunicar, facilita que s’aprenguin i es practiquin un munt de valors i de relacions interpersonals que enforteixen l’acció educativa i el benestar dels alumnes, els mestres i les famílies. Aquest tipus d’aprenentatge fomenta un esperit indagador i estimula la deliberació i la descoberta.

El projecte de l’Escola Montessori
L’Escola Montessori té el suport de la Fundació CIM de la Universitat Politècnica de Catalunya per desenvolupar el seu projecte Magnet, amb la tecnologia i el món digital com a centre del seu programa educatiu.

L’escola comptarà amb el coneixement d’aquesta institució, experta en enginyeria i gestió de la tecnologia per a les empreses, per impregnar la manera d’aprendre en tots els àmbits possibles. El centre aposta per un coneixement molt vinculat a metodologies relacionades a l’aprenentatge STEAM ─que engloba les ciències, les matemàtiques, la tecnologia, l’enginyeria i l’art─ i a la programació i la robòtica.

Es tracta d’un aprenentatge personalitzat, conscient que com més interaccions hi ha amb els altres, més profund és el que s’aprèn. Un ensenyament que desperta el plaer d’aprendre i motiva la creativitat de l’alumnat.

El creixement del programa “Magnet”
Els impulsors d’aquest programa han presentat aquest dijous els nou centres educatius que aquest curs comencen una aliança amb una institució de referència, i la convocatòria que s’obre aquest mes d’abril per seleccionar 15 centres més que s’incorporaran el curs vinent al programa. El programa anirà creixent fins a arribar a les 45 aliances magnet el 2020. Aquest creixement respon a l’interès de les diverses administracions i entitats implicades per impulsar l’equitat i la innovació en els centres educatius i crear escoles i instituts de referència que siguin atractius per a una gran diversitat de famílies.

La prova pilot realitzada durant els darrers cinc anys ha permès constatar que aquest programa té efectes molt positius pel que fa al desenvolupament d’estratègies educatives innovadores, la cohesió dels equips docents, i les expectatives de l’alumnat i les seves famílies; i que pot enfortir els projectes dels centres educatius fent que siguin projectes de referència en el seu entorn.