Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’ImPACTE Jove/Verd constata el compromís de la joventut amb la transició ecològica El projecte ha culminat aquest divendres amb un nou diàleg estructurat entre l’alumnat dels instituts Torrent dels Alous, L’Estatut i Duc de Montblanc i l’alcaldessa i altres representants polítics https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’ImPACTE Jove/Verd constata el compromís de la joventut amb la transició ecològica

El projecte ha culminat aquest divendres amb un nou diàleg estructurat entre l’alumnat dels instituts Torrent dels Alous, L’Estatut i Duc de Montblanc i l’alcaldessa i altres representants polítics

L’alcaldessa amb Maria Caso Escudero i Carlota Martí Niubó en un moment de la sessió d’aquest divendres   (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa amb Maria Caso Escudero i Carlota Martí Niubó en un moment de la sessió d’aquest divendres (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Projecte ImPACTE Jove/Verd ha culminat aquest divendres amb la celebració de l’últim fòrum de diàleg estructurat que ha reunit representants polítics i alumnat de batxillerat dels instituts Torrent dels Alous, L’Estatut i Duc de Montblanc. L’activitat ha servit per fer balanç, abordar la importància de la participació juvenil en diàlegs estructurats i conèixer les noves oportunitats d’ocupació verdes.

El Projecte ImPACTE Jove/Verd és una proposta de l’Ajuntament de Rubí emmarcada en el programa Erasmus + de la Comissió Europea i desenvolupada amb el suport de l'Institut Nacional de la Joventut (INJUVE), que planteja un diàleg estructurat entre la joventut i l'administració per a l'aplicació a escala local del Pacte Verd Europeu. En cinc sessions participatives, els nois i noies dels centres educatius de la ciutat han tingut la possibilitat de debatre i intercanviar impressions de manera directa amb representants polítics tant de l’àmbit municipal com de les institucions europees. Aquest matí, els i les joves s’han trobat amb l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez; el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz; i el regidor d’Educació i Infància, Víctor García Correas.

Aquesta iniciativa “ens ha donat l'oportunitat de posar en valor les nostres experiències i bones pràctiques en matèria d'energia i canvi climàtic i ens ha obert la mirada més enllà de la nostra ciutat. Hem constatat que tenim una joventut compromesa amb el present i el futur del planeta, amb idees molt clares sobre la urgència d’una transició verda que és exigent amb les administracions. Per les persones joves i a través de les persones joves, els municipis poden i han de ser agents de canvi”, ha exposat l’alcaldessa.

L’activitat ha comptat amb la participació de Carlota Martí Niubó, cap de premsa de la Direcció General de Comunicació de la Comissió Europea a Barcelona que ha agraït a l’Ajuntament de Rubí l’esforç per implicar la ciutadania més jove en la presa de decisions sobre el medi ambient. Martí Niubó ha exposat els principals arguments del Pacte Verd Europeu i ha reiterat la voluntat d’Europa de ser el primer continent climàticament neutre el 2050. “El canvi climàtic ja és una de les principals preocupacions de la ciutadania. Volem ser un continent neutre i sabem que no serà fàcil. Requereix sacrifici per part de les administracions i la ciutadania”, ha afirmat. María Caso Escudero, presidenta d’Inakuwa, responsable de relacions institucionals i ambaixadora de la Comunitat de Madrid per al Diàleg amb la Joventut, i vicepresidenta i directora d’incidència política de Talento para el futuro ha animat als nois i noies assistents a implicar-se activament en la política per reescriure la història. “Votar cada quatre anys és imprescindible, però no suficient. Tot el que fem és política i n’hem de ser conscients. Allò que comprem, allò que mengem, com ens desplacem... tot són decisions polítiques. I ara és el moment de decidir en quin món voleu viure”, ha dit.

A la segona part de la trobada, s’han tractat les noves ocupacions verdes i de participació ciutadana, i s’ha aprofundit en les polítiques que es desenvolupen a Rubí en aquest àmbit. El regidor d’Ocupabilitat s’ha referit a la transició ecològica com una oportunitat de crear ocupació: “Teniu davant un horitzó que era impensable pels vostres avis, amb cotxes elèctrics i un model d’indústria molt diferent de la indústria bruta del segle passat. La transició ecològica requereix coneixements i generarà ocupació”. García Correas ha explicat als nois i noies la qualificació “Gestió dels sistemes d’eficiència energètica en l’envolupant, que s’ofereix al Rubí Forma com a exemple de les professions del futur. Francesc Xavier Roset Juan, doctor en electrònica i coordinador del grau d’Enginyeria Electrònica i Automàtica Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha compartit amb els i les assistents les opcions formatives de la UPC en recursos energètics que permeten “adquirir coneixements en energies convencionals i renovables”.

Durant la seva intervenció, Andrés Medrano Muñoz ha insistit en el fet que “és impossible mantenir l’actual despesa energètica i cal passar d’un model lineal a un altre de circular”. El titular de medi ambient ha relacionat el canvi climàtic amb l’augment de les desigualtats socials i ha recordat que a Rubí un 38,1 % de les emissions de gasos contaminants provenen del transport i un 33,5 %, de la indústria. Medrano ha detallat les principals línies del Pla de Transició Ecològica Municipal i ha emplaçat als nois i noies a “ser pesats perquè teniu el poder de canviar les coses. Podeu fer que els errors del passat no es repeteixin”.

El Projecte ImPACTE Jove/Verd ha implicat 700 rubinencs i rubinenques d'entre 13 i 30 anys en cinc activitats que s’han desenvolupat durant el 2021 amb la participació de diferents serveis municipals, representants polítics i experts europeus.