Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Oficina Tècnica Laboral celebra el seu 10è aniversari El servei que es dedica a la inserció laboral de persones amb trastorns mentals ha aplegat usuaris, famílies i tècnics en un esmorzar que ha comptat també amb la presència de l’alcaldessa, Ana Maria Martínez. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Oficina Tècnica Laboral celebra el seu 10è aniversari

El servei que es dedica a la inserció laboral de persones amb trastorns mentals ha aplegat usuaris, famílies i tècnics en un esmorzar que ha comptat també amb la presència de l’alcaldessa, Ana Maria Martínez.

Moret, Martínez i Güeto s'han dirigit als assistents abans de l'esmorzar relacional (foto: Localpres).
Moret, Martínez i Güeto s'han dirigit als assistents abans de l'esmorzar relacional (foto: Localpres)

Famílies, usuaris i usuàries del servei i representants polítics de l’Ajuntament de Rubí i la Diputació de Barcelona han celebrat aquest divendres el desè aniversari de l’Oficina Tècnica Laboral (OTL) de la ciutat. L’OTL treballa per a la inserció al mercat de treball de persones que pateixen un trastorn mental a través d’actuacions amb l’usuari, la seva família i les empreses de l’entorn. En l’última dècada, el servei ha atès 243 usuaris i usuàries, ha fet 9.916 accions de formació, orientació i assessorament i ha contactat amb 62 empreses per dur a terme 1.863 accions més de gestió d’ofertes, presentació i preselecció. 87 de les persones que han passat per l’OTL han trobat feina. “Però si parlem de la tasca de la OTL només en termes econòmics i d’inserció laboral, ens equivocaríem. Des de les OTL es combat. Es fa lluita de trinxera contra la discriminació. Es canvia estigma per oportunitat, aïllament per integració social, por per autoestima”, ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez. Tot i que els trastorns mentals són patologies habituals –segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones experimentarà en algun moment de la seva vida una malaltia mental-, la taxa d’atur de les persones diagnosticades és d’un 61,9%, 44 punts més elevada que la de població en general.

A Catalunya hi ha 16 OTL que formen una xarxa d’oficines promoguda per la Diputació de Barcelona. La de Rubí dóna servei també a Sant Cugat i Castellbisbal. Pilar Moret, cap de la subsecció de Millora de l’ocupabilitat i economia productiva del servei de Mercat de Treball de l’ens supramunicipal, ha destacat la feina de la OTL de Rubí: “Aquests 10 anys són un èxit, no totes les oficines hi arriben i això és fruit d’una aposta política i tècnica que en garanteix també la continuïtat”. Es dóna la circumstància que en el moment de la creació de l’oficina, Ana Maria Martínez era regidora de Serveis Socials i l’actual regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, gerent dels llavors IMPES. “Vull fer un agraïment a totes les famílies que han passat per l’OTL, als diferents tècnics que hi han treballat i en general a la gent del Servei Local d’Ocupació, de l’antic IMPES i d’ara”, ha dit Güeto.

La majoria de les persones que passen per l’OTL són dones que tenen entre 41 i 45 anys, que fa més d’un any que no tenen feina i no reben cap ajut econòmic. “La lluita contra la discriminació, també en malaltia mental, és femenina”, ha conclòs l’alcaldessa.

La celebració dels 10 anys de la OTL local ha tingut lloc a l’auditori de l’edifici Rubí Formació. L’alumnat del curs de formació ocupacional Servei de Bar i Cafeteria ha servit un esmorzar per a tots els assistents.