Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Fundació i2CAT escull Rubí per implantar una prova pilot en l’àmbit de les telecomunicacions L’experiència amb el projecte Smart PAE ha possibilitat l’elecció del polígon de La Llana per a la creació de xarxes d’accés de nova generació https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/la-fundacio-i2cat-escull-rubi-per-implantar-una-prova-pilot-en-l2019ambit-de-les-telecomunicacions/@@images/image/preview

La Fundació i2CAT escull Rubí per implantar una prova pilot en l’àmbit de les telecomunicacions

L’experiència amb el projecte Smart PAE ha possibilitat l’elecció del polígon de La Llana per a la creació de xarxes d’accés de nova generació

Roda de premsa de presentació del projecte SODALES (foto: Localpres).
Roda de premsa de presentació del projecte SODALES (foto: Localpres)

El polígon de La Llana de Rubí ha estat escollit per posar en marxa una prova pilot en el marc del projecte SODALES, una iniciativa europea coordinada per la Fundació i2CAT que compta amb la participació de les institucions Portugal Telecom Inovaçao, Ethernity, Networks, University of Essex i Fraunhofer Heinz-Heindrich Institut. Aquesta prova permetrà a les empreses participants disposar de xarxes de telecomunicacions d’alta capacitat a través de fibra òptica i tecnologies de ràdio.

SODALES és un projecte a tres anys (2012-2015) que, en la seva darrera fase, contempla diferents proves pilot per testejar les tecnologies desplegades. Rubí ha estat seleccionada per implantar-lo gràcies a la seva experiència amb la iniciativa municipal Smart PAE ─ inclosa al projecte Rubí Brilla ─, que durant aquest 2014 ha possibilitat el desplegament de serveis de fibra òptica al polígon de La Llana. L’existència d’aquestes infraestructures ha convertit aquesta zona industrial en un excel·lent laboratori per al projecte de recerca europeu.

Les deu empreses que han participat en la prova pilot de l’Smart PAE seran les mateixes que es podran beneficiar de la nova tecnologia. Aquestes companyies podran gaudir de connexions de 100 Mbps simètrics, ja sigui a través de fibra òptica o radiofreqüència, sense necessitat d’invertir en noves infraestructures i a un preu molt assequible. El servei anirà a càrrec d’Apfutura, un operador de proximitat que ja ha participat en el projecte Smart PAE i que treballa específicament en aquells indrets on la cobertura de les grans companyies de telecomunicacions és escassa.

Empreses més competitives
El projecte SODALES permet optimitzar la xarxa de telecomunicacions i reduir-ne els costos, alhora que aconsegueix millorar la competitivitat de les empreses, ja que disposar d’una connexió de banda ampla d’alta velocitat és actualment essencial per al teixit industrial.

Per a l’alcaldessa, Carme García, aquest és un projecte “important per a Rubí, per a les nostres empreses i també per a Catalunya i Europa. És un pas endavant [...]. Significa portar la innovació a la pràctica”; una fita que la primera edil ha relacionat directament amb la generació de nova ocupació i la superació de la crisi econòmica. L’alcaldessa també ha recordat que aquest projecte serà possible gràcies a tota la feina prèvia que ha realitzat l’Ajuntament en l’àmbit de les telecomunicacions ─ primer, amb la configuració d’una anella de fibra òptica que connecta els equipaments municipals i, després, amb l’impuls del projecte Smart PAE a La Llana ─.

En termes similars s’ha pronunciat Jordi Puigneró, director general de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya i president de la Fundació i2CAT: “Les persones i les empreses tindran més oportunitats si el seu territori té bones infraestructures de telecomunicacions [...]. Les institucions que aposten per invertir en el seu municipi estan apostant pel benestar dels seus ciutadans”.

Sergi Figuerola, CTO d’i2CAT, ha posat de relleu la col·laboració de les institucions públiques en la posada en marxa del projecte, que ha relacionat directament amb la filosofia PPPP (Private-Public-People Partnership) que promou actualment Europa. En aquest mateix sentit, Oriol Riba, cap tècnic de l’operadora Apfutura, ha destacat el suport de l’Ajuntament en el desenvolupament del projecte Smart PAE i els grans beneficis que això ha comportat: “Dotem les empreses de la possibilitat de ser molt més competitives”.

El projecte de recerca SODALES és possible gràcies a una inversió de prop de 2 milions d’euros provinents dels fons europeus.