Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Acadèmia del Cinema Català escull Rubí com a seu del Cicle Gaudí El Teatre Municipal La Sala serà un dels 12 equipaments de la província que acolliran les projeccions d'aquest circuit estable de cinema, que arrencarà el 15 de setembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L'Acadèmia del Cinema Català escull Rubí com a seu del Cicle Gaudí

El Teatre Municipal La Sala serà un dels 12 equipaments de la província que acolliran les projeccions d'aquest circuit estable de cinema, que arrencarà el 15 de setembre

El Cicle Gaudí s'ha presentat aquest dimarts a l'Acadèmia del Cinema Català (foto: Acadèmia del Cinema Català).
El Cicle Gaudí s'ha presentat aquest dimarts a l'Acadèmia del Cinema Català (foto: Acadèmia del Cinema Català)

Rubí és un dels dotze municipis de la província de Barcelona que acolliran entre els mesos de setembre i desembre el Cicle Gaudí 2016, un nou circuit estable de cinema promogut per l'Acadèmia del Cinema Català amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat. En aquesta primera edició, la iniciativa contempla la projecció de cinc pel·lícules catalanes d'estrena recent, que es podran veure de forma simultània en una població de cada comarca de Barcelona el tercer dijous de cada mes.

El Teatre Municipal La Sala es convertirà en la seu de referència del Cicle Gaudí al Vallès Occidental. Per al regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, "aquesta és una oportunitat magnífica en el nostre camí per fer valer el cinema a Rubí. Hem estat treballant amb altres institucions per tornar a tenir cinema a la ciutat i la participació en iniciatives com aquesta ens apropen a aquest objectiu. L'Acadèmia del Cinema Català ha pensat que Rubí podia ser una bona seu comarcal per a aquest circuit".

A la presentació del nou cicle, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, s'ha referit precisament a la cura amb què s'han triat els municipis participants: "Hem buscat llocs que siguin culturalment actius. [...] És molt important que el cicle sigui estable i pugui tenir continuïtat". En sintonia amb això, l'acadèmica ha explicat que la programació s'ha dissenyat atenent a criteris comercials, amb l'objectiu d'atraure un públic que amb prou feines consumeix produccions catalanes. "Són cinc pel·lícules que representen el cinema que fem, d'estrena molt recent i que reflecteixen la diversitat de la nostra cinematografia", ha declarat Passola.

Estrena amb "El rei borni"
A banda de Rubí, les pel·lícules del Cicle Gaudí es podran veure també a Berga, Calella, Cardedeu, Gelida, Igualada, Moià, Sant Adrià del Besòs, Torelló i Vilanova i la Geltrú. Un comitè format per distribuïdors i exhibidors ha estat l'encarregat de seleccionar els cinc títols que es projectaran: El rei borni, La propera pell, Cerca de tu casa, 100 metros i la pel·lícula per a televisió Ebre, del bressol a la batalla.

El dijous 15 de setembre es donarà el tret de sortida amb El rei borni, adaptació al cinema de l’obra teatral també escrita i dirigida per Marc Crehuet i interpretada pels mateixos actors ­­–Alain Hernández, Miki Esparbé, Betsy Túrnez i Ruth Llopis–. En David és un policia antiavalots que ha rebentat l’ull d’un manifestant amb una pilota de goma. La casualitat provoca que aquest manifestant, l’Ignasi, es presenti una nit a casa seva. Així comença una comèdia àcida i molt negra sobre la fragilitat, les conviccions, la naturalesa dels rols socials i la recerca de la veritat.

La pel·lícula del mes d’octubre serà Cerca de tu casa. El dijous 20 arribarà aquest musical sobre el drama dels desnonaments dirigit per Eduard Cortés i interpretat per Sílvia Pérez Cruz, Oriol Vila, Lluís Homar, Adriana Ozores, Ivan Massagué, Iván Benet i Manuel Morón. Una història de lluita, solidaritat i esperança protagonitzada per una jove de 30 anys, Sònia, que després de perdre la feina no pot fer front al pagament de la hipoteca; l’empleat de l’oficina bancària que s’enfronta al drama de deixar sense casa als seus veïns de tota la vida i un policia que viu turmentat perquè ha de treure a famílies senceres dels seus pisos i deixar-les al carrer.

El 17 de novembre serà el torn de La propera pell, producció dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo, interpretada per Sergi López, Emma Suárez, Àlex Monner, Bruno Todeschini, Igor Szpakowski, Mikel Iglesias, Greta Fernández, David Arribas, Pablo Rosset i Guillem Jorba. Un adolescent desaparegut torna a casa després de vuit anys quan tothom el donava per mort i es reincorpora a la vida familiar marcada pel misteri de la seva desaparició. Poc a poc sorgirà el dubte de si realment es tracta del nen desaparegut o d’un impostor.

100 metros, dirigida per Marcel Barrena i interpretada per Dani Rovira, Karra Elejalde, Alexandra Jiménez, María de Medeiros, David Verdaguer i Clara Segura, arribarà al circuit el 15 de desembre. Està inspirada en la increïble història real de Ramon Arroyo, pare de família que viu per al treball fins que el seu cos comença a fallar. Diagnosticat d’esclerosi múltiple, tots els pronòstics semblen indicar que en un any no serà capaç de caminar ni 100 metres. Ramon decideix plantar-li cara a la vida participant en la prova esportiva més dura del planeta. Amb l’ajuda de la seva dona i del rondinaire del seu sogre, Ramon inicia un peculiar entrenament en el qual lluitarà contra les seves limitacions, demostrant-li al món que rendir-se mai és una opció.

La cinquena proposta serà la pel·lícula per televisió Ebre, del bressol a la batalla, dirigida per Román Parrado i protagonitzada per Oriol Pla, Enric Auquer, Àlex Monner, Emilio Palacios, Artur Busquets, Roser Tapias i Manuel Moron. L’any 1938 la Guerra Civil espanyola ja ha desgastat ambdós exèrcits i arrasat els ànims de la població de banda i banda. En aquest ambient el creuament de l’Ebre sembla la millor tàctica republicana per cridar les aliances internacionals indispensables i demostrar, alhora, la resistència enfront els feixistes, que duen embranzida cap a la victòria. Poc abans de la travessa del riu, davant l’escassetat de soldats i l’alta mortaldat dels darrers mesos, milers de joves d’entre 17 i 18 anys són cridats a files per l’exèrcit republicà. Entre ells hi ha els protagonistes d’aquesta història, quatre joves pels qui la Batalla de l’Ebre serà el primer contacte directe amb la guerra. 

A Rubí, totes les projeccions es duran a terme a les 21 h i tindran un preu de 4,5 €, amb possibilitat de descompte per a posseïdors del Carnet Jove (3€) i de 2x1 per a subscriptors del Club Vanguardia. També hi haurà promocions a través dels mitjans de comunicació locals.

Per celebrar l'estrena del cicle, la primera sessió de La Sala comptarà amb l'assistència de part de l'equip artístic d'El rei borni: els actors Alain Hernández i Betsy Túrnez.