Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Taula de Salut Jove comparteix els resultats d'una enquesta sobre els hàbits de salut de l'alumnat de secundària L'estudi, elaborat per la Diputació de Barcelona, ha comptat amb la participació d'alumnes de 4t d'ESO d'una desena de centres educatius de Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Taula de Salut Jove comparteix els resultats d'una enquesta sobre els hàbits de salut de l'alumnat de secundària

L'estudi, elaborat per la Diputació de Barcelona, ha comptat amb la participació d'alumnes de 4t d'ESO d'una desena de centres educatius de Rubí

L'enquesta s'ha fet entre joves de 4t d'ESO de centres públics i concertats.
L'enquesta s'ha fet entre joves de 4t d'ESO de centres públics i concertats

La Taula de Salut Jove ha pogut conèixer aquest dijous els resultats de l'enquesta Hàbits relacionats amb la salut de l'alumnat de 4t d'ESO de Rubí 2019, elaborada per la Diputació de Barcelona. L'estudi recull dades anònimes de prop de 350 nois i noies d'una desena de centres educatius de la ciutat, cinc públics i cinc concertats: Duc de Montblanc, JV Foix, L'Estatut, Torrent dels Alous, La Serreta, Maristes, Escolas Ribas, Nostra Senyora de Montserrat, Balmes i Regina Carmeli.

L'enquesta explora la percepció de l'estat de salut, els hàbits d'alimentació, la sexualitat, l'estat d'ànim i les relacions socials i interpersonals. A més, permet conèixer aspectes relacionats amb el lleure, el consum de tabac, d'alcohol i d'altres substàncies, i dades relatives a accidents i mobilitat. Tot plegat amb l'objectiu de reunir informació qualitativa sobre els estils de vida de l'adolescència que pugui ajudar a orientar, dissenyar i avaluar les polítiques locals de salut. "Des del Servei de Salut Pública de l'Ajuntament estem molt interessats a treballar en la promoció de la salut en el col·lectiu de joves i, per poder-ho fer amb encert, és importantíssim disposar d'informació concreta sobre la nostra ciutat. Aquest estudi ens facilita un punt de partida sòlid per planificar les nostres polítiques", ha explicat la regidora de Salut Pública, Marta Oliva Martín.

Entre la molta informació que recull l'enquesta, figuren diverses dades sobre els hàbits alimentaris de l'adolescència. L'estudi revela que l'alumnat de 4t d'ESO de Rubí menja menys snacks, pastes i embotits que la mitjana provincial, i que un 40,8% de les noies han fet dieta per aprimar-se alguna vegada, en comparació al 27,3% dels nois.

Entre les dades referents al lleure, destaca el fet que els i les joves de Rubí estan per sota de la mitjana de la província pel que fa a la pràctica d'esport i activitat física. Fora de l'horari escolar, un 10,5% de nois i 21,% de noies no fan mai esport ni activitat física. Quant a l'oci nocturn, l'estudi mostra que els joves de Rubí tornen més d'hora a casa quan surten: més de la meitat ho fan abans de les 2 h i un 18,1% no han sortit mai de nit.

En l'apartat de consum de substàncies addictives, destaca que un 47,9% de les noies han fumat algun cop, enfront del 34,3% dels nois. Pel que fa al consum d'alcohol, la relació és d'un 74,6% de noies que han begut alguna vegada en comparació amb un 68% dels nois.

Les dades referents a la sexualitat evidencien que l'edat mitjana de la primera relació són els 14 anys i que un 19,1% de les noies, segons les seves respostes, no han fet servir cap mètode anticonceptiu a l'hora de practicar sexe, enfront d'un 8,1% dels nois.

Finalment, l'estudi també mostra que les noies rubinenques mostren més interès que la mitjana de la província en referència a qüestions com el masclisme, les relacions sexuals i els efectes del consum de tabac, alcohol i drogues sobre la salut.

 

Taula de Salut Jove

La Taula de Salut Jove és un espai de treball transversal liderat pels serveis municipals de Salut Pública i Joventut i que compta amb la participació de diversos agents del territori, entre els quals hi ha professionals dels centres d'atenció sanitària i sociosanitària. El seu objectiu és abordar la salut dels i de les joves de la ciutat des de diferents perspectives, en coherència amb el que marquen el Consell de Salut de Rubí i el Pla local de joventut.

Annabel Cuesta Fabre, regidora de Joventut, s'ha referit a la sessió d'aquest dijous, en què s'han donat a conèixer els resultats de l'enquesta sobre els hàbits de salut de l'alumnat de 4t d'ESO: "A banda de suposar la reactivació de la Taula de Salut Jove, que considerem un projecte molt important, aquesta trobada ens ha permès identificar necessitats i prioritzar línies d'acció que podrem seguir definint en properes reunions".