Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les arts escèniques prendran Rubí en el marc del festival “Teatre sense teatre” La nova proposta cultural, organitzada per l’Ajuntament, tindrà lloc del 3 al 5 de juny a diversos espais de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Les arts escèniques prendran Rubí en el marc del festival “Teatre sense teatre”

La nova proposta cultural, organitzada per l’Ajuntament, tindrà lloc del 3 al 5 de juny a diversos espais de la ciutat

El regidor de Cultura i el director de La Sala, amb el programador del festival i part de l’equip de l’espectacle “Carvalho contra Vázquez Montalbán”.
El regidor de Cultura i el director de La Sala, amb el programador del festival i part de l’equip de l’espectacle “Carvalho contra Vázquez Montalbán”

Diversos espais de la ciutat acolliran entre el 3 i el 5 de juny la primera edició del festival Teatre sense teatre, una nova proposta cultural de l’Ajuntament de Rubí que vol donar visibilitat a les arts escèniques traient-les dels seus escenaris habituals. Així, durant aquests tres dies, s’han programat una desena d’espectacles en indrets tan diversos com places públiques, equipaments municipals, centres educatius i patis.

El festival arrencarà el divendres 3 de juny a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler amb el monòleg teatral Carvalho contra Vázquez Montalbán. El gruix de la programació, però, es distribuirà entre dissabte i diumenge en dues modalitats diferents: espectacles de carrer i propostes en espais tancats, tant a càrrec de companyies professionals com amateurs.

Dissabte a la tarda es podrà gaudir a la plaça Salvador Allende de l’espectacle de circ Xarivari Blues, de la companyia Circo Los, i de l’estrena a Catalunya de Nàufrags, una proposta de La Industrial Teatrera que es representarà a la plaça del Doctor Guardiet. A la nit, l’atenció se centrarà al Celler, on Fermí Fernández interpretarà l’obra El sommelier, dirigida per Toni Albà.

Diumenge al matí, el festival es reprendrà amb la representació al gimnàs de la Schola del clàssic de Michael Ende Momo, adaptat per la companyia Anna Roca. La programació seguirà a la plaça Catalunya amb El canvi climàtic, tic tac, tic, una obra de Jeep Gasulla que servirà per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient. El mateix dia tindran lloc dues sessions de Tabernáculo, una barreja de música, pantomima, teatre gestual i comèdia que es podrà veure en un pati del carrer Unió de la mà de Caspar. La plaça del Doctor Guardiet serà l’altre escenari destacat de la jornada, amb la programació de la comèdia Walkman, de la companyia Ganso & Cia, i de l’espectacle d’acrobàcies Scratch, a càrrec del grup belga Acrobarouf.

A banda de totes aquestes propostes, durant tot el cap de setmana les companyies rubinenques La Tal i Escena 13, amb la col·laboració d’altres grups locals de teatre, s’encarregaran d’animar els carrers de la ciutat amb cercaviles i accions escèniques que serviran per donar a conèixer el festival i atraure públic als diferents espais.

El regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, ha manifestat la seva satisfacció per la materialització d’un projecte que “va iniciar-se com una il·lusió, com una cosa innovadora per a la ciutat. [...] Portarem el teatre a llocs on la gent no està acostumada a tenir teatre, i això crec que és molt positiu, que la gent pensi que el teatre el pot tenir a tocar. En el moment que apropem la cultura a la gent aquesta se n’impregna, i crec que la gent que s’impregna de cultura és millor gent”.  

Teatre sense teatre neix amb la complicitat de la companyia La Tal, que fa temps que treballava en la possibilitat d’organitzar un festival d’arts escèniques al carrer. Aquesta proposta, unida a la idea de l’Ajuntament de treure el teatre dels seus espais habituals, va donar lloc a l’esdeveniment que s’estrenarà el proper 3 de juny. “Hem intentat que els grups locals surtin del seu espai, el teatre, i que intentin fer coses fora [...]. D’altra banda, cada dia hem programat dos espectacles professionals, dos d’ells de circ”, ha explicat Jordi Madaleno, programador del festival.

Totes les actuacions previstes seran d’accés gratuït a excepció de Carvalho contra Vázquez Montalbán, El sommelier i Momo, que tindran un preu d’entrada de 5 € en el cas de les dues primeres, i de 4 € en l’altra. Les localitats es podran adquirir a través del web de Ticketea o una hora abans al mateix lloc de la funció.

“Carvalho contra Vázquez Montalbán”
El tret de sortida al festival el posarà el 3 de juny Carvalho contra Vázquez Montalbán, un monòleg basat en l’obra del periodista i escriptor Antes que el milenio nos separe. L’espectacle, dirigit per Txell Roda i interpretat per Joan Berlanga, es desenvoluparà dins de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, on espectadors i personatges de l’univers Montalbán es barrejaran envoltats de llibres.

La gran singularitat d’aquesta proposta és el seu caràcter participatiu, ja que compta amb la col·laboració de fins a 27 figurants sortits de la ciutadania rubinenca. La directora del muntatge, Txell Roda, ha explicat que els fa “moltíssima il·lusió ser a Rubí i en aquesta fantàstica biblioteca [...]. Tindrem el col·lectiu artístic més nombrós que hem tingut mai, molts joves i de realitats socials molt diferents”. De la seva banda, l’actor que interpreta Carvalho, Joan Berlanga, ha destacat la gran qualitat del text de Montalbán i les valoracions positives que ha recollit l’obra allà on s’ha representat.

Una de les persones que actuaran com a figurants a l’espectacle és el propi director de la Biblioteca Municipal, Adrià Martín, que ha confessat que portar aquesta obra a l’equipament “és un repte [...]. Posarem la biblioteca cap per avall, farem pujar els colors a la ciutat de Rubí”.