Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Aula Cultural exposa a partir d’aquest dijous la darrera obra escultòrica de Rafa Gascón Sota el títol “Abstracció i empatia”, l’artista rubinenc reuneix 17 escultures de diferent format en què es conjuga figuració i abstracció https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Aula Cultural exposa a partir d’aquest dijous la darrera obra escultòrica de Rafa Gascón

Sota el títol “Abstracció i empatia”, l’artista rubinenc reuneix 17 escultures de diferent format en què es conjuga figuració i abstracció

El regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, amb l’artista Rafael Gascón.
El regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, amb l’artista Rafael Gascón

L’artista rubinenc Rafa Gascón inaugura aquest dijous a l’Espai Expositiu Aula Cultural la mostra Abstracció i empatia, en què recull la seva darrera obra escultòrica en ferro. Es tracta de 17 peces de diferents dimensions entre les quals s’hi troba l’Ouroboros, l’escultura que l’artista va cedir a l’Ajuntament l’any passat perquè formés part de la col·lecció del Museu Municipal Castell (MMUC).

Gascón presenta una combinació d’art abstracte i figuratiu en què l’obra transcendeix la matèria, projectant-se en les ombres que es generen al seu voltant. Com ja es característic en l’artista, la majoria de les peces exposades es configuren a partir de formes reticulades, que ell anomena “xarxes neuronals”, tot i que també hi ha algunes poques escultures realitzades amb ferro massís.

Per al creador rubinenc, la millor manera de gaudir d’aquestes peces és en el context d’una visita relaxada: “Jo sempre dic que en el moment que ve la gent per primer cop a una exposició no pot veure l’obra, ha de venir-hi més tard i sol, i posar-se davant de l’obra i dialogar amb ella. L’obra t’aporta alguna cosa sempre”.

El regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, també ha llançat una invitació a la ciutadania perquè no es deixi perdre aquesta nova exposició de Gascón, tot assegurant que és “una nova oportunitat per gaudir de les obres d’aquest artista que porta el nom de Rubí a molts llocs i que ha trencat fronteres a l’hora de donar ressò a la seva escultura”.

Un artista premiat
Gascón va formar-se com a escultor a l’Escola d’Art i Disseny edRa i, posteriorment, a la Massana de Barcelona. Les seves primeres obres, clarament influïdes pel seu mestre a Rubí, Pep Borràs, van derivar cap a un llenguatge propi caracteritzat pels jocs de llums i ombres. Al llarg dels anys, Gascón ha experimentat amb diverses tècniques i materials –pedra, fusta i metall–, seguint un camí que l’ha portat a un progressiu buidatge de les formes.

Les creacions de Rafa Gascón han estat guardonades en repetides ocasions. El rubinenc va guanyar el Premi d'Escultura Josep Campeny d’Igualada el 2007, el 12è Concurs d'escultura 1 de Maig el 2009, el 15è Premi d'Escultura Pere Jou de Sitges el 2011, el 4t Premi d'Arts Plàstiques Josep Pujol i Montanés de Torredembarra el 2012 i el 50è Certamen Nacional de Pintura y Escultura del Círculo de Bellas Artes de Pozoblanco el 2014.

L’exposició Abstracció i empatia s’inaugurarà aquest dijous a les 19.30 h a l’Espai Expositiu Aula Cultural amb la presència de l’artista i del regidor de Cultura, Moisés Rodríguez. La mostra es podrà visitar fins al proper 23 d’octubre.