Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’equip de Rubí Brilla explica els resultats de la iniciativa 'Comerç sostenible' a la clausura del projecte REMIDA La proposta rubinenca, que ha comptat amb la participació de 41 establiments comercials de la ciutat, ha estat de les més aplaudides https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/l2019equip-de-rubi-brilla-explica-els-resultats-de-la-iniciativa-comerc-sostenible-a-la-clausura-del-projecte-remida/@@images/image/preview

L’equip de Rubí Brilla explica els resultats de la iniciativa 'Comerç sostenible' a la clausura del projecte REMIDA

La proposta rubinenca, que ha comptat amb la participació de 41 establiments comercials de la ciutat, ha estat de les més aplaudides

Gràcies a aquest projecte, 41 establiments de Rubí han millorat tres aspectes bàsics dels seus negocis: l’energia, els residus i el producte.
Gràcies a aquest projecte, 41 establiments de Rubí han millorat tres aspectes bàsics dels seus negocis: l’energia, els residus i el producte

L’equip del projecte municipal d’eficiència energètica Rubí Brilla ha participat recentment a les jornades de clausura del projecte REMIDA, una iniciativa europea que pretén desenvolupar noves solucions en l’àmbit de l’eficiència energètica i el foment de les energies renovables a les ciutats mediterrànies. A l’acte, celebrat a Gorizia (Itàlia), l’Ajuntament de Rubí ha exposat els resultats del projecte Comerç sostenible, que ha permès a 41 establiments de la ciutat millorar tres aspectes bàsics dels seus negocis: l’energia, els residus i el producte.

I és que l’objectiu de Comerç sostenible ha estat ajudar aquests establiments a apostar per la sostenibilitat com un factor de competitivitat propi i com a valor afegit de cara al consumidor. Així, s’ha incidit en aquests tres aspectes: energia ─reduint el consum energètic i augmentant l’eficiència i l’ús d’energies  renovables─, residus ─seguint la màxima de reduir, reutilitzar i reciclar i gestionant-los correctament per minimitzar el seu impacte social i ambiental─ i producte ─fomentant la comercialització i l’ús de productes ecològics, de proximitat i de comerç just─.

Per a fer-ho possible, s’han fet auditories als comerços participants, se’ls ha lliurat un informe personalitzat amb els resultats obtinguts en l’auditoria i amb propostes de millora, s’han ofert cursos de formació i assessorament als establiments per a l’aplicació de les millores proposades, se’ls ha ajudat a adoptar les mesures amb inversió i s’ha realitzat una segona auditoria per avaluar l’impacte de les millores implementades.

El projecte ha culminat amb el lliurament dels distintius amb la categoria assolida en cadascun dels tres àmbits (energia, residus i producte). Ara, els establiments llueixen aquests distintius als seus aparadors per tal que la ciutadania conegui la tasca que han dut a terme per ser més eficients i, així, els clients tinguin més elements de valoració per poder decidir on realitzen les seves compres.

Projecte d’àmbit europeu
L’Ajuntament de Rubí ha impulsat la iniciativa Comerç sostenible en el marc del projecte REMIDA, cofinançat pel Fons Europeu pel Desenvolupament Regional (FEDER) a través del programa MED, que finança accions de cooperació transnacional al Mediterrani.

El projecte REMIDA ha comptat amb la participació d’altres ciutats i mancomunitats europees. La província de Gorizia (Itàlia) ha ideat un projecte d’instal·lacions fotovoltaiques comunitàries; Sentrupert (Eslovènia) ha plantejat una xarxa de calor de biomassa; l’Agència Energètica de la Ribera (València) ha proposat una ESCO ─empresa de serveis energètics─; la Comunitat de Municipis Pays des Sorgues Monts de Vaucluse (França) s’ha decantat per un projecte de fotovoltaica; la província de Potenza (Itàlia), que agrupa un centenar de municipis, ha plantejat una estratègia d’adaptació als riscos del canvi climàtic; mentre que l’Oficina Regional per la Cooperació Europea (Grècia) ha proposat un canvi en la política europea enfocat a l’eficiència energètica i el foment de les energies renovables.

El projecte rubinenc Comerç sostenible ha estat dels més ben valorats pels assistents a les jornades de clausura del projecte REMIDA, pels èxits que ha aconseguit en els àmbits comercials de la gestió dels residus, l’eficiència energètica i la gestió del producte.