Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alumnat de La Serreta treballa la diversitat i la no discriminació a través d’una Biblioteca Humana El projecte recull les experiències de discriminació i diversitat de rubinencs i rubinenques explicades en primera persona https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alumnat de La Serreta treballa la diversitat i la no discriminació a través d’una Biblioteca Humana

El projecte recull les experiències de discriminació i diversitat de rubinencs i rubinenques explicades en primera persona

Un moment de la sessió de cloenda del projecte  (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Un moment de la sessió de cloenda del projecte (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí, a través del servei de Ciutadania, en col·laboració amb la Fundació UniPau i la Diputació de Barcelona impulsen una Biblioteca Humana amb  l'alumnat de 4t d'ESO de l'Institut La Serreta per treballar la diversitat i la no discriminació. La Biblioteca Humana és una biblioteca formada per persones, en lloc de llibres, que comparteixen les seves històries de vida i experiències amb els nois i noies, amb la finalitat de desfer prejudicis i promoure la diversitat. 

Duran tot el curs, l’alumnat treballa el projecte amb sessions de formació i reflexió sobre els drets humans dinamitzades per la Universitat de la Pau (UniPau) en el marc del programa de formació Teixint Xarxes que el servei de Ciutadania ofereix als centres educatius dins de la Guia d’activitats d’Educació en Drets Humans i Pau. Així, els i les joves s’han entrevistat amb rubinencs i rubinenques que viuen o han viscut experiències de vida migrant, de diversitat funcional o, en general, que coneixen la discriminació per la raó que sigui.  L’alumnat han treballat amb cada testimoni en sessions prèvies a l’aula per configurar el catàleg de llibres humans amb les seves històries de vida. Aquest divendres, els nois i noies han pogut escoltar els testimonis i hi han parlat una estona.

L’acte de cloenda del projecte ha tingut lloc aquest divendres a l’Institut La Serreta amb la presència del regidor de Ciutadania, Pau Navarro Cano; el regidor d'Educació, Víctor García Correas;  Laura Alegre Sanz, directora del Institut la Serreta;  Montse Vendrell Aumatell, cap d’Estudis del Institut La Serreta i Neus Sotomayor Rodríguez, directora de la Universitat Internacional per la Pau. “Ha estat una experiència molt enriquidora i empàtica per l'alumna que els ha apropat a realitats que no són tan llunyanes i que han patit o pateixen persones que viuen a la nostra ciutat. Una forma efectiva per la defensa de la diversitat i dels Drets Humans”, ha dit Navarro.

El regidor d'Educació ha posat l'accent en el fet que "hi ha moltes maneres d'aprendre i els centres educatius de la ciutat se sumen amb il·lusió a propostes innovadores com aquesta Biblioteca Humana que estic convençut que és un aprenentatge personal i col·lectiu excel·lent".

Projectes d’Aprenentatge i Servei

L'Aprenentatge Servei (APS) és una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte a través del qual les persones participants es formen en drets humans, pau i solidaritat; treballen sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo i realitzen un servei o acció de sensibilització per la comunitat.

Des de l'Àmbit de Ciutadania, i en el marc de les activitats d'Educació en Drets Humans i per la Pau que es realitzen als centres educatius de Rubí, es fomenta i dona suport a projectes d'Aprenentatge i Servei on els nois i noies desenvolupen actituds i valors en defensa d'un món més just i equitatiu, els centres educatius i les entitats treballen en xarxa i estableixen noves aliances i la comunitat educativa, l'entorn i les persones participants s'enriqueixen a través de pràctiques transformadores.

L’Ajuntament de Rubí impulsa tres projectes APS:

  • Derruïm Murs, construïm Pau! amb la participació d'alumnat de 4t d'ESO de l'Institut l'Estatut (curs 2018-2019) i de l'Institut Torrent dels Alous (curs 2019-2020), i amb la col·laboració de Grup Eirene.
  • Biblioteca Humana amb la participació d'alumnat de 4t d'ESO de l'Institut La Serreta, i amb la col·laboració de Fundació UniPau, des del curs 2018-2019 fins ara.
  • Ara Art + Drets dels Infants amb la participació d'alumnat de 4t d'ESO de l'Institut Duc de Montblanc i de 5è de primària de l'Escola Montessori, amb la col·laboració de Grup Eirene i de l'Escolar d'Art i Disseny edRa (curs 2020-2021).