Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La lectura del pregó al Celler de Rubí marca l’inici de la temporada dels Tres Tombs a Catalunya Aquest any, la ciutat ha estat designada Capital dels Tres Tombs i, per tant, acull l’inici i la cloenda d’aquesta celebració a nivell català https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La lectura del pregó al Celler de Rubí marca l’inici de la temporada dels Tres Tombs a Catalunya

Aquest any, la ciutat ha estat designada Capital dels Tres Tombs i, per tant, acull l’inici i la cloenda d’aquesta celebració a nivell català

L'alcaldessa, durant la seva intervenció (foto: Ajuntament ─ Lali Puig).
L'alcaldessa, durant la seva intervenció (foto: Ajuntament ─ Lali Puig)

El Celler de Rubí ha estat l’escenari escollit per dur a terme la lectura del pregó dels Tres Tombs d’enguany, acte que dona el tret de sortida a la celebració de la 22a Trobada nacional. Aquest 2019, la ciutat ha estat designada Capital dels Tres Tombs per la Federació Catalana i, per aquest motiu, és el municipi encarregat d’acollir tant l’inici com la cloenda de la celebració d’aquesta tradició pagesa a nivell català.

La 22a Trobada nacional dels Tres Tombs tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 de maig a la ciutat. Així, l’acte canvia la seva data habitual ─generalment se celebra a finals de gener─ i es trasllada uns mesos enllà, precisament pel fet de cloure aquesta celebració a tot Catalunya.

Per la Junta de l’Associació Sant Antoni Abat és un gran repte poder organitzar la 22a Trobada dels Tres Tombs a Rubí”, ha assegurat el president de l’entitat, Manel Bamala. “Aquest és un projecte que va iniciar l’anterior president, en Miquel Vivancos ─desaparegut l’agost del 2016─, i nosaltres l’hem continuat”. Bamala ha comentat que enguany hi haurà diverses novetats, especialment el diumenge. La més significativa és que la concentració de carros no es farà a Cova Solera, sinó que tindrà lloc a Can Serra (La Llana) perquè els vehicles i remolcs tinguin més espai per descarregar.

Per la seva banda, el president de la Federació Catalana dels Tres Tombs, Andreu Bernadàs, ha explicat que la lectura del pregó suposa tant la presentació de la temporada, en el marc de la qual s’organitzaran 88 cavalcades durant els propers mesos, com el tret de sortida de la Trobada nacional, que “per nosaltres és com la nostra Festa Major: un compendi de totes les activitats que s’hauran fet durant els mesos de gener a abril”. Com ha afirmat Bernadàs, “estem encantats d’estar a Rubí. Aquests 160 anys de tradició, amb la potència amb què ho fan i com desenvolupen la cavalcada, són un orgull. I estem segurs que aquest any, entre tots, farem una de les millors trobades que s’hagin aconseguit fins ara”.

Durant el seu discurs, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, s’ha referit al pregó que ha llegit Montserrat Comellas, assegurant que és “especial” perquè dona el tret de sortida a les festes de Sant Antoni Abat d’arreu. “El fet que Rubí ostenti enguany la capitalitat dels Tres Tombs es deu a la perseverança que l'Associació Sant Antoni Abat de Rubí ha posat en totes les seves accions i als esforços emprats en l’organització d’aquesta trobada. I alhora representa un gran reconeixement  per part de la Federació dels Tres Tombs de Catalunya a la tradició de la festa a la nostra ciutat coincidint amb els 160 anys de trajectòria”.

Durant l’acte d’aquest dijous, que ha tingut lloc al Celler davant la presència de més de 200 persones, s’ha donat a conèixer que aquest any es renova la bandera que es feia servir fins ara, coincidint amb el 160 aniversari de l’organització de la festa a la ciutat. La família Acebedo Boix torna a ser la que actuï de banderera, com ja va fer l’any 2015. Així, el banderer és Manel Acebedo, mentre que les cordonistes són Maria Josep Boix i Sandra Martínez. A banda del propi pregó, l’acte també ha comptat amb l’actuació d’una dansaire de l’Esbart i de la Coral Unió Rubinenca.

Imatges relacionades

Enguany, el pregó l'ha llegit Montserrat Comellas (foto: Ajuntament ─ Lali Puig)
Enguany, el pregó l'ha llegit Montserrat Comellas (foto: Ajuntament ─ Lali Puig)