Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutadania participa massivament a la Festa Major de Rubí La celebració ha estat marcada pel centenari de l’Esbart Dansaire de Rubí i per la bona acollida dels nous espais de programació: la plaça de Pep Rovira i la plaça d’Estanislau Figueras https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La ciutadania participa massivament a la Festa Major de Rubí

La celebració ha estat marcada pel centenari de l’Esbart Dansaire de Rubí i per la bona acollida dels nous espais de programació: la plaça de Pep Rovira i la plaça d’Estanislau Figueras

La 40a Ballada de Gitanes al Carrer va reunir una quarantena ed colles a l’Escardívol (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La 40a Ballada de Gitanes al Carrer va reunir una quarantena ed colles a l’Escardívol (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí ha viscut cinc dies de Festa Major marcats per l’alta participació i la gran diversitat de propostes. El centenari de l’Esbart Dansaire de Rubí ha estat el fil conductor d’una celebració que ha reivindicat amb força les tradicions locals, alhora que ha obert amb èxit nous espais de programació, com la plaça de Pep Rovira o la plaça d’Estanislau Figueras.

Al voltant de 200 activitats pensades per a tot tipus de públics han portat els rubinencs i rubinenques a sortir massivament al carrer i ocupar els diferents escenaris de la festa. Les propostes, organitzades per l’Ajuntament i les entitats locals, s’han desenvolupat amb plena normalitat amb l’única excepció d’aquelles que van quedar afectades per la pluja. Dijous, la tempesta va obligar a suspendre els concerts de Buhos i Coco inclosos al festival RRandom, així com les actuacions de Hard Buds i de Güru a l’espai rock de Pep Rovira. La gala final del concurs Rubí té Talent es va interrompre quan ja estava en marxa però ja s’ha acordat que es reprogramarà en els propers mesos, mentre que l’espectacle Danses emblemàtiques de l’Esbart Dansaire de Rubí, que també havia començat quan es va posar a ploure, es va poder encabir l’endemà al mateix Amfiteatre del parc del Castell.

Per a l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez, “malgrat el contratemps de la pluja, ha estat una Festa Major magnífica i molt participada, que ens ha demostrat una vegada més la riquesa i l’empenta del teixit associatiu rubinenc, així com la capacitat que tenen els rubinencs i rubinenques de gaudir de la seva ciutat i la seva cultura”. La primera edil creu que “la programació d’enguany ha pogut satisfer totes les sensibilitats, incorporant novetats que han funcionat molt bé i que, de ben segur, tindran continuïtat”.

   

Cent anys d’Esbart

El centenari de l’Esbart Dansaire de Rubí ha protagonitzat la Festa Major des dels seus primers instants i fins a la seva fi. En commemoració de l’efemèride, l’entitat va ser l’encarregada de coordinar el seguici de lluïment i d’oferir el pregó inaugural, un inèdit pregó dansat que va involucrar desenes de dansaires de l’Escola de Dansa de l’Esbart i del cos de ball, i que es va completar amb les paraules pronunciades pel president de l’entitat, Joan Manel Camps i Jaraba, des del balcó de l’Ajuntament.

A banda de l’espectacle Danses emblemàtiques, que recull a mode d’antologia algunes de les peces més significatives d’aquests cent anys d’història, la programació de la Festa Major tenia un altre moment clau dedicat a l’Esbart: la 40a Ballada de Gitanes al Carrer. En un any tan especial, l’activitat va aconseguir mobilitzar una quarantena de colles que, juntament amb les persones espontànies del públic, van sumar més d’un miler de dansaires a la part final de l’acte.

Com no podia ser d’una altra manera, les Gitanes també van formar part del repertori del Piromusical que va tancar la Festa Major ahir diumenge.

   

Nous espais per gaudir de la festa

La Festa Major d’enguany ha mantingut els continguts habituals però ha incorporat nous escenaris amb la voluntat d’abastar la gran diversitat de públics que s’hi donen cita. La plaça de Pep Rovira s’ha estrenat com el punt de trobada dels i de les amants de la rock de la mà de l’Associació Rubí Rock, que hi ha programat actuacions diàries. Bandes de diferents estils de hard rock han desfilat per aquest escenari, on també ha tingut lloc una edició rockera de l’habitual festival Rubisound de Ràdio Rubí amb grups locals, i l’espectacle familiar Heavy per Xics. L’espai ha tingut una gran acollida entre la ciutadania, que en alguns concerts l’ha omplert a vessar.

Una ubicació que també ha pres un nou rumb aquesta Festa Major ha estat la plaça d’Estanislau Figueras, que s’ha configurat com un racó de tranquil·litat on gaudir de concerts semiacústics de gran qualitat musical i activitats familiars aptes per a tothom, incloses persones amb alta sensibilitat. La proposta Els amics d’en Crusó, consistent en un circuit de jocs manuals per a infants a partir de dos anys, hi ha atret molt públic a les tardes.

La programació també s’ha ampliat a la plaça de Pearson, on s’ha situat l’escenari més golfo de la celebració gràcies a la col·laboració del Sant Patrick’s Rubí. Monòlegs, improvisació, màgia, mentalisme i DJ han desfilat per aquest espai amb un notable èxit de públic.

