Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Taula de la Memòria Democràtica aborda les properes línies de treball El nou regidor de Memòria Democràtica, Jordi Arnaiz Moreno, s’ha presentat a les persones i entitats que integren aquest òrgan de participació https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Taula de la Memòria Democràtica aborda les properes línies de treball

El nou regidor de Memòria Democràtica, Jordi Arnaiz Moreno, s’ha presentat a les persones i entitats que integren aquest òrgan de participació

La taula s’ha reunit al MMUC (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La taula s’ha reunit al MMUC (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La Taula de la Memòria Democràtica s’ha reunit aquest dimecres per tractar les pròximes línies de treball de l’Ajuntament de Rubí en aquest àmbit. A la trobada, també s’ha presentat el nou regidor de Memòria Democràtica, Jordi Arnaiz Moreno, que va prendre possessió del càrrec el passat mes de març.

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Arnaiz Moreno, ha agraït la presència i participació als i les membres de la taula i els ha encoratjat a treballar plegats: “És important que la Taula esdevingui un espai de treball i reflexió per posar en valor la memòria de totes les persones que van lluitar per les llibertats, i que en algun moment de la seva vida van ser represaliades. També és important tenir un pla de treball i uns objectius que ens marquin cap on volem anar”.

Entre els nous projectes de la regidoria de Memòria Democràtica, hi ha la senyalització del refugi antiaeri del carrer de Cadmo, pertanyent a l’antiga fàbrica de l’Escardívol. La construcció, datada entre el 1937 i el 1938, es va localitzar el 2019 en el marc d’una intervenció arqueològica a la calçada nord del carrer de Cadmo, entre els carrers de Terrassa i de Joaquim Blume, després que unes obres de manteniment haguessin revelat l’existència d’una galeria subterrània. Ara, la intenció de l’Ajuntament és donar a conèixer l’existència del refugi a la ciutadania mitjançant senyalització i integrar-lo en el relat local sobre la memòria democràtica.

A la reunió d’aquest dimecres, també s’ha plantejat la possibilitat d’impulsar un certamen que fomenti els treballs de recerca  en Memòria Democràtica local. El regidor ha assenyalat que la intenció és estimular la recerca i l’interès entre els i les joves en aquest àmbit.

Els i les membres de la Taula de la Memòria Democràtica han conegut igualment la proposta carta de serveis de la regidoria i l’apartat creat a la pàgina web municipal per donar difusió a les polítiques municipals en aquest àmbit, així com a tots aquells temes vinculats amb la memòria democràtica a Rubí.

La Taula Local de la Memòria Democràtica és un espai participatiu que té per objectiu dignificar les víctimes i persones represaliades per la dictadura franquista, així com les persones que van patir la deportació i van ser víctimes del nazisme, i la recuperació de la memòria democràtica de la ciutat. Es va constituir el 2018, donant resposta a una moció aprovada per unanimitat al Ple Municipal.

Aquest òrgan de participació reuneix representants de tots els grups municipals i és obert a la participació d’entitats, associacions i organitzacions polítiques relacionades amb la temàtica, així com historiadors/es locals i personal tècnic de l’Arxiu i el Museu Municipal.

Objectius de Desenvolupament sostenible