Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La jornada "La ciutat per viure" conclou que cal posar les persones al centre de la planificació urbanística Persones professionals del sector, majoritàriament dones, han seguit activament la jornada pionera al Vallès Occidental que ha organitzat la regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La jornada "La ciutat per viure" conclou que cal posar les persones al centre de la planificació urbanística

Persones professionals del sector, majoritàriament dones, han seguit activament la jornada pionera al Vallès Occidental que ha organitzat la regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC)

Maria Mas i Carla Habif durant la clausura de la jornada (foto: Localpres).
Maria Mas i Carla Habif durant la clausura de la jornada (foto: Localpres)

L’urbanisme, lluny de ser neutre, dóna prioritats i fa visibles el drets dels homes per sobre dels de les dones. Aquesta és una de les principals conclusions de la jornada La ciutat per viure. Repensant els espais de la vida quotidiana que, emmarcada en el Congrés Arquitectura 2016, ha tingut lloc a Rubí aquest dijous. La cinquantena d’assistents procedents de l’àmbit de l’arquitectura i l’enginyeria tècnica, de diferents organismes oficials i ajuntaments d’arreu de Catalunya com els de Barcelona, Cerdanyola, Sabadell, Sant Cugat, Tarragona o Terrassa, entre d’altres; ha seguit les ponències de la sociòloga urbana Blanca Gutiérrez; la geògrafa i professora de la Universitat de Girona Isabel Salamaña i l’arquitecta i professora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, Zaida Muxí.

La reflexió de les diferents professionals ha posat de manifest que, si se situen les persones al centre de la planificació urbanística, es fa més visible la diversitat d’experiències de l’espai urbà i les diferents necessitats que genera. Així, les ponents han apostat per ciutats que puguin satisfer en igualtat de condicions les diferents necessitats de la població que hi viu, sense factors discriminatoris, i deixin enrere la homogeneïtat. En aquest sentit, s’ha reflexionat sobre la necessitat d’abandonar el model de ciutat mercantilitzada i fer valer les ciutats més humanes. A partir del migdia, la jornada ha deixat la reflexió per passar a una part més pràctica amb tres tallers.

La jornada s’ha tancat amb les intervencions de la sociòloga i urbanista Sara Ortiz i de la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Serveis Territorials i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí, Maria Mas. La regidora ha reiterat l’agraïment del consistori al Col·legi d’Arquitectes, al Col·lectiu Punt 6 i al Congrés d’Arquitectura 2016 per l’organització de la jornada a Rubí. Mas s’ha mostrat satisfeta per l’interès i la participació que ha generat la proposta, que ha definit com “una finestra pel coneixement i la reflexió que ha de servir per construir les ciutats des d’una perspectiva de gènere i per a tothom. Com han dit les ponents, cal cuidar les ciutats, però també que les ciutats cuidin les persones per tal que esdevinguin espais dels quals enamorar-se”.

L’enregistrament íntegre de la jornada passarà a formar part de l’arxiu del Congrés d’Arquitectura 2016 i es podrà tornar a veure en diferit.