      

Una festa tradicional

La Festa Major ha estat un cop més un aparador excepcional per a les entitats de cultura popular i tradicional i per a la resta de col·lectius que formen part del teixit associatiu local. En el primer apartat, a banda de les activitats ja mencionades de l’Esbart Dansaire de Rubí, no hi han faltat les audicions de sardanes i el 37è Concurs de Colles Sardanistes de Rubí, amb la participació de deu grups; els correfocs i el raval de foc, cada cop amb més públic; el protagonisme dels Gegants de Rubí a la diada de Sant Pere; i la Diada Castellera de Festa Major, que enguany es recuperava després d’un llarg parèntesi.

La ciutadania també ha pogut gaudir de les actuacions de les cases regionals i d'altres grups culturals a la rambla del Ferrocarril, en tots els casos amb un gran èxit d’assistència.

Ha estat molt concorregut igualment el Cicle de Circ Contemporani del Celler, que ha portat un any més companyies de gran nivell. La plaça del Celler s’ha omplert en horari nocturn per assistir a espectacles carregats de màgia.

Fora ja de l’àmbit cultural, s’han repetit tradicions esportives com la Cursa de Sant Muç, amb prop de 300 participants entre infants i adults, l’Open Nacional Femení de Petanca i el partit de veterans del CEB Sant Jordi, entre d’altres. També se n’han incorporat de noves, com el 1r Torneig femení de futbol 7 de la UE Rubí.

Les propostes familiars han estat un altre focus d’atenció. Dins d’aquest capítol, s’ha estrenat el Correjocs del Bòjum, de Les Anades d’Olla. L’activitat substituïa l’habitual Correaigües, que enguany no es podia fer per la situació excepcional de sequera i, segons l’entitat organitzadora, la voluntat és repetir-la en properes edicions de la Festa Major.

La sequera també ha obligat a repensar els inflables instal·lats a la rambla del Ferrocarril, on s’han canviat els tradicionals jocs d’aigua per altres d’aventura.

    

Música per a tots els gustos

Si alguna cosa caracteritza la Festa Major és la presència constant de música. El festival RRandom ha possibilitat un any més les imatges més multitudinàries de la celebració. L’esdeveniment arrencava el dilluns 26 de juny al Teatre Municipal La Sala amb el concert de María Peláe i seguia l’endemà en aquest mateix emplaçament amb La Habitación Roja, en ambdós casos amb les entrades exhaurides. Amb la Festa Major ja en marxa, Los Secretos omplien dimecres l’Amfiteatre del Castell.

Els concerts de l’Escardívol van arrencar divendres, després que la jornada de dijous s’hagués de suspendre. Al voltant de 18.000 persones van passar per aquest espai per presenciar-hi les actuacions del cantant rubinenc Jere, Mala Rodríguez i LOS40 on Tour.

Dissabte va ser la nit més forta del festival. La plaça del Doctor Guardiet es va omplir amb els concerts de revival, protagonitzats per 70’s Festival i La Década Prodigiosa. Mentrestant, l’Escardívol va registrar durant la nit unes 20.000 persones coincidint amb les actuacions de Bustamante, Marlon i Versión Imposible, que un cop més va mantenir la festa molt amunt fins a la sortida del sol.

El RRandom es va tancar ahir diumenge a l’Espai ARTBORETUM, que se sumava per primer cop al festival, amb les sessions de Meneo i Axel Pi.

Però fora del Rubí Random Music Festival i del ja mencionat espai rock de Pep Rovira, hi ha hagut molta més música. Les Jornades de Jazz de l’Associació Jazz Rubí i els concerts programats per la Societat Blues Rubí han convocat un públic molt fidel a l’Ateneu. Pel que fa a l’Espai ARTBORETUM, ha acollit actuacions d’artistes locals com Mapache Gris, Arumbo i Rosantique, consolidant-se així com un indret on gaudir de la Festa Major en un ambient relaxat.

Un altre punt de gran activitat musical ha estat la plaça de Salvador Allende, espai juvenil de referència de la festa i escenari també de les activitats més multiculturals. En aquesta ubicació s’han programat les propostes musicals de l’associació La SoniK i hi han passat valors molt joves de l’escena rubinenca. També hi han tingut lloc el tradicional Karaoke i activitats com la segona edició del Fest on Jove.

Enguany, l’oferta musical s’ha distribuït en més espais i, malgrat això, a tots ha gaudit d’una gran resposta ciutadana.

     

Per una Festa Major lliure de violències masclistes i LGTBIfòbiques

L’Ajuntament treballa perquè celebracions com la Festa Major es desenvolupin lliures de violències masclistes i LGTBIfòbiques. Com a mesures preventives, enguany s’ha reforçat la il·luminació a diversos punts de la ciutat i s’ha tornat a implementar la parada a demanda dins el servei especial de bus nocturn.

A més, s’han instal·lat els habituals Punts Liles a l’Escardívol i a la plaça de Pearson, i el primer dia també a Salvador Allende, amb l’objectiu d’assessorar i atendre possibles agressions. El dimecres 28 de juny, es van fer 150 accions de sensibilització i un assessorament al Punt Lila de Salvador Allende. El dijous, a causa de la pluja, les intervencions es van reduir a 46 accions de sensibilització i una actuació per un possible cas d’agressió. El divendres 30, van ser 408 accions de sensibilització entre l’Escardívol i Pearson. I el dissabte 1 de juliol, es van fer 312 accions de sensibilització i un assessorament.

   

 Galeria de fotos i vídeos de la Festa Major 2023