Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Comissió Europea investigarà si l’abocador de Can Carreras compleix les normes de la Unió Europea A la darrera Mesa de seguiment dels abocadors de Rubí es va acordar traslladar a Brussel·les la problemàtica en relació a aquesta instal·lació i la de Can Balasc https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/la-comissio-europea-investigara-si-l2019abocador-de-can-carreras-compleix-les-normes-de-la-unio-europea/@@images/image/preview

La Comissió Europea investigarà si l’abocador de Can Carreras compleix les normes de la Unió Europea

A la darrera Mesa de seguiment dels abocadors de Rubí es va acordar traslladar a Brussel·les la problemàtica en relació a aquesta instal·lació i la de Can Balasc

La Comissió Europea demanarà més informació a la Generalitat sobre l’abocador de Can Carreras (foto: injuve.es).
La Comissió Europea demanarà més informació a la Generalitat sobre l’abocador de Can Carreras (foto: injuve.es)

El comissari europeu de Medi Ambient, Karmenu Vella, ha comunicat que sol·licitarà informació addicional a la Generalitat de Catalunya per comprovar si l'abocador de Can Carreras de Rubí respecta les normes mediambientals de la Unió Europea. La iniciativa de Vella respon a una interpel·lació parlamentària presentada per l'eurodiputat del PSC Javier López, a instància de la Mesa de seguiment dels abocadors de Rubí, en què denunciava que en aquesta instal·lació s'estan produint contínuament abocaments incontrolats d'un altre tipus de residus no admesos per la llicència autoritzada ─fins i tot sanitaris i hospitalaris sense tractar─.

En la seva resposta escrita, el comissari de Medi Ambient ressalta que la legislació de la UE "exigeix que els estats membre adoptin les mesures necessàries perquè els residus d'hospitals o altres residus clínics no siguin admesos als abocadors". I afegeix que "a partir de la informació facilitada per la vostra senyoria, la Comissió sol·licitarà detalls addicionals a les autoritats catalanes competents pel que fa a les mesures adoptades per donar compliment al que s'ha disposat a la directiva 1999/31/CE " sobre abocament de residus. 

El regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat de l’Ajuntament, Manuel Velasco, s’ha mostrat satisfet davant d’aquesta resposta: “Ens felicitem que la Comissió Europea faci la seva feina i demani explicacions a la Generalitat de Catalunya i esperem que això no quedi en un tràmit burocràtic més i s’arribi fins al final d’aquest assumpte”.

La Comissió Europea, en coneixement de la situació
La Mesa de seguiment dels abocadors de Rubí va decidir fa unes setmanes portar a Europa el cas dels abocadors de Can Carreras i Can Balasc. A través de l’eurogrup socialista, es va posar en coneixement de la Comissió Europea la problemàtica que suposen aquestes dues instal·lacions tant pels rubinencs com pel medi ambient.

Així, els eurodiputats socialistes Javier López i Iratxe García-Pérez van formular tres preguntes a la Comissió Europea, a través de les quals sol·licitaven informació sobre el compliment de diverses directives europees per part de les empreses que gestionen aquestes dues instal·lacions.

Ara, arran d’una de les preguntes formulades per López, s’ha obtingut el compromís de la UE d’investigar si l’abocador de Can Carreras respecta les normes de la UE. 

Encara queden, però, dues preguntes pendents de resposta. La primera, formulada pel mateix Javier López, demana si la Comissió pot garantir que l’autorització per a Can Carreras, així com les successives modificacions que s’han fet, s’han dut a terme amb les suficients garanties d’impacte ambiental recollides a la directiva 2011/92/UE. La segona, plantejada per Iratxe García-Pérez, sol·licita a la Comissió Europea l’estat de la denúncia contra l’Estat espanyol davant del Tribunal de Justícia de la UE per incompliment de la legislació de la Unió Europea sobre abocadors.