Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutadania rubinenca dona 63 tones de roba usada a Humana per destinar-les a una finalitat social Aquesta xifra, assolida durant el primer semestre de l’any, representa un increment del 3,91% respecte al mateix període del 2016 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La ciutadania rubinenca dona 63 tones de roba usada a Humana per destinar-les a una finalitat social

Aquesta xifra, assolida durant el primer semestre de l’any, representa un increment del 3,91% respecte al mateix període del 2016

Contenidor d’Humana a l’Escardívol.
Contenidor d’Humana a l’Escardívol

L’organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha recollit durant el primer semestre d’aquest any un total de 63.171 quilos de roba usada a Rubí. Aquesta xifra confirma la tendència a l’alça de la reutilització del residu tèxtil, la fracció recollida selectivament amb més potencial de reaprofitament. Les donacions a Rubí representen un augment del 3,91% respecte al mateix període de l’any anterior (60.793 quilos).

Humana té instal·lats 31 contenidors a la ciutat, on els rubinencs poden dipositar la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen per tal que Humana els doni una segona vida. El servei de recollida de tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus sòlids urbans.

Actualment, només es reaprofita una de cada 10 peces de roba que ja no volem, la resta acaba a la brossa. Donar-los una segona vida promou l’economia circular però també té beneficis mediambientals, ja que evitar que aquests teixits acabin en un abocador redueix l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Segons dades de la Comissió Europea, cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 quilos de CO2. Així, les 63,1 tones recollides a Rubí durant el primer semestre suposarien un estalvi de 200 tones de CO2.

Les peces dipositades als contenidors d’Humana tenen els següents destins (dades d’Espanya):

  • El 62% es prepara per a la reutilització: el 13% es destina a les botigues de segona mà i el 49% es tracta de roba i sabates que s’exporten a Àfrica per ser venudes a preus baixos a comerciants locals, amb l’objectiu de satisfer la demanda d’aquests països, impulsar-hi l’activitat econòmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament.
  • El 28% del tèxtil classificat es destina a reciclat.
  • El 6% a valorització energètica.
  • El 4% correspon a d’altres productes ─plàstic, cartró, RAEE) que es posen en mans de gestors autoritzats.

Setmana Europea de la Prevenció de Residus
Humana és una de les entitats que col·laboren en els actes organitzats per l’Ajuntament de Rubí amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. El passat novembre, en el marc de La gran acció, la fundació va impulsar l’activitat Teixits educatius, que va permetre les persones assistents conèixer els diferents tipus de teixits i el seu tractament per convertir-los en un recurs.