Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’edifici "Ressò" de Sant Muç acull l’acte preinaugural del Congrés d’Arquitectura 2016 L’esdeveniment ha estat presidit per la primera tinenta d’alcaldia de Rubí, Maria Mas, i pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’edifici "Ressò" de Sant Muç acull l’acte preinaugural del Congrés d’Arquitectura 2016

L’esdeveniment ha estat presidit per la primera tinenta d’alcaldia de Rubí, Maria Mas, i pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull

Maria Mas ha presidit l'acte preinaugural del Congrés d'Arquitectura 2016 a l'edifici "Ressò" de Sant Muç (foto: Localpres).
Maria Mas ha presidit l'acte preinaugural del Congrés d'Arquitectura 2016 a l'edifici "Ressò" de Sant Muç (foto: Localpres)

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha escollit l’edifici Ressò, que s’ha construït recentment a la urbanització de Sant Muç, per celebrar-hi l’acte preinaugural del Congrés d’Arquitectura 2016. La primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Rubí, Maria Mas, i el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, han presidit l’acte, que ha tingut lloc aquest dilluns.

Ressò és un prototip solar autosuficient i sostenible, de consum zero, dissenyat per alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). “Es tracta d’un edifici singular que s’ha convertit, en el poc temps que té de vida, en un dels signes identificatius de la nostra ciutat”, ha explicat Maria Mas durant el seu discurs. El prototip, de 150 m2 i 6 metres d’alçada, respon als principis d’equilibri i sostenibilitat ambiental, social i econòmica, amb una arquitectura de baix impacte ambiental, utilitzant materials de baix impacte i prioritzant els sistemes passius i bioclimàtics. “Quina millor carta de presentació pot tenir la nostra ciutat davant de professionals experts que un edifici dissenyat i construït per joves arquitectes amb criteris d’equilibri i sostenibilitat ambiental? Un edifici que compta amb importants reconeixements internacionals i que a nosaltres, els rubinencs, ja ens omple d’un profund orgull”, ha comentat la primera tinenta d’alcaldia, que ha afegit: “Ens complau que sigueu la primera organització en estrenar aquest edifici, no podíem haver imaginat una posada en escena més perfecta”.

Tant les estructures com els materials emprats en la construcció del prototip afavoreixen el baix consum energètic de l’edifici. Així, per exemple, Ressò està pensat per rendibilitzar al màxim la radiació solar a l’hivern i per evacuar-ne la calor a l’estiu. La regidora de Serveis Territorials també ha recordat que “aquest Ajuntament ja fa temps que va iniciar també un camí en l’àmbit de l’eficiència energètica i actualment és  reconegut arreu de l’Estat espanyol i d’una part d’Europa com a referent en aquest àmbit [...]. Ara hem fet un pas més en aquest sentit amb la construcció d’un edifici autosuficient de consum energètic zero”.

Sis mesos de congrés
El Congrés d’Arquitectura que organitza enguany el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya serà un espai de trobada on els professionals, la ciutadania i les institucions puguin avançar en un nou posicionament de l’arquitectura, que faci possible les millors respostes als nous reptes socials, mediambientals i econòmics de la societat d’ara i del futur.

El Congrés s’allunya del format habitual d’aquests esdeveniments, amb l'objectiu que sigui obert i participatiu. Tindrà una durada de 6 mesos ─de juny a novembre─, durant els quals es promourà la participació activa dels arquitectes, involucrant també a d’altres professionals i a la ciutadania.

Amb les comunicacions que es rebin es fomentarà un debat continu i obert a través del web del Congrés i de les xarxes socials. A banda del debat en línia, el Congrés també inclourà un ampli programa d’actes en diferents formats (xerrades, concursos, exposicions, taules rodones), que tindran lloc a les diferents seus del territori. El diàleg que es generi serà el que anirà construint els temes a debatre en una trobada final de dos dies que tindrà lloc el mes de novembre. 

Imatges relacionades

Mas, conversant amb alguns dels alumnes de l'ETSAV (foto: Localpres)
Mas, conversant amb alguns dels alumnes de l'ETSAV (foto: Localpres)
L'acte preinaugural del Congrés d'Arquitectura 2016 ha tingut lloc a l'edifici "Ressò" de Sant Muç (foto: Localpres)
L'acte preinaugural del Congrés d'Arquitectura 2016 ha tingut lloc a l'edifici "Ressò" de Sant Muç (foto: Localpres)
La primera tinenta d'alcaldia, Maria Mas, rebent el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull (foto: Localpres)
La primera tinenta d'alcaldia, Maria Mas, rebent el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull (foto: Localpres)
Maria Mas, durant la seva intervenció en el marc de l’acte preinaugural del Congrés d’Arquitectura 2016 (foto: Localpres)
Maria Mas, durant la seva intervenció en el marc de l’acte preinaugural del Congrés d’Arquitectura 2016 (foto: Localpres)