Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament fa seguiment de les persones grans que viuen soles Durant els dies de confinament, s'han intensificat els contactes telefònics per comprovar que la gent gran es troba bé https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'Ajuntament fa seguiment de les persones grans que viuen soles

Durant els dies de confinament, s'han intensificat els contactes telefònics per comprovar que la gent gran es troba bé

Des dels Serveis Socials municipals es fan trucades a les persones grans que viuen soles (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Des dels Serveis Socials municipals es fan trucades a les persones grans que viuen soles (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

L'Ajuntament de Rubí està trucant les persones grans que viuen soles per comprovar si es troben bé i demanar-los si necessiten alguna cosa. Aquest seguiment, que ja es realitza habitualment des dels Serveis Socials municipals i el Servei de Teleassistència, s'ha intensificat aquests dies com a conseqüència de la situació excepcional de confinament.

Els Serveis Socials atenen actualment 1.873 persones dins el Programa de gent gran. Totes les que viuen soles i no tenen xarxa de suport familiar reben una atenció prioritària per part de l'Ajuntament, que les truca de manera regular o, en alguns casos, les visita a domicili. Des que es va decretar l'estat d'alarma, les trucades de control s'han incrementat per garantir el benestar d'aquesta població ara que es troba en situació d'aïllament.

De les prop de 1.900 persones grans que són ateses pels Serveis Socials, 698 són usuàries del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) i, d'aquestes, 206 (29,45%) viuen soles. Aquest és un recurs especialment indicat per a ciutadania que té reconegut algun grau de dependència i que necessita suport per al desenvolupament de les activitats de la vida diària. Durant el confinament, s'ha ampliat a aquelles persones beneficiàries d'altres serveis que en aquests moments no estan operatius, especialment els centres de dia.

Un altre recurs que està possibilitant el contacte directe amb el col·lectiu de gent gran de la ciutat és la Teleassistència, que actualment dona cobertura a prop de 900 persones, xifra que representa aproximadament la meitat de la població de Rubí major de 70 anys que viu sola. Des d'aquest servei, es fan trucades periòdiques a tots els usuaris i usuàries per assegurar que tenen totes les seves necessitats cobertes.

Des de Creu Roja també es fa un seguiment d'aquest col·lectiu d'edat mitjançant trucades a 32 persones grans que han estat derivades pels Serveis Socials Bàsics per rebre els lots d'aliments de l'ONG.

A Rubí, resideixen actualment 8.665 persones majors de 70 anys, que representen un 10,9% de la població del municipi. D'aquestes, 1.777 viuen soles i 5.252 ho fan amb una altra persona major de 70 anys.

Telèfon per informar de situacions de vulnerabilitat
L'Ajuntament ha habilitat un telèfon especial (637 83 10 92) i una adreça de correu electrònic () per poder informar de possibles situacions d'emergència o d'elevada vulnerabilitat entre gent gran. L'objectiu és que la ciutadania es mantingui alerta i pugui ajudar si detecta que algun dels seus veïns o veïns d'edat avançada està patint algun problema.

Des de la corporació local, també es fan les següents recomanacions per tenir cura de les persones grans:

  • Segueix les indicacions sobre higiene i evita sobretot el contacte físic. Protegeix-te tu per poder protegir els altres. Si tens símptomes o formes part d'un col·lectiu de risc, queda't a casa.
  • Dona el teu telèfon als veïns i veïnes grans. Els pots trucar de tant en tant i fer companyia.
  • Pregunta als veïns i veïnes grans si necessiten ajuda. Truca al seu timbre de tant en tant, respectant sempre el metre de distància.
  • Aprofita els desplaçaments imprescindibles propis per ajudar altres persones que no es poden moure. Deixa'ls el menjar o els productes de primera necessitat a la porta, sense tenir-hi contacte físic.