Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos se celebren aquest diumenge Aquesta cita tradicional, organitzada per l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana de Rubí i la parròquia de Sant Pere amb el suport de l’Ajuntament, inclourà l'habitual pujada a peu a l’ermita, la missa i les actuacions de les entitats culturals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos se celebren aquest diumenge

Aquesta cita tradicional, organitzada per l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana de Rubí i la parròquia de Sant Pere amb el suport de l’Ajuntament, inclourà l'habitual pujada a peu a l’ermita, la missa i les actuacions de les entitats culturals

Celebració dels Xatos de l’any passat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Celebració dels Xatos de l’any passat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Aquest diumenge 19 de maig, Rubí viurà un cop més la tradició de l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos. La celebració està organitzada per l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana de Rubí i la parròquia de Sant Pere amb el suport de l’Ajuntament i la col·laboració de les entitats de la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí, la Masia de Can Ramoneda i Masoveria de Sant Muç.

Les persones que vulguin pujar en cercavila fins a l’ermita, com marca la tradició, estan citades a les 9 h a la plaça del Doctor Guardiet. A les 9.30 h sortiran cap a Sant Muç amb l’acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers.

Al voltant de les 10 h, els participants a la caminada s’aturaran a fer un refrigeri a la Masia de Can Ramoneda. Des d’allà reprendran la passejada fins a arribar a l’esplanada de l’ermita, on tindran lloc els principals actes de la jornada. A les 10.30 h, se celebrarà la missa i, a continuació, la ballada de gegants i gegantons, l'actuació castellera, la ballada de sardanes amb la cobla La Principal del Llobregat i el ball dels Xatos, creat pel coreògraf rubinenc Albert Sans, amb música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés.

Rubí va recuperar la Festa dels Xatos el 1986, coincidint amb la commemoració del mil·lenari de la ciutat. Es tracta d’una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien en romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, armades amb culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants per retre homenatge a Sant Muç. Es tracta d’una de les dues festes locals de Rubí.