Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ateneu commemora l’Any Teresa Pàmies amb l’espectacle “Coses de la vida: a ritme de bolero” Aquest dimecres, la cantant Celeste Alías posarà veu als boleros preferits de l’escriptora i periodista lleidatana https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ateneu commemora l’Any Teresa Pàmies amb l’espectacle “Coses de la vida: a ritme de bolero”

Aquest dimecres, la cantant Celeste Alías posarà veu als boleros preferits de l’escriptora i periodista lleidatana

La cantant Celeste Alías (foto: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya).
La cantant Celeste Alías (foto: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya)

L’Ateneu Municipal acollirà aquest dimecres 11 de desembre, a partir de les 19.30 h, l’espectacle Coses de la vida: a ritme de bolero. La proposta, que combina música i rapsòdia, forma part dels actes commemoratius del centenari del naixement de l’escriptora i periodista Teresa Pàmies.

Durant deu anys, l’autora lleidatana va intervenir setmanalment al programa El matí de Josep Cuní de Catalunya Ràdio comentant notícies d’actualitat. Amant com era dels boleros, Pàmies sempre en triava un per il·lustrar la seva secció. I és que pensava que, fins i tot les coses més sòrdides i desagradables, es podien explicar sense fastiguejar ni avorrir el personal.

Fruit d’aquesta col·laboració radiofònica, va sorgir el llibre Coses de la vida: a ritme de bolero i l’actual espectacle amb el mateix nom. En aquest muntatge, la veu de Celeste Alías i la guitarra de Dani Pérez posen música als boleros comentats per Teresa Pàmies, mentre que Xavier Serrano s’encarrega de reviure les seves cròniques.

L’accés a l’espectacle és gratuït però l’aforament és limitat.

Any Teresa Pàmies
Teresa Pàmies va néixer el 1919 a Balaguer. Influïda per l’activisme del seu pare, un dirigent destacat del Bloc Obrer i Camperol, va combregar des de molt jove amb les idees marxistes, que va defensar des de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC) i l’Aliança Nacional de la Dona Jove. Després de la Guerra Civil, es va exiliar a França i més tard a Cuba, la República Dominicana i Mèxic, on va fixar la seva residència i va estudiar periodisme. El 1947 es va traslladar a Belgrad i va treballar-hi a la ràdio.

El 1971, Teresa Pàmies va poder tornar a Catalunya i va començar a dedicar-se a la literatura, alhora que seguia col·laborant amb diversos mitjans de comunicació. La Generalitat de Catalunya li va atorgar la Creu de Sant Jordi el 1984, i també va ser Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 2001 i Premi Manuel Vázquez Montalbán el 2006.

El passat 13 de març es va inaugurar l’Any Teresa Pàmies amb motiu del centenari del seu naixement. A Rubí, l’efemèride s’ha commemorat amb l’exposició Teresa Pàmies. Tot és en els llibres, que es va poder visitar entre els mesos de setembre i octubre a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, i amb l’espectacle que tindrà lloc aquest dimecres a l’Ateneu.

Logotip Any Teresa Pàmies