Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'acte de col·locació de les "Stolpersteine" es programarà en una nova data En funció de l’agenda de l’artista Gunter Demnig, es fixarà un nou dia per a l'homenatge als onze rubinencs deportats durant la Segona Guerra Mundial que havia de tenir lloc aquest dijous 9 d'abril https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'acte de col·locació de les "Stolpersteine" es programarà en una nova data

En funció de l’agenda de l’artista Gunter Demnig, es fixarà un nou dia per a l'homenatge als onze rubinencs deportats durant la Segona Guerra Mundial que havia de tenir lloc aquest dijous 9 d'abril

Gunter Demnig col·locant les “Stopelrsteine” en un altre municipi (foto: Karin Richert).
Gunter Demnig col·locant les “Stopelrsteine” en un altre municipi (foto: Karin Richert)

La situació d'emergència sanitària que afecta tot el món ha obligat a suspendre l'acte de col·locació de les Stolpersteine –les llambordes que recorden els deportats durant el nazisme– que havia de tenir lloc aquest dijous 9 d'abril. En funció de la disponibilitat del seu creador, l’artista alemany Gunter Demnig, el Memorial Democràtic de la Generalitat acordarà una nova data per celebrar aquest homenatge i, d'aquesta manera, honrar la memòria de les onze víctimes que van tenir la seva última residència a Rubí.

El projecte de les Stolpersteine va néixer als anys 90 del segle passat, quan Demnig es va interessar per commemorar artísticament els homes i dones deportats i assassinats pel nacionasocialisme. L'autor va crear un monument exhortatori, consistent en una llamborda cúbica amb la superfície de llautó on consta el nom de la víctima i algunes de les seves dades essencials. Les Stolpersteine es col·loquen a les voreres, pròximes a l’última residència que van tenir les persones homenatjades abans que fossis arrestades o deportades.

Actualment hi ha més de 60.000 llambordes d’aquest tipus distribuïdes en més de 1.800 ciutats d’una vintena de països. Totes estan creades de manera artesanal per Gunter Demnig i ell mateix s’encarrega de viatjar per les diferents poblacions per col·locar-les, dins d’un procés artístic que té com a objectiu honrar la memòria de les víctimes i evitar-ne l’oblit.

Al febrer de 2017, el Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar sol·licitar a l’artista alemany la creació d’aquest monument en homenatge als deportats de la ciutat. En el cas de Catalunya, l’encarregat de centralitzar, validar aquestes peticions i comunicar-les a Demnig és el Memorial Democràtic de la Generalitat amb la col·laboració de l'Amical de Mauthausen. D’acord amb la disponibilitat de l’artista, es posa data a la realització dels monuments i a l’acte d’instal·lació.

Després que la pandèmia del coronavirus hagi obligat a suspendre la col·locació de les Stolpersteine a la nostra ciutat i en altres 17 municipis de l'estat, està previst buscar una nova data per a l'acte amb l'objectiu de poder reunir les famílies de les víctimes homenatjades.

En record dels onze deportats rubinencs
Rubí retrà homenatge als veïns deportats durant el nazisme amb la col·locació d’onze Stolpersteine, una per cadascuna de les víctimes que van tenir el seu últim domicili al municipi abans de ser deportades als camps de concentració. Tot i que alguns d'aquests homes van aconseguir sobreviure fins a l'alliberament, la majoria hi van ser assassinats.

Els onze rubinencs homenatjats són:

  • Enric Aragonès Campderròs (Rubí, 1904 – Gusen, 1941)
  • Joaquim Aragonès Campderròs (Rubí, 1900 – Rubí, 1992)
  • Francesc Bartroli Creus (Sant Martí Sarroca, 1912 – Gusen, 1942)
  • Gregorio Beltran Jardiel (Barcelona, 1919 – Gusen, 1942)
  • Joaquim Cardona Pareras (Rubí, 1920 – França, 1955)
  • José López de Letona Angulo (Alcedo, 1906 – Hartheim, 1941)
  • Jesús Montroig Cuartero (Castelló, 1902 – Gusen, 1942)
  • Antoni Òdena Òdena (Vilaverd, 1906 – Rubí, 1985)
  • Antoni Pereña Salas (Barcelona, 1895 – Montagny, 1963)
  • Joaquim Rusiñol Folch (Rubí, 1912 – Gusen, 1941)
  • Andreu Vidal Almirall (Terrassa, 1912 – Gusen, 1942)