Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Oficina de Drets Energètics ha dut a terme 1.760 actuacions en dos anys El servei ha evitat més d’un miler de de talls de subministraments https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Oficina de Drets Energètics ha dut a terme 1.760 actuacions en dos anys

El servei ha evitat més d’un miler de de talls de subministraments

L'oficina està ubicada a la rambleta de Joan Miró (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L'oficina està ubicada a la rambleta de Joan Miró (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

L’Oficina de Drets Energètics (ODE) va començar a caminar a finals del 2022, un recurs per a vetllar pels drets energètics i garantir els subministraments d’aigua, electricitat i gas de la ciutadania de Rubí. Aquest servei funciona gràcies a la col·laboració entre Serveis Socials i Rubí Brilla.

En aquests dos anys de vida, des de l’1 de gener de 2023 fins l’1 de gener d’enguany, l’oficina ha atès 583 persones, a les quals ha donat resposta a les seves necessitats en matèria energètica. Aquestes atencions s’han traduït en un total de 1.760 actuacions.

El gruix de les actuacions de l’ODE dona resposta a unitats de convivència en seguiment de l’equip d’inclusió i famílies de Serveis Socials, en total 956 accions. Però en 235 casos l’acció s’ha centrat en gent gran. En  infància s’han realitzat 144 actuacions i 93 a l’adolescència. A més, 332 punts de subministrament han estat vinculats a Serveis Socials per primera vegada.

D’aquestes actuacions, 1.237 corresponen a accions coordinades. Això vol dir que l’oficina ha gestionat amb l’empresa comercialitzadora la protecció de tall de subministrament i el no seguiment del deute en 1.215 ocasions, o bé la reconnexió del subministrament, en 104 ocasions. La ODE també ha donat suport a 10 sol·licituds de fraccionament de deute.

Gran part de les accions del servei tenen a veure amb el tràmit d’Informes de Risc d’Exclusió Residencial (IRER). Aquests documents tenen la finalitat d’evitar els tall de subministrament a les famílies vulnerables.

D’aquestes acreditacions, 531 s’han dirigit a les comercialitzadores d’aigua, 115 a les de llum i 118 a les de gas. 55 més estan relacionats amb factures mixtes, és a dir, de gas i llum i 396 s’han dirigit a Endesa/Energia XXI, en virtut del conveni entre l’empresa i la Generalitat.

Una vegada fet el diagnòstic a través d’una entrevista i l’acreditació pertinent de la situació dels i les membres que fan ús del punt de subministrament aquest tràmit va vinculat a un pla de treball individual i grupal per tal de millorar la situació de pobresa energètica.

I un altre tràmit que s’ha realitzat des de la Oficina de Drets Energètics és el certificat de circumstàncies especials, un tràmit que ha facilitat a 240 usuaris i usuàries de llum poder optar més fàcilment al Bo Social elèctric i que es requereix en cas que la unitat de convivència presenti els requisits per optar-hi.

L’ODE també ha posat en marxa tallers de Drets Energètics amb l’objectiu  de fomentar el coneixement, la responsabilitat, l’autonomia i l’apoderament de la ciutadania en situació de pobresa energètica i/o de vulnerabilitat. Aquesta iniciativa fa tres mesos que funciona i ja ha arribat a 25 persones. L’objectiu es que aquest taller es pugui complementar amb el taller de facturació que realitza el Rubí Brilla i que l’usuari/a pugui adquirir les eines necessàries per a poder realitzar les gestions necessàries envers l’energia.

I en relació amb l’accés a un punt de subministrament d’aigua per a persones sense títol de tinença sobre l’habitatge, l’ODE ha fet possible que 22 famílies puguin ser beneficiaries del comptador social d’aigua.

Segons la regidora de Serveis Socials, Mª Carmen Alarcón Cuenca, “les dades demostren que l’ODE té una incidència real en la ciutadania, especialment entre aquells veïns i veïnes que estan en situació de vulnerabilitat. El fet que actuï com una finestreta única en tot allò que té a veure amb els drets energètics la converteix en un recurs útil per a les persones usuàries i per a la pròpia administració”.

De la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, ha fet valer que “l'objectiu de l’oficina va més enllà d’atendre situacions de vulnerabilitat, i està aconseguint que a Rubí hi hagi cada cop més usuaris i usuàries que saben com defensar els seus drets energètics i ser protagonistes de l’ús responsable i sostenible dels serveis energètics”.

Objectius de Desenvolupament sostenible