Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’OSE informa els empresaris rubinencs sobre les obligacions mediambientals La consultora Eva Morales ha repassat en una jornada l’extensa normativa que afecta les empreses https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/l2019ose-informa-els-empresaris-rubinencs-sobre-les-obligacions-mediambientals/@@images/image/preview

L’OSE informa els empresaris rubinencs sobre les obligacions mediambientals

La consultora Eva Morales ha repassat en una jornada l’extensa normativa que afecta les empreses

La jornada s'ha fet a la Masia de Can Serra.
La jornada s'ha fet a la Masia de Can Serra

Aquest dijous s’ha celebrat una jornada a la Masia de Can Serra amb la finalitat de posar al dia les empreses de Rubí en les seves obligacions legals sobre residus, emissions, aigües, fiscalitat i autoritzacions ambientals. La sessió, organitzada per l’Escola d’Emprenedoria de Rubí (EDER), integrada a l’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE) de l’Ajuntament, ha anat a càrrec d’Eva Morales, consultora d’Empenta Consulting.

La jornada s’ha iniciat amb un recordatori de les obligacions ja conegudes per passar després a comentar les novetats dels darrers dos anys. Morales ha reconegut que les directives de protecció del medi ambient son complexes i que, per tant, exigeixen a molts professionals l’ajuda de consultors externs, per exemple en el cas de les activitats ramaderes. “Hi ha moltíssima normativa ambiental. De requeriments n’hi ha com a mínim 200 i disposicions que t’apliquin potser fins a 500”, ha dit l’experta. “A més a més, el medi ambient inclou molts aspectes: és aire, és residus, és aigua, són autoritzacions, és soroll, és llum, és energia... Costa saber tota la normativa i, a més, cada dos per tres l’actualitzen i s’hi afegeixen nous requeriments”, ha conclòs Morales.

Pel que fa a les autoritzacions, en els darrers anys el canvi per a determinat tipus d’empreses “ha estat radical, perquè surt el tema del programa d’inspeccions ambientals, s’obliga a les empreses que tenen un impacte ambiental més important a treballar a nivells de millors tècniques disponibles i això implica un esforç econòmic important per a les empreses. Acollir-se a les millors tècniques disponibles al mercat té la seva complexitat i és una obligació que ve d’Europa”.

Més control i més exigències
Actualment, les empreses han de reportar amb periodicitat anual molta informació, sempre en funció de l’impacte ambiental de la seva activitat i no pas en relació al nombre de treballadors. És per això que una empresa gran “que ja té estructura, que té organigrama i tècnics ho té més fàcil a l’hora de seguir totes aquestes obligacions”, ha dit Morales.

Segons la consultora, com a segon municipi més industrialitzat de Catalunya, Rubí “té moltes possibilitats de tenir empreses amb un impacte ambiental important”. Empreses que estan sotmeses a un control cada vegada més exigent i que, si no fan les coses correctament, estan assumint un risc considerable. Actualment, tot i que gran part de la normativa és europea, les sancions provenen de la Generalitat de Catalunya.