Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La commemoració del 8 de març començarà a Rubí amb la lectura pública del manifest L’alcaldessa i persones representants dels partits polítics del ple seran els encarregats de llegir el text a la plaça Pere Aguilera a les 13 h https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La commemoració del 8 de març començarà a Rubí amb la lectura pública del manifest

L’alcaldessa i persones representants dels partits polítics del ple seran els encarregats de llegir el text a la plaça Pere Aguilera a les 13 h

Cartell del programa d'activitats amb motiu del 8 de març.
Cartell del programa d'activitats amb motiu del 8 de març

L’Ajuntament de Rubí, amb la col·laboració de diverses entitats, ha organitzat una vintena d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones. L’acte central del 8 març serà la lectura del manifest a les 13 h a la plaça Pere Aguilera. L’alcaldessa Ana María Martínez i persones representants de les forces polítiques amb presència al ple llegiran el text que aquest any han acordat diferents administracions catalanes i les entitats municipalistes. A la tarda, tindrà lloc la conversa Joves esportistes, reflexió al voltant del paper de la dona dins el món de l’esport i la competició. La regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas, serà l’encarregada d’obrir l’acte a les 18 h a l’Espai Jove Torre Bassas. Hi participaran les waterpolistes Beatriz Ortiz i Amanda Triviño, les jugadores d’hoquei línia Shauny Ortega i Eva Marqués, l’escaladora Marina Valencia i la futbolista Irene López.

La programació al voltant del 8 de març s’allargarà durant tot el mes i combina propostes de caràcter reivindicatiu amb altres de divulgatives o lúdiques. Un dels moments més destacats de la commemoració d’aquest any serà la presentació del quart monogràfic en femení, dedicat a les dones que treballaven a la indústria tèxtil de Rubí. L’estudi recull el testimoni de 25 treballadores rubinenques amb dos objectius: analitzar l’evolució que es va viure des de la primera fàbrica fins a la crisi dels anys 70, i donar veu a aquelles dones silenciades per la història. El monogràfic, coordinat per Eduard Puigventós i Núria Julià, es presentarà el 18 de març a les 11 h a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. L’acte reunirà les dones homenatjades, que seran obsequiades amb el llibre i amb una còpia de l’audiovisual elaborat pel periodista Marc Sala.

El programa d’activitats del Dia Internacional de les Dones s’ha treballat de forma transversal amb diversos serveis municipals i entitats. Pel que fa a la resta de propostes programades, figuren diverses xerrades o tertúlies al voltant de les dones com ara la xerrada Dones de pel·lícula, que s’ha programat el 10 de març a l’Ateneu Municipal; o la proposta Repensem els contes, l’11 de març a les 11 h al mateix equipament. També s’han programat tallers adreçats a la reflexió, com ara Les joguines no són sexistes, i tu?, que es farà a l’Ateneu Municipal el 18 de març a les 11.30 h, o Noves masculinitats, altres formes de ser homes, que tindrà lloc el 24 de març a les 19 h en aquest mateix espai.

La programació es completa amb propostes culturals i lúdiques, com l’exposició Per amor a l’art de l’Associació Dones Creatives del Vallès, que es pot visitar a l’Espai Expositiu Antiga Estació fins a l’11 de març, o l’obra de teatre Deesses, el 26 de març a les 18.30 h al Teatre Municipal La Sala. El sopar relacional i el ball de dones  tancaran la programació el 31 de març. L’activitat tindrà lloc a les 21 h al Casino i per anar-hi cal recollir prèviament les invitacions ─l'accés és gratuït─ a la regidoria de Polítiques d’Igualtat (edifici Rubí+D).