Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Colla de Geganters, entitat convidada a la Biblioteca Municipal durant el mes novembre L’equipament cultural acollirà diferents activitats dels geganters en el marc d’un nou projecte de col·laboració amb el teixit associatiu https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La Colla de Geganters, entitat convidada a la Biblioteca Municipal durant el mes novembre

L’equipament cultural acollirà diferents activitats dels geganters en el marc d’un nou projecte de col·laboració amb el teixit associatiu

Ana García, Neus Muñoz i Joan-Miquel Merino (foto: Localpres).
Ana García, Neus Muñoz i Joan-Miquel Merino (foto: Localpres)

La Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler ha posat en marxa un nou projecte de col·laboració amb el teixit associatiu pel qual, cada any, convidarà una entitat local a fer activitats pròpies de la seva temàtica a diferents espais de l’equipament. La proposta s’estrenarà amb la Colla de Geganters de Rubí, que ha programat tot un seguit de conferències i tallers durant aquest mes novembre adreçats a infants, joves i adults.

Amb aquest projecte, la Biblioteca Municipal vol aproximar els seus usuaris al teixit associatiu; atraure les entitats locals a l’equipament, compartir públics i crear noves sinergies; arribar a nous sectors de la població; i difondre els serveis que ofereix la Biblioteca. Es tracta de consolidar les relacions ja existents amb les entitats, en molts casos part activa de les activitats culturals que s’organitzen a l’equipament, i extreure’n així un benefici social per al municipi.

És important que, com a Biblioteca, treballem la proximitat [...], ens acostem al teixit associatiu [...] i fem una aposta per les nostre tradicions”, ha declarat la regidora de Promoció de la Cultura, Neus Muñoz. En la mateixa línia s’ha pronunciat la directora de l’equipament cultural, Ana García: “Buscàvem crear noves sinergies amb les entitats [...]. Tenim una responsabilitat com a agents de proximitat”.

La Colla de Geganters de Rubí, creada ara fa 27 anys, ha preparat per aquest mes de novembre diverses activitats divulgatives sobre la tradició gegantera. El 4 de novembre, a les 19 h, tindrà lloc la conferència L’origen i la tradició dels gegants, a càrrec de Joan-Miquel Merino, expert en el món geganter i relacions públiques de la colla local. El dia 13, a les 18 h, es durà a terme un taller de portar gegants i capgrossos, mentre que el dia 20, a les 18 h, se’n farà un altre sobre la música i el ball d’aquestes figures. Totes dues propostes s’adrecen tant a infants, com a joves i a adults. Per tancar aquest mes de novembre dedicat a l’entitat, el dia 27, a les 18 h, tindrà lloc un taller de pintar gegants per a nens i nenes.

En paral·lel a aquestes activitats, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler oferirà als seus usuaris una exposició del fons documental disponible sobre el món dels gegants acompanyat d’una guia de lectura.

Joan-Miquel Merino, relacions públiques de la Colla de Geganters de Rubí, ha dit que “és tot un honor per a l’entitat obrir aquest projecte”. Per a Merino, la proposta de la Biblioteca és “molt enriquidora” i permetrà donar a conèixer als més joves les tradicions de Rubí.

Jornades geganteres del Vallès
La Biblioteca també serà la seu el 22 de novembre de les Jornades Geganteres del Vallès, organitzades per la Coordinadora de Colles Geganteres del Vallès i la Colla de Geganters de Rubí. La cita, de caràcter formatiu, se centrarà en els mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Les jornades tindran lloc entre les 9 h i les 14 h. La primera ponència serà El fet geganter als mitjans de comunicació, i la redacció i difusió de l’agenda gegantera a través de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, a càrrec de Joan-Miquel Merino. Després d’una estona de debat i una sessió de treball en grup per aprendre a redactar comunicats de premsa, tindrà lloc la segona ponència del dia, Noves formes de comunicació en la cultura popular: les eines 2.0 (internet i les xarxes socials), impartida per Carles Almécija, periodista especialitzat en comunicació corporativa i expert en cultura popular.

Actualment, el moviment associatiu geganter del Vallès és un dels més actius de Catalunya, amb 60 colles, 479 gegants i més de 250 activitats anuals.