Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les escoles de Rubí estalvien un 24% en energia gràcies al projecte 50/50 que impulsa l’Ajuntament Amb part de l’estalvi aconseguit, el consistori, entre d’altres accions, construirà una instal·lació fotovoltaica a l’Escola Pau Casals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les escoles de Rubí estalvien un 24% en energia gràcies al projecte 50/50 que impulsa l’Ajuntament

Amb part de l’estalvi aconseguit, el consistori, entre d’altres accions, construirà una instal·lació fotovoltaica a l’Escola Pau Casals

L’èxit del projecte 50/50 es fonamenta, sobretot, en l’alta implicació tant dels alumnes com del personal de l’escola.
L’èxit del projecte 50/50 es fonamenta, sobretot, en l’alta implicació tant dels alumnes com del personal de l’escola

Les escoles de la ciutat han aconseguit durant el curs 2014-2015 un estalvi energètic de 77.425 euros (23,92%) gràcies al projecte 50/50, impulsat per l’Ajuntament de Rubí. Aquesta xifra és molt superior als 57.369 euros (13%) estalviats el curs 2012-2013, quan es va posar en marxa aquesta iniciativa.

En el marc d’aquest projecte, els centres educatius es comprometen a reduir la seva despesa energètica, mentre el consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L’altra part dels diners els inverteix l’Ajuntament en projectes d’eficiència energètica amb l’objectiu de seguir augmentant l’estalvi als centres educatius.

La iniciativa compta amb la participació de dotze escoles públiques de Rubí, que han aconseguit importants reduccions de la seva despesa energètica gràcies a la implementació de mesures molt senzilles, com ara l’establiment de protocols d’encesa i apagada de llums i aparells, la regulació de l’horari de la calefacció, l’eliminació de punts de llum innecessaris, el control de l’aigua per detectar possibles fuites o el correcte aïllament de portes i finestres. L’èxit d’aquest projecte es fonamenta, sobretot, en l’alta implicació tant dels alumnes com del personal de l’escola.

Una de les accions d’inversió que s’implementaran properament gràcies a l’estalvi aconseguit en el marc d’aquest projecte serà la col·locació d’una instal·lació d'autoconsum a l’Escola Pau Casals, que la transformarà en un dels primers centres educatius de l'Estat espanyol amb emissions gairebé nul·les. Aquesta iniciativa comportarà un estalvi important i diversos beneficis ambientals.

L’autoconsum, una de les apostes de Rubí Brilla
L’Ajuntament de Rubí, a través del projecte Rubí Brilla, aposta per canviar el model energètic actual. I això requereix necessàriament passar a generar l’energia de forma renovable i distribuïda a través de l’autoconsum”, ha assegurat el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto.

L'autoconsum presenta diversos beneficis. Econòmicament, ens ajuda a reduir la factura elèctrica, ja que el fet de generar l'energia al mateix lloc on es consumeix permet reduir les pèrdues de transport del sistema i disminuir la nostra dependència energètica de l'exterior, qüestions que avui suposen gastar 46.000 milions d’euros anuals a l’Estat espanyol. A nivell social, la instal·lació i manteniment de les tecnologies renovables genera una ocupació local de qualitat que no pot ser deslocalitzada. I a nivell mediambiental, l'autoconsum i les renovables ni generen emissions de CO2 ni produeixen residus radioactius, fet que comporta una millora de la qualitat de l'aire i de la nostra qualitat de vida, a la vegada que deixem de contribuir al canvi climàtic.

A Rubí s’han dut a terme diverses accions en aquest sentit. En primer lloc, s’ha reduït el consum a totes les instal·lacions municipals aplicant mesures d'eficiència per optimitzar al màxim l'ús de l'energia. D'aquesta manera, s’ha aconseguit estalviar i evitar el sobredimensionat de les instal·lacions d'autoconsum. Aquesta metodologia de treball s'aplica a tots els sectors.

Al sector industrial, el consistori, conjuntament amb l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ha desenvolupat un projecte innovador que consisteix en dos visualitzadors: un d’ells permet conèixer el grau d’eficiència energètica de les naus industrials i l’altre, determinar el seu potencial d’autoabastiment solar ─fent un sol clic sobre una nau concreta es pot conèixer quants panells fotovoltaics o tèrmics es poden ubicar a la seva teulada, el cost de la inversió i el període d'amortització, entre altres dades─.

Pel que fa a l'administració, s’han analitzat els 30 edificis amb major consum energètic ─que representen el 82% del consum total de les dependències municipals─ i se’ls han aplicat mesures d'eficiència energètica sense cost. Amb l'estalvi aconseguit, l’Ajuntament ha invertit en noves mesures amb un període de retorn inferior a un any. En només tres anys, s’ha aconseguit acumular un estalvi de gairebé 2 milions d’euros.

Un cop optimitzat el consum a nivell municipal, l’equip de Rubí Brilla ha projectat dues noves instal·lacions: les fotolineres de la Masia de Can Serra i de la Policia Local. Aquests sistemes proporcionen energia fotovoltaica tant per a l’autoconsum d’aquests equipaments com per a la càrrega de vehicles elèctrics ─la de Can Serra és oberta i gratuïta per a la ciutadania─. En canvi, les instal·lacions solars fotovoltaiques del Rubí+D, del refugi de gats de Cova Solera, del Bullidor i de la Font del Ferro són exclusivament d'autoconsum.

El Govern espanyol ha aprovat recentment, i en contra de bona part de l'opinió pública, el Reial Decret 900/2015, també conegut amb el nom d’impost al sol. “Aquest Reial Decret ataca directament el sector fotovoltaic del país, un dels que té més potencial de creixement, i a més redueix la competitivitat de les empreses i contribueix a augmentar el canvi climàtic”, ha comentat Güeto.

El Reial Decret estableix que els propietaris d’instal·lacions de més de 10 kW hagin de pagar per cada kWh d'energia que generin. En el cas de Rubí, i a nivell municipal, només la Masia de Can Serra supera aquesta potència instal·lada. La resta d’instal·lacions, però, també caldrà adaptar-les a la normativa, fet que generarà una despesa molt important. L’aplicació d’aquest Reial Decret també significarà duplicar el període de retorn de la inversió d’aquestes instal·lacions. “Tots els projectes de futur es veuran afectats per aquesta normativa, com la instal·lació d'autoconsum que volem construir a l’Escola Pau Casals gràcies a l’estalvi aconseguit en el marc del projecte 50/50”.

Una altra acció que es durà a terme en un futur és la construcció d'una tercera fotolinera a l’aparcament de l’edifici Rubí+D, que permetrà la càrrega ràpida de vehicles elèctrics en tan sols 20 minuts i de forma gratuïta.

Totes aquestes qüestions s’abordaran en el marc del 2n Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic, que se celebra aquest divendres a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, concretament, al bloc temàtic dedicat a l’autoconsum d’energia (11 h).