Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La cultura popular i tradicional catalana torna a ser la protagonista de la Festa Major de Sant Roc L’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí han organitzat prop d’una cinquantena d’activitats entre el 3 i el 6 de setembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La cultura popular i tradicional catalana torna a ser la protagonista de la Festa Major de Sant Roc

L’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí han organitzat prop d’una cinquantena d’activitats entre el 3 i el 6 de setembre

La Trobada de Bèsties de Foc és una de les activitats més emblemàtiques de la festa (foto: Localpres).
La Trobada de Bèsties de Foc és una de les activitats més emblemàtiques de la festa (foto: Localpres)

Els dies 3, 4, 5 i 6 de setembre, la ciutat tornarà a celebrar una nova edició de la Festa Major de Sant Roc, organitzada per l’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí. La plaça del Doctor Guardiet serà novament l’escenari que acollirà la gran majoria d’activitats programades en el marc d’aquesta festivitat, coneguda popularment com la Festa Major petita de la ciutat.

El principal objectiu de la festa de Sant Roc és donar a conèixer a la ciutadania les diferents manifestacions de la cultura popular i tradicional catalana que es poden trobar a Rubí. Amb aquesta finalitat s’han programat prop d’una cinquantena de propostes, moltes de les quals ja s’han convertit en un clàssic de la festa.

Divendres 4 de setembre se celebrarà la 4a Trobada de Bèsties de Foc, així com la 16a Xerricada Popular al carrer Sant Jaume. Dissabte 5 de setembre es farà la 16a Trobada de Gegants i Capgrossos que, a banda de comptar amb totes les colles locals, tindrà com a convidats els Gegants de Vilanova i la Geltrú. El mateix dia tindrà lloc una de les activitats més esperades de la festa, els Versots, en què les colles de diables de la ciutat tornaran a fer un repàs sarcàstic de l’actualitat. Dins de les activitats més tradicionals de Sant Roc, diumenge es farà la Tronada; l’aixecada de castells, amb les colles convidades de Sant Cugat, Castelldefels i la Vila de Gràcia; la Tabalada; l’audició de sardanes; i el Correfoc infantil. 

Enguany també s’ha programat la inauguració de l’exposició 4 ¼. 425 anys de les Festes de Sant Roc de Barcelona. De vot de ciutat a festa popular a la plaça Nova, així com la projecció del documental sobre el ball parlat de Tarragona Dames i Vells fa història (1514-2014).

En aquesta ocasió, com l’any passat, dissabte i diumenge es tornarà a organitzar la Fira de productes d’arrel tradicional a la plaça del Doctor Guardiet. La festa es completarà amb dos concerts de folk a càrrec de Carajillo d’Anís (divendres 4) i Ebri Knight, Foc! (dissabte 5), jocs tradicionals i la Tabalada de Sant Roc.

Diada Nacional de Catalunya
El divendres 11 de setembre, a la plaça Onze de Setembre tindrà lloc la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. Com ja és habitual, l’acte institucional comptarà amb la participació de l’Obrador Coral i la Societat Coral Unió Rubinenca i anirà precedit d’una ofrena floral a les 11 h. A la celebració també se sumaran la colla Galzeran de l’Escola de Sardanes Flor de Neu, que ballarà una sardana d’exhibició, i la Cobla Principal del Llobregat, que oferirà una audició de sardanes. 

Prèviament, el dijous 10 de setembre se celebrarà la pre-diada. A les 20.30 h, Òmnium Cultural organitzarà la Marxa de torxes a la plaça Onze de Setembre, que recorrerà els carrers del centre de la ciutat fins a la plaça del Doctor Guardiet. Un cop en aquest punt, a les 21.15 h es llegirà el manifest. Posteriorment es durà a terme un sopar popular, seguit d’un concert.