Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Festa de Sant Roc enceta el calendari festiu de Rubí La Festa Major Petita de Sant Roc arrenca aquest dijous amb un seguit de propostes i amb la cultura tradicional i popular com a protagonista https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Festa de Sant Roc enceta el calendari festiu de Rubí

La Festa Major Petita de Sant Roc arrenca aquest dijous amb un seguit de propostes i amb la cultura tradicional i popular com a protagonista

La cultura tradicional és la protagonista de la celebració (Foto: Localpres/Ajuntament).
La cultura tradicional és la protagonista de la celebració (Foto: Localpres/Ajuntament)

La ciutat comença el curs amb una nova edició de les Festa de sant Roc que comença aquest dijous i s’allarga fins diumenge. La Taula de Cultura Popular i Tradicional i l’Ajuntament han organitzat un programa d’activitats que obre el teló aquest dijous amb una xerrada sobre la història de la ciutat a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, a les 19 h. L’historiador Eduard Puigventós serà l’encarregat d’explicar aquest episodi del municipi.

Divendres continua la celebració. A partir de les 20 h, la plaça de l’Antiga Estació acollirà la plantada de la 8a Trobada de Bèsties de Foc i la tradicional Retrobada després de l’estiu, que enguany comptarà amb la col·laboració de l’escola de dansa 8 Temps. A les 21 h, s'iniciarà la desfilada de bèsties de foc amb la participació de la Colla de Diables de Rubí, la Colla de Diables Rubeo Diablorum, el Ball de Diables de Caldes de Montbui, els Diables de Sant Andreu, la Colla de Diables de Sant Cugat i la Víbria de Manresa. Les entitats sortiran de la plaça de l’Antiga Estació i passaran per l’avinguda de Barcelona, la plaça i el carrer de Pere Esmendia, el carrer de Maximí Fornés i la plaça del Doctor Guardiet. La festa seguirà amb el concert de Malparits, a les 23 h, una banda tribut a Sopa de Cabra, i la 19a Xerricada Popular de Sant Roc, el tradicional concurs de beure a galet amb porró (0.30 h).

Al cap de setmana la festa s’instal·larà a la plaça del Doctor Guardiet serà l'epicentre de Sant Roc. Allà hi haurà la Fira de productes d’arrel tradicional catalana i de la 3a Fira del Vermut, així com dels tallers de les entitats de cultura popular i tradicional (dissabte a partir de les 11 h) i de diversos jocs per a tota la família. Tampoc hi faltaran els vermuts amb acompanyament musical (dissabte i diumenge a les 13 h), activitats refrescants com el Remulla’t amb en Bòjum (dissabte a les 13 h) i les visites guiades al rellotge del campanar (dissabte a partir de les 11 h), per a les quals cal reservar plaça enviant un correu a museu@ajrubi.cat o trucant al 93 588 75 74.

La programació del 7 de setembre també inclou algunes de les tradicions més arrelades de la festa, com és el cas de la missa en honor al sant a l’església de Sant Pere (19.30 h), els Tocs de festa! (20 h), l’Esclat de Sant Roc! (20.30 h), els sarcàstics Versots a càrrec de les colles de diables (21 h) i l’espectacle de foc i dansa de Les Bruixes d’Arrel (21.30 h). La nit acabarà amb un sopar popular a la fresca (22 h) a càrrec de la Societat Sant Antoni Abat i un ball de nit amb l’orquestra Allioli (23.30 h). 

La celebració es reprendrà diumenge ben d’hora amb la Tronada de Sant Roc, que sortirà de la plaça del Doctor Guardiet a les 9 h i recorrerà diversos carrers del centre. La jornada també tindrà com a moment destacat la 3a Passejada d’imatgeria local, que enguany comptarà amb la participació de la Colla de Geganters de Rubí, la Colla de Geganters ACF Sant Feliu de Llobregat, la Colla de Geganters de Sant Cugat del Vallès, la Colla Gegantera del Pinar, la Colla Gegantera de l’Escola Teresa Altet, l’AMPA de l’Escola de Ca n’Alzamora, l’AMPA de l’Escola Vint-i-cinc de Setembre, l’Associació d’animació Les Anades d’Olla i els Capgrossos de Miquel Mas. La passejada de les figures s'iniciarà a les 10.30 h des de la plaça de l’Onze de Setembre i finalitzarà sobre les 12 h amb una ballada dels entremesos i de la imatgeria local a la plaça del Doctor Guardiet. En aquest mateix punt, a les 12.30 h, començarà l’aixecada de castells de Sant Roc, amb la participació de les colles de Rubí i Roquetes.

La tarda de diumenge també estarà plena de propostes, amb activitats familiars i la Tabalada de Sant Roc, que s’iniciarà a les 18 h a la plaça de Catalunya i finalitzarà amb l’habitual Tabalada estàtica a la plaça de l'Onze de Setembre. Enguany hi participaran els Tronats del Tabal, el Ball de Diables Petits del Foc de Sant Pere de Ribes i la Colla de Diables Infantils de Moja. La percussió ambientarà la sortida del Correfoc infantil (19.30 h), que transcorrerà per diversos carrers fins a arribar a la plaça del Salvador Allende.

Les sardanes també seran protagonistes de la jornada a Doctor Guardiet (18.30 h), organitzades pel Foment de la Sardana i amb la música de la Cobla Mediterrània. La festa es tancarà a les 20.30 h en aquest mateix emplaçament amb l’habitual cantada d’havaneres amb rom cremat (20.30 h).

Coincidint amb la celebració de la Festa Major Petita, del 5 de setembre a l’1 d’octubre es podrà visitar a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler l’exposició Patufet, on ets? Aureli Capmany (1868-1954).