Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Escola d’Art i Disseny edRa participa a l’exposició “Tradició i entorn” de l’Illa Diagonal A la mostra, organitzada pel Departament d’Ensenyament, es poden veure les casaques de l’entitat rubinenca Les Anades d’Olla, dissenyades i estampades per alumnat d’edRa https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Escola d’Art i Disseny edRa participa a l’exposició “Tradició i entorn” de l’Illa Diagonal

A la mostra, organitzada pel Departament d’Ensenyament, es poden veure les casaques de l’entitat rubinenca Les Anades d’Olla, dissenyades i estampades per alumnat d’edRa

El Bòjum i les casaques, a l’exposició (foto: edRa).
El Bòjum i les casaques, a l’exposició (foto: edRa)

L’Escola d’Art i Disseny edRa participa a l’exposició Tradició i entorn, que es pot visitar gratuïtament fins a l’11 de maig al centre comercial Illa Diagonal, a Barcelona. La mostra, organitzada pel Departament d’Ensenyament, recull objectes propis de les tradicions catalanes elaborats per escoles d’art i disseny de diversos municipis.

L’escola municipal ha estat implicada en l’organització de l’exposició i hi ha col·laborat amb dues casaques de l’associació d’animació Les Anades d’Olla que van ser dissenyades i estampades per l’alumnat de Serigrafia Artística d’edRa. Aquestes es mostren al costat de l’elefant Bòjum, la versió mòbil de l’històric Bòdum que es va estrenar l’any passat coincidint amb el 40è aniversari d’aquesta figura i que, des de llavors, surt a desfilar a diferents actes ciutadans.

El disseny i decoració de les casaques es va dur a terme en el marc de tot un procés creatiu en què van participar diferents alumnes d’edRa, començant pels infants dels tallers de plàstica, que es van encarregar de reflectir sobre el paper, amb diferents tècniques, la seva visió fresca i espontània del Bòdum. A continuació, l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Serigrafia Artística va prendre els dibuixos i els va estampar en diversos colors de manera aleatòria sobre les casaques.

A banda d’aquests elements rubinencs, la mostra Tradició i entorn exposa altres peces relacionades amb festes populars d’arreu de Catalunya, com ara les màscares de calaveres de la Dansa de la Mort de Verges, els cavallets cotoners de l’Esbart Català de Dansaires o el Drac del Bestiari de Banyoles.

Un homenatge al Bòdum
El Bòjum, la figura que es pot veure a l’Illa Diagonal, està inspirat en l’elefant Bòdum (Dumbo al revés), obra d’un col·lectiu d’artistes de Rubí que, per iniciativa pròpia, el van construir i cedir a la ciutat en el marc de la transició democràtica. Des de la seva instal·lació a la plaça de Pearson l’any 1978, s’ha convertit en un element emblemàtic del municipi, estimat per diverses generacions de rubinencs i rubinenques.

Arran de la celebració del seu 40è aniversari, l'entitat Les Anades d’Olla va proposar donar-li vida i encarregar-ne una rèplica mòbil, el Bòjum, que exercís tant de bèstia de foc com d’aigua a diversos actes locals.